Bebisens tredje månad: utveckling av sinnen och rörelser
Under bebisens tredje månad börjar synen och hörseln bli mer aktiv och han får mer kontroll över sina rörelser, men koordinationen är inte riktigt på topp ännu.
När det gäller utseendet bildas nu veck på armar och ben, och ansiktsdrag börjar bli mer definierade. Du har säkert redan förälskats i hans leende, leendet som han för övrigt inte kommer att tveka en sekund att visa upp när han blir glad.
I den här fasen börjar föräldrarna se barnet växa otroligt snabbt. Den genomsnittliga vikten är ca 6,2 kg och den genomsnittliga höjden är ca 60 cm.
Din bebis kommer att vara mycket uppmärksam på sin omgivning, särskilt när det gäller ljud och musik. Nu är det bra att börja med stimulerande övningar, som att ge honom leksaker som gör ljud eller ger ifrån sig ljus (så länge de inte är farliga) när de leks med.
Låt ditt barn börja lyssna på musik eller plaska och leka i vattnet medan ni badar honom.
Förändringar under bebisens tredje månad
Som sagt kommer bebisen under sin tredje månad att utveckla sina sinnen, speciellt synen (som optimeras under den sjätte månaden) och hörseln.
Till skillnad från den första och andra månaden kan han nu peka, röra och till och med greppa tag om föremål som intresserar honom.
Andra förändringar som ditt barn kommer att uppleva under denna fas är följande:
- Han kommer att börja höja huvudet då han ligger på mage. Även om huvudet inte håller sig uppe särskilt länge kommer du att se en gradvis förbättring varje gång du håller honom.
- Han kommer att sova längre. Under natten kommer han att sova längre utan att behöva vakna upp för att äta. Om han har svårt att sova kan du inducera sömn genom att upprätta en rutin som gör att han kan vänja sig vid att sova på natten. Att ta ett bad, dämpa belysningen, läsa en berättelse eller prata med honom är aktiviteter som kan hjälpa till.
- Han ger ifrån sig mer ljud än tidigare, även om han mest bara babblar (just nu).
- Han börjar känna igen människor och föremål.
- Han börjar också röra rätt så mycket på sig. Han sparkar med benen medan han ligger ner, blir rastlös och kan till och med försöka stå upp (även om han inte lyckas) om du håller honom på en fast yta.
Men kom ihåg: all form av utveckling varierar från bebis till bebis.
Under bebisens tredje månad börjar synen och hörseln bli fullt utvecklade.
Matning under bebisens tredje månad
Många mammor märker att deras bebis dricker mindre mjölk under bebisens tredje månad, blir distraherad när de ammar eller till och med gråter medan han äter.
Detta, i kombination med konstant viktökning (vilket enligt experter kan förväntas), får bebisen att tro att han inte äter tillräckligt.
Det är dock normalt. För det första är barnet mycket effektivt vid amning, så han kommer att samla in mängder av mjölk precis som tidigare, men på en kortare tid.
För det andra är distraktionerna förståeliga eftersom ett barns hjärna och sinnen utvecklas väldigt snabbt. Det kan leda till överraskningar och att bilder och ljud blir suddiga.
Slutligen, om mamman känner att hon producerar mindre bröstmjölk, kan det bero på att bröstkörtlarna är redo att nu producera på efterfrågan. Därför uppstår också ofta läckage i det andra bröstet.
Det bör dock inte tolkas som om barnet har förlorat intresset för mat. Spädbarn äter av nödvändighet, inte skyldighet. När han är hungrig så kommer han att äta.
Att återgå till arbetet
I många länder slutar mammaledigheten efter trettio dagar eller 8 veckor efter födseln. Det leder till blandade känslor för många mammor.
Å ena sidan är det tillfredsställande att få återuppta den normala aktiviteten, “återinföra” arbetskraften och återvända till den sociala världen.
Efter flera månader av att leva med en nyfödd bebis känns det nästan som att få semester när man äntligen får börja arbeta igen.
Naturligtvis kan också motsatsen hända. Att gå undan ett tag och se saker i ett nytt perspektiv kan hjälpa oss att ompröva våra beslut och välja de bästa alternativen för framtiden.
Det finns också en viss ångest i att behöva lämna barnet hemma. Du har blivit van vid bebisens umgänge, och du undrar om han kommer att märka din frånvaro och framför allt om han kommer att kunna hantera den.
Vad gör du då? Borde du leta efter en barnflicka? Lämna honom hos mormor? Sanningen är att det inte finns något magiskt svar på frågan.
Tänk över det, prata med dina nära och kära och testa dig fram för att se vilka känslor som dyker upp. Hjälp från någon professionell skadar inte heller i dessa fall. En psykoterapeut kan ge mycket värdefull rådgivning.
Det viktiga är att ha koll på sina egna känslor och bebisens reaktioner på omställningarna.
När det är klart måste du bestämma vad som blir bäst för er i stunden.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Jeta, P. M. P. A. (1998). El desarrollo emocional infantil (0-6 años): Pautas de educación. In Ponencia presentada en el congreso de Madrid. España. http://www.waece.org/biblioteca/pdfs/d069.pdf
- Choca, F. (2007). VÍNCULO EN EL BEBÉ PREMATURO. Revista de APPIA-Octubre, (16), 56. https://www.bvspsi.org.uy/local/TextosCompletos/appia/079737212007001605.pdf
- Villanueva Suárez, C., & Sanz Rodríguez, L. J. (2009). Ansiedad de separación: delimitación conceptual, manifestaciones clínicas y estrategias de intervención. Pediatría Atención Primaria, 11(43), 457-469. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=s1139-76322009000400008
- Huerta, R. (2011). El juego simbólico. PULSO. Revista de Educación, (34), 227-230. https://revistas.cardenalcisneros.es/index.php/PULSO/article/view/122/98
- Vernengo, M. P., Zucchi, A., Silver, R., Felberg, L., Mindez, S., Mrahad, M. C., … & Raznoszczyk de Schejtman, C. (2008). Dimensiones del juego madre-bebé en el primer año de vida: Escala de Interacción Lúdica. In XV Jornadas de Investigación y Cuarto Encuentro de Investigadores en Psicología del Mercosur. Facultad de Psicología-Universidad de Buenos Aires. https://www.aacademica.org/000-032/242
- Silberg, J., & Castillo, L. S. (1998). Juegos para desarrollar la inteligencia del bebé. Oniro.