Sömnlösa nätter: en mammas hängivelse till sitt barn
En mammas sömnlösa nätter kan verka eviga. En hängiven mamma har ofta inte tid att vila; sömn är en lyx. Från ögonblicket man känner livet i sin livmoder tills barnen är vuxna spenderar mödrar sina nätter med att vaka.
Varje barn har sin egen vakande ängel. Det är dock inte något övernaturligt, utan något – eller någon – påtaglig. För att vara mer precis är det någon som alltid finns vid deras sida.
I den här artikeln vill vi ta chansen att belysa och värdera varje mammas ansträngningar. Mödrar investerar dagar, månader och år i sömnlösa nätter av hängivelse till sina barn.
Sömnlösa nätter för en gravid kvinna
En mammas sömnlösa nätter börjar under graviditeten och hänger kvar under varje skede av barnets utveckling. Det gäller framförallt när fostret når de sista skedena av graviditeten, då det spenderar långa nätter med att störa moderns vila.
Varför är mammor så benägna att drabbas av sömnlöshet när de är gravida? Under natten blir de rastlösa rörelserna från bebisarna mer och mer frekventa. Krämporna från graviditeten spelar givetvis också en viktig roll.
Sömnlösheten som följer födseln av bebisen
Bebisen har anlänt! Men även om glädje och spänning finns i överflöd har det nattliga inte förändrats avsevärt. Fraser som “hon låter mig inte sova” och “jag har inte tid att sova” upprepas om och om igen av nya mammor runtom i världen.
Det bör inte komma som någon överraskning eftersom de första månaderna av småttingarnas liv är svåra för alla mödrar. De innefattar en serie förändringar och avsevärda mängder inlärning. Nyfödda bebisar vaknar ofta och gråter otröstligt.
Är hon hungrig? Är hon för varm? Behöver hon ett blöjbyte? Du försöker med allt och inget verkar lugna henne bortsett från dina två armar.
En ny period har dock börjat i vilken en mamma hänger sig helt och hållet åt sin bebis välmående.
När ditt barn fortsätter att växa…
Dina småttingar håller på att växa upp. Många saker fungerar bättre nu, men andra faktorer håller dig fortfarande vaken på natten. Innan du vet ordet av kommer den första tanden, solid mat börjar ätas, han börjar krypa och tar till och med sina första steg.
Under detta skede kommer du börja märka av och uppskatta ett fantastiskt faktum: din bebis kommer börja sova fridfullt under längre perioder! Om du är en väldigt tursam mamma kan ditt barn faktiskt sova hela natten. Det är en storslagen händelse för både mamma och bebis!
Men sedan kommer ett nytt kapitel av sömnlösa nätter för mamman: “Hon vill inte sova!” Timme efter timme passerar och du är fånge under din egen osläckbara utmattning. Ditt barn vägrar ge vika för sin sömnighet även efter en lång dag av skoj och lek.
Din nattliga rutin med ett varmt bad följt av en saga vid läggdags, en vaggvisa, kramar, pussar och kelande gör inte längre något. Oavsett hur hårt du jobbar med att trötta ut ditt barn vägrar han somna. Allt du får är raka motsatsen – den lille har mer energi än någonsin. Han vill leka, fly från sitt rum och till och med hoppa i sängen!
Andra saker som leder till sömnlösa nätter för mödrar
Du kanske tror att vi glömt att nämna när ditt barn är sjukt. De där sömnlösa nätterna som spenderas med temperaturtagning eller observation av hosta, utslag, etc. När dina barn är risiga behöver de din tid och uppmärksamhet mer än någonsin, dygnet runt.
En mammas sömnlöshet aktiveras när hennes barn är sjuka. “Jag kan inte sova” blir vårt motto under dessa perioder av hypervaksamhet, som håller oss vakna och uppmärksamma på alla oroväckande symptom våra barn kan ha.
Och ja, i takt med att dina barn blir äldre kommer du ställas inför en helt ny kategori av oro. Din tonåring börjar gå ut med vänner. Det spelar ingen roll om det är hans första fest eller tionde, du kommer spendera långa nätter med ögonen vidöppna. Du kommer faktiskt inte kunna gå till sängs alls. Du vet att det är omöjligt att sova.
“Hej då, mamma, jag ska gå ut med vänner. Vänta inte uppe.” Så vilka är dina planer ikväll? Litervis med kaffe, en film och givetvis en klocka i närheten så att du kan se hur mycket den är. Sova? Helt uteslutet.
Men trots många sömnlösa nätter ger mammor fortfarande sitt allt för att uppfostra sina barn. Av ren och skär ovillkorlig kärlek vakar dessa “änglar” över sina småttingar dag som natt, och tar hand om dem i varje steg av deras utveckling. En stående ovation till alla ni fantastiska mammor!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
- Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
- Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
- Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
- Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos