Hur upplever en bebis förlossningen?

Hur upplever en bebis förlossningen?
Pedro González Núñez

Skriven och verifierad av barnpedagogen Pedro González Núñez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Den information vi hittar i tidningar, böcker och artiklar på internet pratar bara om hur en mamma upplever förlossningen. Men hur upplever en bebis förlossningen?

Många anser att blivande mammor genomgår intensiv smärta under förlossningsprocessen, medan andra tycker att det inte är så farligt. Smärta är väldigt subjektivt och alla upplever det på sitt eget sätt under förlossningen. Kom ihåg att man inte kan jämföra en person med en annan.

Vi är hursomhelst vana att tänka på hur mamman upplever förlossningen. Om det blir komplicerat eller inte, om hon kommer att känna mycket smärta eller inte, hur hon ska andas, vilka ställningar hon ska inta för att lindra smärtan, etc.

Men vi upprepar: Hur är det med bebisen? Hur upplever en bebis förlossningen?

Det är väldigt svårt att veta säkert. Självklart kommer bebisarna aldrig berätta för oss. Det finns emellertid fler och fler specialister (läkare samt perinatala och prenatala psykologer) som studerar denna process ur bebisens synvinkel.

Vi kommer att försöka förklara förlossningsprocessen från bebisars perspektiv, för att på så sätt få en uppfattning om vad de upplever.

Hur upplever en bebis förlossningen från ögonblicket de första sammandragningarna börjar?

Bebisen vet när den är redo att födas. Genom en hormonell signal indikerar den för sin mamma att den är redo. Därefter utlöses sammandragningar som hjälper bebisen till världen.

Bebisen börjar förbereda sig för det innan själva förlossningen. Bebisens binjurar börjar utsöndra adrenalin mycket snabbare än någonsin förr. Det förbereder den för att gå igenom det stressfyllda ögonblicket som närmar sig.

Vissa experter hävdar att mamma och barn är kopplade via moderkakan. Tack vare den här anslutningen kan den lilla känna sin mammas känslor. Det är därför det är så viktigt att hålla sig lugn.

Förlossning

När bebisen börjar känna de första sammandragningarna inser den att något händer. Livmodern dras samman och trycker den mot öppningen. Den känner tryck, som en slags massage som förbereder den för utträdet.

Vad känner bebisen när den färdas genom födelsekanalen?

När bebisen passerar genom födelsekanalen kan den känna lite obehag. Det kan öka om det är en komplicerad förlossning.

Bebisen producerar en stor mängd endorfiner under födseln som gör att den känner mindre smärta och till och med välbefinnande.

Man tror att när bebisen känner massagen trycker den sitt huvud mot livmoderhalsen för att bidra till att öppna födelsekanalen.

Under den första krystningen känner bara bebisen intensivt tryck, och inte den intensiva smärtan som modern upplever.

Vad är bebisens naturliga rörelser till för?

Bebisen utför naturligt en serie rörelser: den gör sig mindre, böjer huvudet, roterar inåt, sträcker på huvudet, roterar utåt och tar sig slutligen ut.

Även om det låter vara smärtsamt och obehagligt är den naturliga födelseprocessen fortfarande mindre traumatisk för ett barn.

Det är mer eller mindre hur en bebis upplever förlossningen. Även om det kan tyckas traumatiskt verkar det vara en jobbigare upplevelse för mamman. Märkligt, eller hur?

Vad känner bebisen när den äntligen kommer till världen?

När bebisen kommer till världen klipps navelsträngen och lungorna börjar fungera. Allt tryck den upplevde under nedkomsten hjälper den att göra sig av med all vätska den hade i sina lungor.

Nybliven mamma

Medan bebisen befann sig inuti sin mamma var den van vid en temperatur på 36 grader. När den kommer ut är temperaturen lägre. Därför måste man agera snabbt.

Det är bäst att svepa in bebisen i en liten filt och lägga den mot sin mammas varma hud. Det förebygger att den känner sig kall och drabbas av hypotermi.

Kontakten med mamman är känd för att vara väldigt viktig för att utveckla bandet mellan mor och barn. Det underlättar också amning för mammor som vill göra det.

Så nu har du en uppfattning om hur en bebis upplever förlossningen. Vi får alltid information om hur mammor upplever födseln, men ibland kan det vara bra att veta hur den lilla känner också.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.