Ensamma barn: Behöver man ge dem ett syskon?
Att ge barnet en liten bror eller syster innebär att man får känna känslan av att bli mamma igen. Men utöver fördelarna med en ny graviditet finns det också andra fördelar, och dessa har att göra med den lilla person som idag ser upp till dig från knähöjd – för ensamma barn blir gladare när du ge dem ett syskon.
En av de bästa gåvorna du kan ge ditt barn är en lillebror eller lillasyster, även om du kanske ifrågasätter det när de grälar över leksaker eller ber dig att agera domare i deras gräl.
Vi ska här förklara varför det kan vara värt besväret att föra in ännu en bebis i världen.
Värdet av att ha syskon
Hur mycket är ett syskon värt?
Om du är det enda barnet har du säkert någon gång känt av du velat haft ett syskon, oavsett om det var för att hjälpa dig, ge dig råd eller ge en klapp på ryggen för att muntra upp dig.
Om du har bröder eller systrar och kommer bra överens med dem vet du att det är det mest naturliga i världen att dela med sig av erfarenheter som om de vore dina egna.
Du vet att de finns där för dig när du har det som tuffast. De är där för dig närhelst du behöver dem.
Om du har syskon kanske du tar det för givet att de är intresserade av och respekterar ditt synsätt, även om de kanske inte alltid håller med om det.
Så om dina föräldrar uppfostrade dig med en vän som du inte kan skiljas från och som du delade allt med, vad väntar du på? Du vet hur värdefullt ett syskon är.
Anledningen till att ge ditt barn ett syskon
Det finns också andra fördelar med att få en ny familjemedlem och ge barnet ett syskon. Om du ger ditt barn en bror eller syster:
- Kommer du bevittna en ren, ömsesidig relation mellan två människor.
- Ditt barn kommer bli avundsjukt och bråka med sina yngre syskon för uppmärksamhet, för plats att leka och för alla sina tillhörigheter. Men att ha ett annat barn hemma kommer lära det vikten av att dela med sig.
- Ditt barn kommer ha en vän när det behöver det som mest, och framförallt under lektiden.
- Ditt barn kommer lära sig hur man är social, och framförallt under lektiden.
- Dina barn kommer lära sig att vara sociala, bli bättre på att lösa konflikter och veta hur man upprätthåller relationer med sina vänner. De kommer att mogna känslomässigt.
- De kommer lära sig att arbeta i grupp och att inte vara för individualistiska.
Det enda barnet: behöver vi ge det ett syskon?
Ja, det behöver det! Precis lika mycket som ditt barn har ett behov av att du älskar det, lyssnar på det, ger det stöd, ger det råd, delar glädjen av triumfer och uppmuntrar det när det misslyckas.
Ditt barn har idag dig till att göra allt detta. Men tänk på att du förr eller senare inte kommer kunna vara där. I din oundvikliga frånvaro, hade det då inte varit bra om ditt barn hade någon att förlita sig på?
Innan du bestämmer dig för att ha ett barn till ska du såklart se till att det är något som både du och din partner vill.
Familjens ekonomi borde vara stabil. Om ni är det svårt med budgeten med bara ett barn hemma kan det bli ännu svårare med två.
Försök därför att uppnå så stor ekonomisk stabilitet som möjligt innan du blir gravid. Om ni börjar spara nu kan ni undvika problem i framtiden.
Om du funderar på att ge ditt barn ett syskon och alla involverade är glada över det, grattis!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Villalobos, C. D. A., & Mondragón, L. E. C. (2017). Autoconcepto y habilidades sociales en niños como hijos únicos y niños con hermanos. PsicoEducativa: reflexiones y propuestas, 3(5), 38-44. https://psicoeducativa.edusol.info/index.php/rpsicoedu/article/view/64
- Bayrakal, S., & Kope, T. M. (1990). Dysfunction in the single-parent and only-child family. Adolescence, 25(97), 1. https://search.proquest.com/openview/e5a49fc1887cfc58396be1c2e2265141/1?pq-origsite=gscholar&cbl=41539
- Liu, C., Munakata, T., & Onuoha, F. N. (2005). Mental health condition of the only-child: a study of urban and rural high school students in China. Adolescence, 40(160). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16468675/