Vikten av att skapa en rutin för sin bebis
Förr eller senare inser många nya mödrar vikten av att skapa en rutin för sin bebis, i synnerhet för en nyfödd. Bebisar behöver följa en rutin för att känna sig trygga och lugna i sin nya miljö.
Att etablera dagliga rutiner för sin bebis gör att den mår bra. Det kan också bidra till att underlätta tillvaron för hela familjen.
Det är viktigt att komma ihåg att under bebisars första månader i livet, måste man ta det lugnt och ta sig tid att lära känna dem. På så sätt kommer man att kunna skapa goda vanor och en lämplig rutin för sin bebis.
Vikten av att etablera en rutin för sin bebis
I början har bebisar svårt att förstå det mesta som händer runt omkring dem. Därför behöver man hjälpa dem att vänja sig vid att göra vissa saker vid samma tid varje dag.
Här är några idéer för att skapa en rutin som fungerar för både dig och ditt barn.
1. Visa ditt barn skillnaden mellan natt och dag
Många bebisar förstår inte skillnaden mellan dagar och nätter. Du kommer säkert att märka att din bebis ibland sover länge under dagtid, och får ibland svårt att sova nattetid. Att lära honom eller henne att uppfatta skillnaden är ett viktigt steg mot en praktisk rutin.
För att uppnå det här, byt bebisens kläder innan du lägger honom eller henne till sängs, och gör det igen när han eller hon vaknar. Då visar du bebisen när det blir natt och när dagen börjar.
Se också till att det finns ljus och ljud i hemmet under dagtid, men att det är mörkt och tyst nattetid. De här förändringarna gör att bebisen kan lära sig att sova på natten, och passa på att leka och socialisera under dagen.
2. Prioritera din bebis rutin
Det är bäst om man kan vara så konsekvent som möjligt med sin bebis rutin, i synnerhet när han eller hon fortfarande håller på att vänja sig vid den. Se till att du prioriterar din bebis rutin för att hjälpa honom eller henne att förstå att vissa saker händer på vissa tider.
En etablerad vana kan också hjälpa dig att behålla fokus och ordning under dagen, mitt i de konstanta pendlingarna i behov och uppmärksamhet som bebisen kräver.
Självklart gör bebisens ankomst att du får mycket att göra och du kan inte alltid förutse varje motgång. Men vi rekommenderar att gå ut varje dag, att till exempel ta en promenad eller besöka vänner, för att vänja bebisen vid att gå ut och upptäcka världen omkring sig.
Tanken på att alltid prioritera bebisens rutin kan verka skrämmande, i synnerhet för förstagångsmödrar. Så var inte rädd för att be om hjälp från dina vänner, familj eller en specialist om du behöver det.
“Innan du lär barnen att läsa, måste du lära dem vad kärlek och sanning är.”
3. Lär dig att tolka din bebis signaler
Signaler är de indikationer som din bebis använder för att låta dig veta vad han eller hon känner och behöver. Som mamma måste du lära dig vad barnets signaler betyder och hur du ska svara på dem.
När man ska etablera en rutin för sin bebis, bör man låta bebisen guida en till vad som passar honom eller henne bäst. Om du är uppmärksam på signalerna så kommer bebisen att berätta vad han eller hon behöver.
Att förstå vad din bebis uttrycker kommer dock att kräva mycket tid och tålamod. Så försök att lägga märke till när ditt barn är trött, hungrigt eller leksuget. Den här informationen kommer att hjälpa dig att skapa en effektiv rutin och ge dig möjligheten att förutse hans eller hennes behov.
4. Anpassa din bebis rutin till hans eller hennes ålder
När man väl har etablerat en någotsånär förutsägbar rutin för sin bebis, kan det verka svårt att ändra den igen. Men, när din bebis blir större, kommer han eller hon att behöva färre vilostunder under dagen, och mer tid för lek och aktiviteter.
Runt 6 månaders ålder kommer han eller hon också att börja äta fast föda. Då behöver du ägna mer tid åt att laga mat till honom eller henne. Allteftersom du lär dig vad din bebis behöver, kommer dessa ändringar i rutinen att kännas mer naturliga.
5. Förvänta dig inte perfektion
Din bebis rutin kommer inte alltid att gå som en klocka. Även om barn tycker om konsekvens och regelbundenhet, så kan vissa förändringar inträffa då barnet växer.
Kom ihåg att ibland så kommer din lilla inte att vilja vila, äta som vanligt, eller vakna vid samma tid. Så du måste ha tålamod och vara beredd på det oväntade.
Slutligen, när du väl har förstått din bebis rutin, använd vilostunderna till att ladda dina egna batterier och ägna lite tid åt att ta hand om dig själv. Se dina favoritprogram eller ta ett varmt bad för att återfå den energi som behövs för att fortsätta njuta av att se ditt barn växa.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Jaramillo, M. F., Mora, C. T. E., Ortiz, E., Chalén, D. F. Q., Legarda, P. O., & Boyce, L. (2020). Intervención basada en rutinas como apoyo a la participación familiar para el desarrollo del lenguaje en bebés prematuros. Revista de Logopedia, Foniatría y Audiología, 40(3), 110-117. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0214460320300681
- Ortiz, J. A., Borré, A., Carrillo, S., & Gutiérrez, G. (2006). Relación de apego en madres adolescentes y sus bebés canguro. Revista latinoamericana de psicología, 38(1), 71-86. http://www.scielo.org.co/pdf/rlps/v38n1/v38n1a05.pdf?