Att bråka så att barnen ser det är en dålig idé
I stundens hetta kan vi fatta felaktiga beslut. I de stunder när vi är rasande på vår partner är det möjligt att glömma ett mycket viktigt faktum: det är alltid bäst att undvika att bråka så att barnen ser det.
Det är också viktigt att undersöka hur denna typ av beteende kan påverka dem. Alla par i hela världen bråkar. Även de lyckligaste paren går igenom svårare stunder.
Dessa är en nödvändig del av att lära känna varandra och att hitta gemensam grund. I den meningen är bråken nästan oundvikliga.
Bråk kan ändå medföra en riktigt stor nackdel i den meningen att vi inte vet när de kommer att sluta. Vi måste komma ihåg att orsaken kan kastas åt sidan i dessa ögonblick, speciellt när de är passionerade av naturen.
Som ett resultat verkar bråk som barnen ser inte som det bästa alternativet. Om barnen är närvarande är det bäst att kontrollera din ilska och avbryta diskussionen tills ni är ensamma.
Som vi ser kan denna försiktighet undvika betydande skador på barnens välbefinnande.
Varför ska vi undvika att bråka så att barnen ser det
1. De är inte mogna för att förstå vad som händer
Små barn är inte redo att konfrontera vuxna problem. Att bråka så att barnen ser det drar in dem i dessa ämnen, vilka inte på något sätt är deras fel eller ansvar att lösa.
Att tolka de ord han eller hon hör kan ge negativa känslor, inklusive skuld, osäkerhet, sorg och rädsla.
Att undvika att bråka så att barnen ser det kommer att bidra till att deras känslomässiga utveckling blir hälsosam och trygg.
2. Vi visar ett dåligt exempel genom att bråka
Det är inte precis en nyhet att barnen ser upp till sina föräldrar som förebilder. Vilka slags läxor lär vi dem om vi bråkar om något vi inte kan komma överens om, även med någon vi älskar som vi älskar vår partner?
Vi måste göra exakt motsatsen: hjälpa dem att värdesätta dialog, förståelse och lyhördhet när vi löser tvister. Oavsett hur arga vi är, kan vi inte förlora vårt lugn inför dem.
3. Förvirrade barn
När man bevittnar ett bråk mellan två personer som är så nära som ens föräldrar kan barn känna sig tvingade att ta någons parti. I dessa fall kan de, trots att de kanske inte visar det, känna sig mycket förvirrade efter att ha hört varje förälders version.
Dessa känslor kan leda till misstro och till och med vrede mot föräldrarna. Självklart tar det tid att reparera sådan betydande skada på förhållandet mellan förälder och barn.
4. Det kan vara stressande att se sina föräldrar bråka
Den traumatiska erfarenheten att bevittna sina föräldrar bråka kan göra barnen stressade. Som ett resultat kommer deras fokus att skifta bort från skolarbete och lärande, vilket kräver deras koncentration.
Stress under barndomen kan orsaka fysiska och psykiska symptom. Dessutom kan det utlösa mer allvarliga störningar, såsom ångest, panikattacker och inlärningssvårigheter.
Om barnen är närvarande är det bäst att kontrollera din ilska och avbryta diskussionen tills ni är ensamma.
5. Det kan sätta ett prejudikat för våld
Tyvärr kan vi inte försumma det faktum att många bråk leder till fysiska våldshandlingar riktade mot en av parterna. Förutom den uppenbara skada som de leder till för offret är få saker mindre negativa för barn än att bevittna sådana handlingar.
Vi visar inte bara att våld är ett sätt att lösa problem, vi kommer sannolikt att producera allvarligt negativa konsekvenser med avseende på barnets mentala och emotionella hälsa.
Behöver barnen se försoningen?
Vissa säger å andra sidan att du inte alltid måste undvika att bråka så att barnen ser det. De tror att det är ett sätt att visa dem att livet har problem och att saker inte alltid kommer att vara perfekta.
Självklart är det viktigt att lära dem rätt sätt att lösa problem på. Detta måste framför allt baseras på respekt, empati och kommunikation. Vi måste vara kloka och försiktiga när vi har denna typ av konversation.
När det är dags att försonas, är det bra att betona den andra föräldrarnas dygder och visa tecken på kärlek, till exempel kramar och pussar.
När lugnet har återställts kan ni båda tillsammans berätta för barnet att ni ångrar vad som hände och att ni ska försöka undvika att det händer igen. Det är mycket viktigt för barnet att känna att familjeenheten är intakt och trygg igen.
I slutändan måste du klargöra att detta bara kan ske när vi är säkra på att interaktionen kommer att få ett lyckligt slut. Annars kommer barnet att vara sårbart för de tidigare nämnda riskerna, vilket endast kommer att skada hans eller hennes välbefinnande.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ramírez, M. A. (2005). Padres y desarrollo de los hijos: prácticas de crianza. Estudios pedagógicos (Valdivia), 31(2), 167-177.
- Kitzmann, K. (2010). La violencia doméstica y su impacto en el desarrollo social y emocional de los niños pequeños. Enciclopedia sobre el desarrollo de la primera infancia, 1-6.
- Ferreiro, M. L. P., Santos, E. J., & Ferreira, J. A. (2007). Afecto parental y conducta de los hijos en situaciones de discusiones cotidianas. Psychologica, (46), 167-195. https://estudogeral.sib.uc.pt/handle/10316/12999