Varför du borde hålla din bebis i famnen

Varför du borde hålla din bebis i famnen
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 30 maj, 2022

Visst är du trött på att höra att du inte ska lyfta upp ditt barn när det gråter för att det kommer “vänja sig vid din famn”. Det är långt ifrån verkligheten. Du borde hålla din bebis i famnen. Vi förklarar varför i den här artikeln.

Nyfödda måste bäras i sina föräldrars famnar. Det finns faktiskt fortfarande många ursprungsbefolkningar som aldrig skulle överväga att skilja sig från sina barn.

De bär dem hela dagen, även om de utför andra aktiviteter, såsom arbete på fälten.

Vårt samhälle var en gång så det också, fram tills ankomsten av barnvagnar och andra prylar som vår konsumtionsinriktade, kapitalistiska värld utvecklade.

Barnvagnar, barnstolar och andra hjälpmedel kan göra våra dagliga uppgifter mycket lättare.

Men precis som med allt som görs i överflöd kan det störa kontakten vi ska ha med våra barn. Det kan så småningom leda till mer komplikationer än fördelar.

Som en del av deras naturliga utveckling går bebisar igenom en fas där deras favoritplats är i deras mammors famnar. Precis som är fallet med deras intellektuella och fysiska utveckling kan äkta omsorg i den här fasen ge enorma fördelar.

Vår naturliga och moderliga instinkt uppmanar oss att hålla våra bebisar i famnen.

Men vi tvingas ibland lyssna på andra mammor, liksom far- och mormödrar, som säger att det är ett misstag för att bebisen då kommer “vänja sig vid din famn” och gråta bara för att du ska krama den.

Pappa

Den gråter nog för att den behöver dig – du är dess mamma. Den vill att du ska vagga den, kyssa den, krama den… Vad är det för fel med det?

Bebisar som är i sina mammors famnar är lyckliga bebisar. De gråter mindre, protesterar mindre, äter oftare då de har tillgång till sin mammas bröst och sover utan problem.

Det är faktiskt deras naturliga position, det är där de känner sig bekväma och säkra. Efter att ha varit i mammans livmoder i 9 månader måste de vara så nära henne som möjligt.

De har vant sig vid att höra hennes hjärta. Det är därför de slappnar av när de kommer henne nära; de kommer ihåg hur det kändes inne i livmodern.

Födda in i en ny värld vet de ingenting; de behöver vänja sig vid den nya rytmen och det är därför de behöver sina mammor. Din famn är ett emotionellt behov för din bebis.

Det är en omfamning, tillgivenhet, en trygghet i en tid av kris. Kort sagt är det en viloplats. Att hålla din bebis i famnen är också det bästa sättet att stärka bandet mellan er.

Hud mot hud

Hudkontakt består av att omedelbart placera nyfödda på deras mammors nakna bröst efter förlossningen. Det finns vetenskapliga bevis som stöder de viktiga fördelarna både på lång och kort sikt.

Efter förlossningen är bebisar i ett speciellt tillstånd där de är vakna, uppmärksamma på vad som händer runt dem, med ögonen öppna. De har en stark känsla för lukt och har aktiva reflexer.

Det är absolut nödvändigt att erkänna vikten av ögonblicket. Det varar bara de första två timmarna, varefter en fas av slöhet inleds.

Under den första kontakten mellan mamma och barn observerar de varandra, luktar och berör; det är verkligen en oförglömlig upplevelse.

Doften av mamman är mycket viktig eftersom barnets syn under de första månaderna fortfarande är bristfällig. Det känner igen sin mamma genom hennes lukt och hennes röst.

Den här första hudkontakten blir allt vanligare på alla svenska sjukhus. Det gör att bebisarna kan anpassa sig till livet utanför livmodern och upprätthålla kroppstemperaturen, vilket de inte kan göra på egen hand.

Det minskar också den tid de spenderar gråtandes, stärker bandet mellan mor och barn och underlättar amning. Bebisen söker instinktivt efter bröstvårtan för att initiera den första matningen.

Med andra ord, från det ögonblick som den lämnar livmodern, måste du hålla din bebis i famnen för att den ska kunna anpassa sig till världen.

Pappans uppgift är uppenbarligen också nödvändig. Det är sant att pappor ibland känner sig osäkra när det är deras första barn.

De observerar hur mamman vaggar, kelar med och håller barnet i sin famn. Men när barnet behöver någonting kan papporna också erbjuda sina famnar.

Föräldrar kramar bebis

Bärselen

Det finns många saker på marknaden som hjälper oss att bära våra barn nära våra bröst samtidigt som vi håller våra armar fria. För pappor kan det vara mycket användbart. Bebisen kan somna i selen medan du gör något annat (om den inte är hungrig).

Den kommer att känna doften av dig, titta på dig och röra dig, och det stärker bandet mellan förälder och barn.

Bärselar finns i flera olika modeller, så ta dig tid att hitta en som passar just dig och din bebis och de aktiviteter ni planerar att utföra tillsammans.

Mamma med bebis i famnen

Ytterligare fördelar med bärselar som är vetenskapligt bevisade:

 • Mindre trauma vid anpassningen till livet utanför livmodern
 • Tillåter synkronisering med mamman
 • Underlättar amning
 • Stimulerar barnets matsmältning
 • Ger bättre vila
 • Säkerhet för mamman
 • Tillåter föräldrarna att utföra andra uppgifter
 • Bidrar till att stärka band

Konsekvenserna av att inte hålla din bebis i famnen tillräckligt ofta…

Att inte hålla din bebis i famnen och istället låta den gråta kommer ha följande konsekvenser för den:

 • Stress
 • Ångest
 • Osäkerhet
 • Brist på tillit
 • Låg självkänsla och dåligt självförtroende
 • Individualism
 • Ensamhet

Mammans och pappans famnar har ett syfte; våra barn behöver dem. Tveka inte att hålla din bebis i famnen när den behöver dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.