Allt du behöver veta om sonografi
Ta reda på allt du behöver veta om sonografi och varför det är mycket mer än bara en bild av din bebis i magen.
Graviditeten kan tyckas ta för evigt när du går och väntar på din bebis och undrar vad han eller hon kommer att bli. Den sonografiska undersökningen är ett speciellt ögonblick av just den anledningen – äntligen får du se en bild av din bebis!
Med sonografi kan du se ditt barn, höra hans eller hennes hjärtslag och se hans eller hennes tillväxt. Utöver att vara spännande för föräldrarna är det dock desto viktigare för att hålla koll på barnets utveckling under graviditeten.
Fortsätt läsa för att ta reda på allt du behöver veta om sonografi.
Vad är sonografi och dess syfte?
Ett sonogram är en bild som skapas av ljudvågor som “studsar” runt livmodern och ger ett porträtt av barnet på en skärm. Man applicerar en ledande gel på magen som hjälper den piezoelektriska givaren (transducern) att skicka ut vågorna.
Det finns också transvaginala sonogram, som vanligen äger rum under första trimestern. Metoden liknar den föregående varianten, men man tar bilden via vaginan. Det är inte invasivt, så du behöver inte oroa dig för att det kan skada din bebis på något sätt.
De olika sonogrammen är utformade för att svara på olika frågor, så var och ett kan berätta något nytt om din bebis.
Vad du bör veta om sonografi: Olika typer
Den vanligaste typen av sonografi som används för att övervaka graviditeter är 2D (tvådimensionella ultraljud). Dessa kan vara svåra att “tyda” eftersom de inte ger en speciellt tydlig bild.
På senare år har 3D-sonografi blivit populärare, och dessa är utformade för att erbjuda en bättre bild av barnet. En av de största fördelarna med 3D-sonogram är att de underlättar för professionella att se fostrets anomalier.
Dessa bilder utmärker sig genom att ge volym och djup till vad du ser i livmodern.
Slutligen finns det även innovativa 4D-sonogram, som lägger till rörelse till 3D-versionerna. Det är en video som produceras av flera 3D-sonogram. Det här är det senaste inom ultraljudsteknik.
Varken 3D- eller 4D-sonogram erbjuds ännu via den allmänna mödravården, vilket innebär att du måste betala för dem på kliniker och privata sjukhus.
“Du får se min kropp bli en vagga för drömmarnas barn.”
– Laura Victoria
Hur många ultraljudsundersökningar gör man under graviditeten?
Världen över tar man normalt två eller tre sonogram under en graviditet. Ibland mer, men dessa markerar fostrets största utvecklingsstadier och bidrar till att man kan hålla koll så att fostret utvecklas som det ska.
I Sverige erbjuds vanligtvis bara ett ultraljud mellan vecka 18-20 av graviditeten, men hur många som erbjuds och när varierar mellan olika landsting, regioner och barnmorskemottagningar.
Första sonogrammet
I större delar av världen tar man det första sonogrammet mellan sex och 12 veckors graviditet och det bekräftar graviditeten. Dessutom markerar det första gången de framtida föräldrarna får se sitt barn. Det är också första gången de får höra barnets hjärtslag, vilket är ett av de mest känslosamma ögonblicken under en graviditet.
Detta sonogram är också då föräldrarna får veta det förväntade födelsedatumet, eftersom sonografin kan datera graviditeten.Andra ultraljudet
Detta inträffar mellan 18 och 20 veckors graviditet. Det här är då man kan få veta sitt barns kön, om man så skulle önska, eftersom könsorganen nu har bildats.
Dessutom kan man se och höra barnets hjärtslag igen. Teknikern kan också mäta barnets kranialdiameter, lårbenslängd och omkretsen av hans eller hennes buk. Alla dessa mätningar syftar till att säkerställa barnets goda tillväxt.
Tredje sonogrammet
Detta ultraljud tar man i vissa delar av världen mellan 33 och 34 veckor in i graviditeten. Det är den sista sonografiundersökningen och man tar den för att se att fostret mår bra och utvecklas som det ska.
Ultraljudet söker efter eventuella sena anomalier, samtidigt som man kontrollerar barnets tillväxt och position inför förlossningen.
Denna sista undersökning ger en bild av det fullt formade barnet, vilket kan hjälpa föräldrarna att få en tydligare uppfattning om hur deras barn ser ut.