Hur man blir av med hudbristningar under graviditeten
Det är vanligt att få hudbristningar under graviditeten. De uppstår vanligtvis på områden där fett ansamlas, såsom på magen, rumpan, brösten eller låren.
Det är vanligt för framtida mammor att undra hur man blir av med hudbristningar under graviditeten. Det är trots allt ett väldigt vanligt fenomen.
De flesta drabbas faktiskt redan under sin första graviditet för att huden intensivt töjs ut och på grund av hormonförändringar. Vanligtvis dyker hudbristningar upp under den andra trimestern, men de är även vanliga mot slutet.
De kan liknas vid ärr och tyvärr är det omöjligt att få dem att försvinna helt, men du kan göra dem mindre färgglada och stora så att de blir så omärkbara som möjligt.
7 tips för att bli av med hudbristningar under graviditeten
Förebyggande är det främsta vapnet mot hudbristningar, och för det måste du ta hand om huden i allmänhet för att den ska kunna behålla sin flexibilitet.
Det är framförallt viktigt under graviditeten eftersom det är då man utsätts för hormonförändringar och går upp mycket i vikt.
Vi rekommenderar att du läser följande tips för att minska hudbristningar under graviditeten:
1. Återfukta huden varje dag
Det första tipset är att använda krämer eller oljor som ger dig elasticitet och fukt. Du måste applicera dem regelbundet på kroppen, speciellt på områden som är benägna att drabbas av bristningar.
Vi råder dig att börja göra det från och med graviditetens första månader och att fortsätta tills efter förlossningen.
De lämpligaste krämerna är sådana som är berikade med vegetabiliska oljor. Vi rekommenderar att man använder oljor såsom mandel, jojoba, sheasmör, avokado, vetegrodd och oliv.
2. Var uppmärksam på din vikt
Ju högre vikt desto lättare är det att få hudbristningar under graviditeten. Om din hud spänns ut kan de elastiska fibrerna gå sönder, speciellt i områden som ökar kraftigt i volym. Några exempel på det är magen, höfterna och bröstet.
3. Drick gott om vatten
Om du vill minska uppkomsten av hudbristningar under graviditeten är det viktigt att hålla god vätskebalans i kroppen. För framtida mödrar som vill ha flexibel hud är målet att dricka 1600-1800 ml vatten om dagen.
Du kan givetvis även dricka teer och vegetabiliska juicer. Undvik dock te och kaffe med koffein såväl som söt läsk. Fruktjuicer kan vara bra om de innehåller vitaminer, men begränsa sådana som innehåller mycket socker.
4. Ät hälsosamt
Det finns inga livsmedel som motverkar själva stretchningen, men vissa kan hjälpa genom att ge dig nödvändiga vitaminer för att bevara hudens ungdomlighet och elasticitet.
Livsmedel som gör det är rika på antioxidanter, såsom vitamin C och E. Dessa hittas i frukter och grönsaker som kiwi, sallad, pepparfrukter, apelsin, citron, grapefrukt, melon, ananas, tomat, baljväxter, vegetabiliska oljor och animaliskt protein.
“Förebyggande är det främsta vapnet mot hudbristningar, och för det måste du ta hand om huden i allmänhet för att den ska kunna behålla sin flexibilitet.”
5. Rör på dig mycket
Ägna dig endast åt fysiska aktiviteter som din gynekolog eller en annan specialist godkänt.
Utöver de vanliga fördelarna från sport ska du veta att fysisk aktivitet även hjälper dig att bekämpa hudbristningar eftersom det tonar musklerna och ger bra stöd åt huden.
6. Applicera en varsam skrubb
Det första steget för att bekämpa och förebygga hudbristningar är exfoliering. Därför råder vi dig att ersätta din duschgel med en varsam exfoliant. Exfoliering möjliggör regenerering av nya celler, vilket hjälper till att stärka huden.
7. Undvik utsättning för solen
Det är i allmänhet bättre att begränsa din exponering för solen under graviditeten. Om du har hudbristningar ska du inte utsätta dem för sol eftersom de då kan bli mer synliga.
Om du vill bli av med hudbristningar under graviditeten rekommenderar vi att du är tålmodig och framförallt är beredd på att acceptera förändringarna som din kropp kommer att genomgå.
Glöm inte att ihärdighet är viktigt för att få goda resultat. Det kommer inte räcka att applicera behandlingarna på huden bara en gång. Det viktigaste är att förebygga att de uppstår i första taget.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Farahnik B, Park K, Kroumpouzos G, Murase J. Striae gravidarum: Risk factors, prevention, and management. Int J Womens Dermatol. 2016 Dec 6;3(2):77-85.
- Korgavkar K, Wang F. Stretch marks during pregnancy: a review of topical prevention. Br J Dermatol. 2015 Mar;172(3):606-15.
- Oakley AM, Patel BC. Stretch Marks. 2021 Nov 2. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan–.
- Brennan M, Young G, Devane D. Topical preparations for preventing stretch marks in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Nov 14;11:CD000066.
- Young GL, Jewell D. Creams for preventing stretch marks in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2000;(2):CD000066. doi: 10.1002/14651858.CD000066. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2012;11:CD000066.