Sju tips för att övervinna förlossningsrädsla

Det är vanligt att kvinnor känner rädsla och ångest när deras beräknade förlossningsdatum närmar sig.Här är några tips som hjälper dig att känna dig mer förberedd och lugn under det här otroligt speciella ögonblicket.
Sju tips för att övervinna förlossningsrädsla
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 25 december, 2019

Här är några användbara tips för att övervinna förlossningsrädsla och förbereda dig på ett av de viktigaste ögonblicken i ditt liv.

Den beräknade förlossningsdagen närmar sig med stormsteg och du kan inte vara mer uppspelt. Men även rädsla och osäkerhet kan uppstå.

Tips för att övervinna förlossningsrädsla

Genom att ta hänsyn till dessa förslag kan du övervinna tvivel, rädsla och oro över att inte veta hur hela födelseprocessen kommer att te sig.

1. Tala om och externalisera dina rädslor

Inför rädslan för att föda barn är det bra att uttrycka dina känslor av rädsla och ångest. Framför allt om du gör det med en betrodd person som din partner eller en nära släkting eller barnmorska.

De kan förstå din situation och ge dig all hjälp du behöver. Rädsla för det okända är normalt, speciellt när man gör någonting för första gången.

Men är denna rädsla så intensiv att det orsakar ångest och stör dina dagliga aktiviteter? Till den grad att den orsakar muskelspänningar, hjärtklappning, svettningar och andra fysiologiska reaktioner?

Om så är fallet är det nödvändigt att samråda med din läkare. Denne kan hänvisa dig till en specialist för mer specifik hjälp.

2. Kunskap skapar förtroende

Experter rekommenderar att du tillsammans med din partner besöker sjukhuset där ditt barn kommer att födas. Där kan du se förlossningssalen, akutrummet och den pediatriska avdelningen.

Du kan också informera dig ordentligt om vad som händer under förlossningen så att du inte har förutfattade eller felaktiga idéer som kan orsaka ångest.

Dessutom kan du träffa personalen för att öka ditt förtroende. Detta får rädslan att minska.

nedräkning

3. Fysisk och mental förberedelse för att övervinna förlossningsrädsla

Fysisk förberedelse är avgörande för födseln. Detta inkluderar att träna dina benmuskler och sätesmuskler.

För att ha en bra mental inställning måste du inse att varje kvinna är förberedd på födelseprocessen. Detta eftersom det här är en naturlig process som alla gravida kvinnor genomgår.

4. Förberedelsekurser för förlossning

Att förbereda sig är en av de viktigaste tipsen för att övervinna förlossningsrädslan.

Dessa kurser ger användbar information så att du kan ha förtroende för dig själv. Framför allt lär du dig att slappna av och andas ordentligt under förlossningen.

Dessa klasser erbjuder dig olika avslappningstekniker, vilket hjälper till att minimera ångest. Därför kan du kontrollera negativa känslor som rädsla och smärta.

5. Det emotionella och fysiska stödet hos din partner

Fadern spelar en grundläggande roll under graviditeten. Därför borde han vara involverad i allt som rör hans barns födelse.

Berätta för honom hur du känner. Genom att dela dina tvivel och rädsla med honom kan ni båda se saken ur ett annat perspektiv.

När det gäller förlossningsrädsla är det bra att uttrycka dina känslor av rädsla och ångest. Betrodda människor kan förstå din situation och ge dig all hjälp du någonsin kan behöva.

6. Gör en plan för födseln

Du kan planera i förväg med barnmorskan eller gynekologen. I dessa stunder bestämmer du hur du vill att födseln ska ske, vem som kommer vara med dig just då samt andra specifika detaljer.

Även om den viktigaste personen är din partner kan det i vissa fall vara passande med ett annat sällskap. Den här personen försäkrar att dina krav uppfylls.

7. Dela din erfarenhet med andra mammor

Att dela dina rädslor, tvivel och oro med andra mödrar som befinner sig i samma situation kan hjälpa dig.

Att veta att du inte är den enda kvinnan som går igenom detta stadium i livet kan väldigt lugnande.

Frågor som uppstår under graviditeten

Från det första ögonblicket som du vet att du är gravid uppstår många problem i samband med förlossningen. Några av de vanligaste frågorna är:

Kan jag stå ut med smärtan vid förlossningen?

Ja det kan du, för att smärta är en subjektiv uppfattning. Det vill säga: varje kvinna har en särskild uppfattning av smärta. Vissa upplever födelseögonblicket nästan utan att känna det medan andra upplever mycket smärta.

Emellertid lindrar vanligtvis de tekniker som testas under födselns gång obehaget. Du kan dessutom begära epiduralbedövning för att eliminera smärta.

förlossningsrädsla

Är episiotomi mycket smärtsamt?

Det gör inte ont eftersom det här snittet görs i perineum för att undvika att bristningar i slidan och görs enbart under lokalbedövning om det behövs. Den utförs under utvidgningsskedet.

Kommer jag att glömma hur man utför andningsteknikerna?

Vissa kvinnor glömmer dem, men du kommer alltid att ha en specialist eller barnmorska vid din sida som ger dig allt stöd du behöver.

Syftet med dessa andningstekniker är att se till att barnet får syre och är avslappnad under utdrivningsskedet.

Med dessa tips för att övervinna förlossningsrädslan kommer du utan tvekan att vara redo för ditt framtida barns födelse. Det är ett oförglömligt och unikt ögonblick, så njut av det precis som du förtjänar!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.