18 vackra mytologiska pojknamn

För många blivande föräldrar är det inte lätt att hitta rätt namn till sitt barn. Du har en rad olika alternativ att utforska och välja bland och vill kanske undersöka betydelsen bakom namnen. Varför inte ta dig en titt på dessa 18 mytologiska pojknamn?
18 vackra mytologiska pojknamn
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 21 november, 2022

När du tar hänsyn till hur många namn det finns kan det vara ganska svårt att välja ett förstanamn för din son. För detta ändamål har vi tagit fram ett urval mytologiska pojknamn som säkert kommer att inspirera dig.

Oavsett om du älskar myter och legender eller inte, så framkallar dessa namn en tradition av inflytelserika historier som säkert ger dig något stort att leva upp till.

Kom ihåg att sökandet efter och valet av namn är en resa som blir mer intressant ju mer vi efterforskar. I den meningen är nyfikenheten vår största vän.

Inte heller bör vi glömma att det är ett stort ansvar att välja ett namn. Du måste våga tänka originellt samtidigt som du har fötterna kvar på jorden.

Mytologiska pojknamn kan vara unika, och de verkar aldrig gå ur modet. Vanligtvis är dessa namn relaterade till episka historier, äventyr och romantik. Av dessa skäl har dessa namn en kraft och en glöd som ingen kan slå.

Mytologiska pojknamn

1. Phoenix

Det här namnet på den legendariska odödliga fågeln som kan stiga från sin aska vart 500:e år. Det sägs att Phoenix är ett härligt, ädelt och majestätiskt djur, varför det fungerade som inspiration för de tidiga stora civilisationerna. I själva verket nämns det ofta i arabisk poesi.

Phoenixen har en stor andlig kraft, och att välja detta som namn kan förmedla ett visst väsen till din bebis. Det är också viktigt att komma ihåg att Phoenixen är associerad med Skyarnas kung, och – förstås – eld. På grund av denna rika historia är namnet full av vital energi.

2. Adonis

Skönheten i detta namn verkar lämpligt, eftersom den grekiska mytologin berättar för oss att dess bärare verkligen var en syn att skåda. Hans stora skönhet och unika charm betydde att även gudinnorna Aphrodite och Persephone tävlade om hans gunst. Som ett resultat har namnet blivit synonymt med attraktivitet.

3. Alexander

Ett favoritnamn bland många fäder. Det härleds från grekiska “Alexandros”. Dessutom har det en mäktig betydelse, eftersom Alexander är mänsklighetens beskyddare. Pojkar med detta namn tenderar att vara väldigt självständiga, med en medfödd känsla av ledarskap.

4. Bastian

Detta mytologiska pojknamn har grekiskt ursprung. Det kommer från namnet “Sebastos”, vilket betyder “vördad” eller “respekterad”. Det är ett namn med mycket karaktär, med pondus och kraft när det uttalas högt. Ett är säkert och det är att Bastian är ett namn man inte glömmer.

mytologiska pojknamn: blått öga på spädbarn
5. Apollo

En berömd gud från grekisk mytologi, avbildningar av Apollo utmärker sig ofta för sin skönhet. Dessutom var han ljusets gud, dagens och solens. Zeus och Letos son, hans namn betyder “han som undflyr döden.”

6. Odysseus

Namnet på kungen på ön Ithaca, en hjälte i den grekiska mytologin. Barn med detta underbara namn är engagerade, detaljorienterade och respektfulla.

7. Damian

Grekiskt ursprung, det betyder “tämjare”. Pojkar med detta namn tenderar att vara respektfulla, vänliga och tålmodiga.

Mytologiska namn med mycket personlighet

8. Silvanus

Han var beskyddare av fält och gränser. Pojkar med detta namn brukar njuta av naturen och djurlivet.

9. Herkules

Förmodligen den mest kända guden i grekisk mytologi, Zeus och Tebas son var en vacker dödlig man. När man hör det här namnet på barn visar de sig vara modiga och begåvade med mycket vitalitet.

10. Angus

Namnet betyder Guds kärlek i keltisk mytologi. När han sjöng, fick han par att bli förälskade bortom sans och vett.

11. Balder

En figur från nordisk mytologi, han är oskyldig, sanningsenlig och ljus. Ett ovanligt namn som gör att din son sticker ut.

12. Colin

Ett namn med ursprung i Grekland och som betyder “stark som en björn”. Barn med detta namn är ofta praktiska, realistiska och har mycket energi för att uppfylla sina mål.

13. Finn

En hjälte i den irländska mytologin. Han anses vara Irlands försvarare. Pojkar som heter Finn tenderar att vara bestämda, beslutsamma och intuitiva.

14. Hector

En stor hjälte i den grekiska mytologin, prins på ön Ithaca. Barn med detta namn är mer benägna att vara tålmodiga, respektfulla, modiga och engagerade.

sovande spädbarn med nalle

15. Ares

Ares var den grekiska krigsguden, vilket gjorde detta till ett namn med mycket karaktär. Som ett resultat, kommunicerar det oberoende, beslutsamhet, förmåga att leda, styrka och energi.

16. Tristan

Namnet på den berömda hjälten i myten om Tristan och Isolde, liksom en hedervärd riddare av i legenden om kung Arthur. Det har latinskt ursprung och betyder “han som inte visar sin sorg.”

Detta namn är mycket populärt i Italien, Frankrike och Storbritannien. På lämpligt sätt tenderar pojkar med detta namn att vara uppmärksamma och känsliga.

17. Dylan

Det sägs att detta namn betyder “havets son”. Pojkarna heter Dylan har ofta en stor fantasi och kreativitet och har mycket gott läshuvud. De tycker också om att alla deras projekt blir förverkligade och genomförda.

18. Hermes

Han var son till guden Zeus och gudinnan Maya. Hermes var gudarnas budbärare. Barn med detta namn är ofta mycket uppriktiga, uppmärksamma och respektfulla.

Om du gillade dessa mytologiska pojknamn, varför inte göra lite djupare efterforskningar om vad myterna bakom dem betyder?

Du kan upptäcka mer intressanta uppgifter att dela med din son allteftersom han växer upp. Han kommer definitivt att kunna vara stolt över sitt namn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Carvajal González, Helena (2012). San Olaf. Base de datos digital de Iconografía Medieval. Universidad Complutense de Madrid. En línea: https://www.ucm.es/bdiconografiamedieval/san-olaf
 • Díaz, C. (2018). Breve historia de la mitología nórdica. Nowtilus.
 • Fontan Barreiro, R. (1999). Diccionario de la mitologia mundial. Edaf S.A.
 • Graulich, M. (2020). No existe una mitología azteca. Estudios De Cultura Náhuatl60, 9–45. Recuperado a partir de https://nahuatl.historicas.unam.mx/index.php/ecn/article/view/78012
 • Grimal, P. (2008). Diccionario de mitología griega y romana. Grupo Planeta (GBS). Disponible en: https://atirolimpo.files.wordpress.com/2017/01/pierre-grimal-diccionario-de-la-mitologc3ada-griega-y-romana.pdf
 • Langer, J. (2015). Dicionário de mitologia nórdica: Símbolos, mitos e ritos. hedra.
 • Lincoln, B. (2014). Between history and myth: Stories of Harald fairhair and the founding of the state. University of Chicago Press.
 • Martínez-Pinna, J., & Nieto, J. M.-P. (2011). Las leyendas de fundación de Roma: de Eneas a Rómulo. Edicions Universitat Barcelona.
 • Mazagatos, A. V. (2020). Breve historia de la mitología egipcia. Nowtilus.
 • Monaghan, P. (2014). The encyclopedia of Celtic mythology and folklore. Chelsea House.
 • Morel, H. V., & Moral, J. D. (1987). Diccionario mitológico americano: dioses, razas, leyendas. Editorial Kier.
 • Tapia, J. (2020). Mitología Azteca: Un pueblo de leyenda. Plutón Ediciones X SL.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.