Du visar mig att livet är vackert - om livet med barn

Du visar mig att livet är vackert - om livet med barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 17 maj, 2019

Livet med barn är en blandning av många former och färger. Men de som föräldrar tycker bäst om är de som reflekteras i deras barns busiga ansiktsuttryck. Musiken i deras leenden, lockarna i deras hår, och deras skratt som fyller allas våra sinnen med glädje och hopp. Eftersom livet är bättre med ett barn vid sin sida… 

José Saramago har sagt att ett barn är någon som vi har fått låna som en snabbkurs i hur man älskar någon annan mer än sig själv.

Han förklarade också att få handlingar kräver så mycket mod som att skaffa barn. Varje dag måste vi konfronteras med osäkerheten kring om vi gör det här rätt, eller om vi gör något litet fel som kan skada en så dyrbar och älskad varelse.

Det är som om kärlek och rädsla alltid har varit två sidor av samma mynt. Hopp och tvivel går alltid hand i hand, och detta är någonting som vi upplever intensivt när ett barn växer upp. Men, vi måste vara tydliga med att detta är en hälsosam oro.

Vi ska inte glömma att rädsla är genetiskt inbäddad i våra hjärnor av en mycket specifik anledning: för att klara vår överlevnad, för att kunna förutse risker och därmed säkra vårt eget och våra familjers välbefinnande.

Oro är naturligt när du vet vad som är den vackraste saken i världen. Vi på Att vara mamma bjuder in dig till att reflektera över den här skatten som hela din dag kretsar kring.

Du är mitt “här och nu”, du ger mer mening till mitt liv

Mamma och pappa med bebis.

Det är verkligen populärt idag att läsa bloggar skrivna av kända personer (skådespelare, artister, journalister…) där de pratar om moderskapet, sina dagliga äventyr, och unika tips.

Det råder ingen brist på artiklar som, utan tillgjordhet, talar om hur svårt det här stadiet är. Hur mycket de saknar den tiden då de, fria från ansvarsuppgifter, kunde göra vad de ville med sin tid. Sova hur mycket de ville, och göra saker spontant utan att vara beroende av någon annan.

  • När vi tänker på de här kommentarerna så märker vi att det alltid finns de som drar en gräns mellan det förflutna och nutiden. Mellan tiden “med kompisarna” och den här nya tiden “med barn”. På samma sätt kan vi dra en gräns mellan när vi var singel, och idag när vi är i ett fast förhållande.
  • Det handlar inte om att reflektera över vilket stadium som var bättre eller sämre. Utan snarare vad varje ögonblick i livet har gett oss.
  • Vi måste förstå att livet är en serie av ögonblick som vi måste lära oss av för att fortsätta växa och mogna. Vi måste dra fördel av allt som vi möter på vägen för att hela tiden bli bättre.

Samtidigt förstår vi att ett barn markerar en nystart i vår livscykel. I det ögonblicket måste varje man och kvinna starta om, omvärdera, och förbättra sig själv. Försöka ta fram sitt bästa, mest ädla, pålitliga, och hedrande jag.

Långt ifrån att se tillbaka på det förflutna och sakna gårdagens frihet, kommer mogna människor att fokusera helt på “här och nu”. Där varje ord, varje omfamning, och varje handling är viktig.

Livet med barn – det kommer alltid att vara vackert med dig vid min sida

Mor och barn.

Ditt barn kanske är den länge efterlängtade, ditt livs gåva. Eller din lilla kanske kommer oväntat. När du inte har planerat för det, och i den svåraste tiden. Ändå har dessa osäkerheter nu suddats ut och lösts upp i gårdagens vatten. För du har upptäckt det bästa som kunde hända med den vackra ö som är din nutid. Du har aldrig varit så lycklig.

Barn kommer in i vår famn på olika sätt. Ibland i sällskap med världens bästa partner, och ibland måste du dyka in i det här äventyret ensam. Men, hur det än är, så har du insett att livet nu har fått en annan färg. Nu är allting mer intensivt, stojigt, kul, och ibland kaotiskt…

Samtidigt är allting extremt flyktigt. Tiden går så fort och ditt barn växer varje sekund. Det här fyller dig ibland med ny rädsla, oro och bekymmer…

Låt oss återigen komma ihåg José Saramagos ord:

Den dagen ska komma då vi förlorar våra barn… Men verkligen, förlorar? Hur då? Nej, våra barn är inte våra. De har bara blivit lånade till oss, som den mest dyrbara och underbara gåva. För de är våra bara så länge som de inte kan ta hand om sig själva. Efter det hör de till livet, ödet, och sina egna familjer. Må livet alltid välsigna våra barn, för livet har redan välsignat oss med dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.