Varför kvinnor donerar navelsträngsblodet

Alltfler kvinnor bestämmer sig för att donera navelsträngsblodet efter det att deras barn har fötts. Vet du varför och hur människor väljer att göra detta? Ta reda på det i den här artikeln.
Varför kvinnor donerar navelsträngsblodet

Skriven av Yamila Papa

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Nyligen har läkare börjat uppmana mödrar att donera navelsträngsblodet efter förlossningen. Detta beror på de senaste upptäckterna om stamceller, som kan rädda många liv.

I den här artikeln kommer vi att gå djupare in på huvudpunkterna i detta viktiga ämne.

Varför navelsträngsblodet används efter förlossningen

Efter födseln kastar många människor bort den “kontakt” som höll barnet vid liv under graviditeten.

Men nu vet vi att navelsträngen innehåller blod rikt på stamceller. Dessa är celler som kan generera nästan alla andra typer av celler i kroppen. Precis som de stamceller som genererar röda och vita blodkroppar i benmärgen. Dessutom genererar de också blodplättar.

Stamceller kan transplanteras till personer som har leukemi och inte kan hitta en benmärgsdonator. I de flesta fall är patienterna barn eftersom blodhalten är cirka 80 ml. Detta räcker för människor som väger mindre än 36 kg.

Det bästa är att proceduren är framgångsrik i 90% av fallen. Detta beror på att navelsträngscellerna kräver mindre kompatibilitet med mottagaren. Anledningen är att lymfocyterna de innehåller är mer “omogna” när det gäller immunologi.

Men det betyder inte att de inte är av bra kvalitet. Det är faktiskt helt tvärt om.  Det minskar risken för att mottagaren avvisar dem drastiskt.

nyfödd baby med navelsträng

Hur man donerar navelsträngsblodet efter födseln

För det första måste mammor göra en rutinanalys under graviditeten för att utesluta smittsamma sjukdomar. När läkaren godkänner donationen kan mammor ge skriftligt samtycke. Denna process är helt smärtfri.

Doktorn lägger sedan in donatorns data till ett datorregister. Informationen är helt konfidentiell. Det vill säga ingen kommer att veta moderns eller barnets namn.

Det är också bra att veta att navelsträngsblod kan användas för forskningsändamål med. Det här ifall läkarna inte kan använda det till en annan patient.

Nu vet vi att navelsträngen innehåller blod rikt på stamceller. Dessa är celler som kan generera nästan alla andra typer av celler i kroppen. Precis som de stamceller som genererar röda och vita blodkroppar i benmärgen. Dessutom genererar de också blodplättar.

Efter förlossningen, oavsett om det är en naturlig förlossning eller ett kejsarsnitt, är det mycket enkelt att ta bort navelsträngen. Dessutom utsätter det inte barnet eller mamman för något lidande. Det är en enkel och säker procedur.

Hur man skär av navelsträngen

nyfödd bebis med navelsträngen kvar

Efter att minst tre minuter har gått sedan förlossningen är det dags att klippa av navelsträngen. Vanligen är det barnmorskan som kommer att klippa av navelsträngen på den nyfödda. Om det finns flera barn, väntar du tills alla barn är födda innan navelsträngarna klipps av.

För att donera navelsträngsblodet måste navelsträngen avlägsnas innan modern föder fram moderkakan. Därefter desinficerar läkaren den med en jod- eller alkohollösning. De tömmer också blodkärlen så att blodet samlas upp i en samlingspåse.

Dessutom kommer läkaren att skära av en sektion för vidare studier. När mamman krystar fram placentan, upprepar läkaren processen för att samla in blodet som finns kvar i denna vävnad.

De skickar hela provet till en särskild blodbank. Stamcellerna bearbetas och lagras vid -196 °C. Därefter kan läkare använda dem till en patient som behöver dem. De överför dem med hjälp av en transfusion som ersätter mottagarens sjuka stamceller.

För att donera navelsträngsblodet behöver barnet en klinisk undersökning strax efter födseln. De kan också göra en valfri undersökning till tre månader senare. Barnläkaren kommer att berätta vad som är bäst för dig och din bebis.

Utan tvekan är det ett mycket personligt beslut. Endast mamman och hennes partner bör göra detta val.

Att donera navelsträngsblodet kan rädda liv och involverar inga komplikationer. Det kommer inte heller att skada barnet eller mamman. Det är en helt osjälvisk kärleksakt!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Shahrokhi, S., Menaa, F., Alimoghaddam, K., McGuckin, C., & Ebtekar, M. (2012). Insights and hopes in umbilical cord blood stem cell transplantations. Journal of Biomedicine and Biotechnology. https://doi.org/10.1155/2012/572821
  • Taupin, P. (2012). Umblical cord blood and alpha-3 fucosyl transferase-treated haematopoietic stem cells for transplantation. In Stem Cells and Cancer Stem Cells, Volume 1: Stem Cells and Cancer Stem Cells, Therapeutic Applications in Disease and Injury: Volume 1. https://doi.org/10.1007/978-94-007-1709-1_19
  • Jaing, T. H., Hung, I. J., Yang, C. P., Tsai, M. H., Lee, W. I., & Sun, C. F. (2009). Second transplant with two unrelated cord blood units for early graft failure after cord blood transplantation for thalassemia. Pediatric Transplantation. https://doi.org/10.1111/j.1399-3046.2008.01021.x

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.