7 tips till framtida mammor

Om du vill bli, eller redan är gravid och vill ta del av några av de bästa rekommendationerna för att hålla dig välinformerad samt ta hand om din och ditt barns hälsa, då har du hittat rätt.
7 tips till framtida mammor

Senaste uppdateringen: 02 juni, 2022

Moderskapet är en vacker resa som varje kvinna upplever på sitt personliga sätt. Oavsett om det är ditt första barn eller ett nytt, så finns det ett antal tips för framtida mammor som kan omsättas i praktiken. Dessa tips gör hela processen roligare och hjälper dig att vara förberedd innan det är dags för förlossning.

Här kommer du att upptäcka allt från medicinska rekommendationer till tekniska hjälpmedel som kan hjälpa dig att förbereda dig fysiskt samt mentalt för ett av de viktigaste ögonblicken i ditt liv. Och även om varje mamma är unik och kan ha sina egna prioriteringar under graviditeten, så är det viktigt att känna till några aspekter som kan komma till användning.

Tips för framtida mammor

Det är normalt att en myriad av känslor dyker upp när en ny bebis kommer. Det är en händelse som oundvikligen kommer att förändra livet för de blivande föräldrarna.

Fortsätt läsa om du vill veta vad du bör tänka på under graviditeten för att ta hand om din och ditt barns hälsa.

1. Försök att träna och undvik en alltför stillasittande livsstil.

Tvärtemot vad en del kanske tror så har det bevisats att träning kan vara till stor hjälp för de flesta kvinnor, både under och efter graviditeten. Detta beror på att så länge du inte har allvarliga hälsokomplikationer kan fysisk aktivitet lindra vanligen förekommande besvär, förbättra ditt humör och förhindra en överdriven viktökning.

Vissa kvinnor upplever svår ryggsmärta, förstoppning eller svullnad under graviditeten. Dessa symptom kan lindras avsevärt genom så lite som 30 minuters träning med måttlig intensitet. Det är dock viktigt att klargöra att innan du påbörjar någon aktivitet bör du rådfråga din läkare eller barnmorska.

2. Njut av, och prioritera, din kost

Både under graviditeten och efter förlossningen är det viktigt för mammor att äta en hälsosam kost samt upprätthålla en god vätskebalans. En kost rik på näringsämnen, mineraler och protein är avgörande för fostrets sunda utveckling och för en framgångsrik amning.

En gravid kvinna med mobiltelefon

3. Ladda ner graviditetsappar

En av de stora fördelarna med den digitala eran är att du enkelt kan få tillgång till kvalitetsinformation tack vare nedladdningsbara appar som är helt gratis. Dessa plattformar har utvecklats av experter inom ämnesområdena graviditet, psykologi och träning, och de är perfekta verktyg för nyblivna mammor, eller de som är nyfikna på ämnet i allmänhet.

Vill du följa din graviditet och de första åren av ditt barns utveckling i detalj, då kan appen Preggers vara ett utmärkt alternativ som ger dig en mängd fördelar. Från graviditetskalendern där du lär känna din lilla bebis utveckling dag för dag, till hälsosamma recept och träningspass som du kan utföra före och efter förlossningen.

4. Tillbringa tid med dina nära och kära

Lyckligtvis är moderskapet i de allra flesta fall en tid som kvinnor upplever i sällskap med sina närstående. Stödet från en partner, från föräldrar och vänner är av oerhörd betydelse.

”Upplåt den plats och den uppmärksamhet som nära och kära förtjänar, låt dem dela sin kärlek och hjälp. Men kom alltid ihåg att det är bra att sätta gränser när andras åsikter går emot föräldrarnas önskemål.”

5. Ta medvetna beslut om vad du behöver köpa

Vilken mamma vill inte köpa allt som kommer i hennes väg till sina nya barn? Det är naturligt att vilja ha det bästa till hands för att säkerställa barnens komfort. Du bör dock komma ihåg att bebisar växer väldigt snabbt under sina första år, och att det inte finns något behov av att investera i omfattande uppsättningar av kläder eller leksaker som de förmodligen knappt kommer att använda.

6. Satsa tid på att utbilda dig själv

Att vara mamma eller pappa idag är lika utmanande som det var för våra föräldrar samt mor- och farföräldrar. Varje era har sina för- och nackdelar, men utan tvekan har utbildning alltid varit ett av de mest effektiva verktygen för att förhindra beteendeproblem.

Försök alltså att vara så informerad som möjligt angående ansvarsfullt föräldraskap och positivt föräldraskap, allt för att bistå dina barn i deras hälsosamma utveckling.

7. Vila och sov så mycket du kan

Även om själva graviditeten kan verka ansträngande för nyblivna mammor, kommer den tiden förmodligen att vara de mest avkopplande 9 månaderna under resten av ditt liv.

Det är ingen hemlighet att nyfödda kräver mycket uppmärksamhet, kärlek och energi. Försök därför, när möjligt, få så mycket vila och sömn som din kropp kräver.

Följ dessa tips för framtida mammor

Moderskapet är en personlig väg som kan vara lättare att vandra om du har all nödvändig information och är omgiven av rätt personer. Försök att njuta av resan till fullo, eftersom varje graviditet är en unik upplevelse.

Detta innebär att leva varje ögonblick med intensitet, och att inte straffa sig själv med dieter, övningar eller strikta rutiner som inte tillåter dig att uppfylla dina förhoppningar och önskningar.

Bibliografi:

  • Barakat R, Refoyo I, Coteron J, Franco E. (2019). Exercise during pregnancy has a preventative effect on excessive maternal weight gain and gestational diabetes. A randomized controlled trial. Braz J Phys Ther. 2019 Mar-Apr;23(2):148-155. doi: 10.1016/j.bjpt.2018.11.005. Epub 2018 Nov 17. PMID: 30470666; PMCID: PMC6428908.
  • Mate A, Reyes-Goya C, Santana-Garrido Á, Vázquez CM. (2021). Lifestyle, Maternal Nutrition and Healthy Pregnancy. Curr Vasc Pharmacol. 2021;19(2):132-140. doi: 10.2174/1570161118666200401112955. PMID: 32234002.
  • Sedov ID, Cameron EE, Madigan S, Tomfohr-Madsen LM. (2018). Sleep quality during pregnancy: A meta-analysis. Sleep Med Rev. 2018 Apr; 38:168-176. doi: 10.1016/j.smrv.2017.06.005. Epub 2017 Jun 15. PMID: 28866020.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.