Misstag som föräldrar gör när barn uttalar ord fel

Den här artikeln visar dig vad du bör undvika att göra när dina barn uttalar ord fel, och hur du kan hjälpa dem på bästa sätt.
Misstag som föräldrar gör när barn uttalar ord fel

Senaste uppdateringen: 19 maj, 2020

När våra barn uttalar ord fel, oavsett anledning, måste vi närma oss det med avsikt att hjälpa dem att utveckla sina språkkunskaper på rätt sätt.

Målet är att de ska kunna uttrycka sig tydligt, korrekt och lättförståeligt. Det är inte bara viktigt för barnen på kort sikt, utan också för resten av livet. Om deras misstag inte korrigeras i tid kan de bli skadliga i framtiden.

Vikten av vägledning

Det är inte bara skolans ansvar att lära ut språkbruk. Som föräldrar är vi också ansvariga och har skyldigheten att aktivt samarbeta med våra barn i deras utveckling, inklusive språkutvecklingen.

En annan viktig sak att tänka på är att bara för att barn uttalar ord fel betyder det inte att de är dåliga i skolan eller har någon form av mental oförmåga.

Som förälder kan du delta i ditt barns inlärning på många enkla sätt. Du kan börja med att uppmuntra och främja en kärlek för att läsa, sjunga sånger eller läsa sagor högt.

Mamma läser för två barn

Vad du INTE ska göra när ditt barn uttalar ord fel

Genom att inte veta hur man ska agera som förälder när ens barn uttalar ord fel kan man sätta käppar i hjulet för deras utveckling. Här är de vanligaste misstagen föräldrar gör:

  1. Låta barnet vänja sig vid det felaktiga uttalet. När barn lär sig att prata finns det alltid vissa ord som de inte kan uttala, det är helt naturligt. Men hur gulligt det än kan låta måste du som förälder korrigera ordet så att det inte blir en vana.
  2. Hoppa över artiklar (den, det, dem och en, ett) samt prepositioner (på, under, från, osv.). Detta skapar inte bara förvirring, utan påverkar också barnets förståelse för grammatik.
  3. Inte prata ansikte mot ansikte. Talat språk förstärks av ansiktsuttryck som visar känslor. Barn lär sig genom exempel. När du pratar med dem bör du göra det i deras ögonhöjd. Detta gör att de kan lära sig det bästa sättet att uttala ord.
  4. Ersätta verkliga ord med påhittade ord. Språket du använder för att kommunicera med ditt barn måste vara förståeligt. Kalla varje sak, djur eller kroppsdel vid sitt riktiga namn.

Vad du BÖR göra för att hjälpa ditt barn

Det är viktigt att föregå med gott exempel. Kom ihåg att du måste vara en bra förebild för att hjälpa dina barn att lära sig att uttrycka sig ordentligt. Här är några tips:

Dagliga samtal

Försök att prata med dina barn varje dag, även om det bara är några minuter. Sträva efter att skapa en sund miljö, där dina barn känner sig tillräckligt bekväma för att uttrycka sig.

En hälsosam miljö hjälper dig också att korrigera dem på ett tydligt och konstruktivt sätt. Det besparar dina barn förlägenheten och eventuella trauman av att göra misstag.

Mamma lär sin dotter om uttal

Tålamod

Om dina barn har problem med att uttala ett visst ord, gå ner till ögonhöjd och uttala ordet långsamt så att de kan lära sig att kopiera ljuden och rörelsen du gör med din tunga och mun.

Förutom detta kan du också be dem att upprepa ordet två eller tre gånger.

Sök professionell hjälp

Om du tror att ditt barns uttal beror på ett fysiskt hinder måste du söka professionell hjälp. Då får du råd om hur du ska agera, och om vilka möjliga lösningar som finns.

Ett felaktigt uttal kan ha sin grund i ett kort tungband. Om så är fallet kan ditt barn behöva utföra artikuleringsövningar, eller använda speciella hjälpmedel.

Ha tålamod och sätt ingen press

När barn uttalar ord fel ska du inte ignorera det. Korrigera misstaget på ett tydligt och kortfattat sätt, i ögonhöjd. Men kom ihåg att du är där för att hjälpa, inte för att straffa ditt barn.

Som förälder kan du göra vissa misstag omedvetet, till exempel skratta när du hör ditt barn uttala ord fel. Det är helt normalt – men försök att undvika det om du verkligen vill hjälpa ditt barn.

Med daglig ansträngning och förtroende kommer ni att uppnå ert mål. Lycka till!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.