Jag har allt jag vill ha, jag kan inte begära något mer här i livet
Ibland släpper vi snöret på draken som är våra drömmar och låter den sväva så högt som till stjärnorna. Men mestadels blomstrar äkta lycka mycket närmare marken. Den blommar i livets trädgård, där det är nog att vara nära dem som vi älskar mest: vår partner och våra barn. Här har jag allt jag vill ha, jag kan inte begära något mer här i livet.
Albert Einstein sa att för att nå framgång finns en drivkraft som är kraftfullare än ånga, elektricitet och atomkraft. Den drivande kraften är vår egen vilja.
Det är den kraft som driver oss att kämpa för det vi bryr oss mest om varje dag. Våra barn som vi vill ta hand om på grund av all den äkta tillfredsställelse som det ger oss.
“Slösa inte bort din tid, det är frågan från vilken livet formas…”
Att vårda och respektera det vi älskar är viktigt för att kunna vara de föräldrar vi vill vara och ge våra barn en lycklig barndom.
Faktum är att ett mycket vanligt misstag som många mammor och pappor gör är att alltid drömma om perfektion.
Det gör bara att de bygger upp oändliga frustrationer inom sig. Vad som är än värre är att det ibland gör att de kan komma att förbise verkliga behov.
Jag behöver inte leva ett drömliv för att ha allt jag vill ha
Vi behöver inte leva ett drömliv eller i ett perfekt hem, och det är inte heller tvunget att våra barn går till de bästa skolorna eller att de skaffar sig färdigheter så snart som möjligt. Det är inte tvunget att vårt barn är det bästa eller vackraste…
Vi måste inte heller vara en reflektion av en perfekt familj i andras ögon. Vi måste inte vara familjen som kan hantera allt utan problem och nå varje mål som vi sätter upp.
Låt oss göra det klart för oss: det finns inga perfekta familjer, inga perfekta par och inga perfekta barn. Vi måste få vara riktiga människor med verkliga och tydliga prioriteringar och en av prioriteringarna bör vara lycka.
Jag drömmer om att mitt barn kommer att kunna bli vad han vill bli
Drömmar är bra. De är inte bara gratis, utan de gör det också möjligt för oss att fokusera på vissa mål. Drömmar ger oss något att kämpa för.
Men när det gäller en familj, där föräldrarna är bra partners, är det mer berikande att bygga realistiska drömmar där barnen är huvudpersonerna. För det är allt jag vill ha.
Som föräldrar bör vi undvika att i detalj planera framtiden för hur våra barns liv borde vara. Det är inte hälsosamt att försöka leva ut våra frustrerade drömmar genom dem. Vi måste ge dem utrymme att drömma om sin egen framtid.
Något som vi kan lära oss genom att läsa det som bland annat Naomi Aldort, författare till Raising Our Children, Raising Ourselves, skriver om; hon skriver nämligen att i det lilla laget, som består av dem vi älskar i familjen, så bör frihet alltid råda.
Frihet bör ses som en princip för personlig tillfredställelse, som en chans att utveckla oss själva för att fortsätta växa som människor.
Frihet gör att vi kan ta emot nya drömmar och nya utmaningar samtidigt som vi får stöd från dem som står oss närmast.
Plötsligt inser jag att jag har allt jag vill ha
Plötsligt, nästan från en dag till nästa, inser jag att jag har allt jag vill ha och att jag inte vill ha något annat. Det enda jag längtar efter är att ingenting ska ändras och att sekunderna ska ticka fram långsammare så att jag kan njuta av lyckan ännu mer. För det här är allt jag vill ha i detta ögonblick.
Jag kanske inte har allt jag drömde om tidigare. Jag kanske inte har det bästa jobbet i världen, tillräckligt med fritid att njuta av allt jag vill eller flera nollor på mitt bankkonto.
Men hur viktigt är allt detta nu? Varje dag lägger jag min kind på min kudde i vetskapen om att mitt barn är lyckligt, friskt och älskat.
Varje morgon äter jag frukost med min partner medan vi tittar varandra i ögonen i samförstånd. För vi behöver inte ord för att kommunicera att vi är lyckliga.
Jag kan inte begära något mer än det. Enkel harmoni… Att vara med i världens bästa lag.
Om livet bara varar i två dagar och en av dessa dagar är regnig, lär jag mitt barn hur man dansar i regnet.
Det kommer att finnas bra dagar och dåliga dagar. Utmaningar kommer att komma som till att börja med verkar överväldigande.
Men trots alla svårigheter, ekonomiska upp- och nedgångar och personliga kriser kommer det fortsätta att vara det liv jag älskar. Och det av en enkel anledning: de människor jag älskar mest är med mig.
I min familj har jag allt jag vill ha
En av de bästa sakerna som kan hända dig i livet är att ha en lycklig barndom.
- När mina barn blir äldre kan de bli mer krävande. De vill ha saker, kräver rättigheter, friheter och jämför sig själva med sina klasskamrater för att upptäcka att de kanske inte har lika dyra kläder, leksaker eller samma livsstil som andra familjer.
- Detta är ett viktigt ögonblick. Det är ett ögonblick där jag kan ge dem kunskapen att lycka kommer från de enkla sakerna i livet. Verkligt välbefinnande kommer inte från att samla på sig saker, äga föremål, märkesvaror eller den senaste tekniken.
Verkligt välbefinnande kommer från självkänsla, en eftermiddag med lekar i parken, en tur till stranden med familjen, en cykeltur med pappa, att ta hand om ett husdjur, träffa nya vänner, lära sig att rita med mamma eller kunskapen att de från dag till dag blir äldre, tryggare, friare och mer kompetenta.
Det är klokt att lära våra barn att livet inte är perfekt. Det är inte som sagorna och äventyrsböckerna berättar för oss, men ändå kan livet fortfarande vara underbart. För jag har allt jag vill ha här och nu.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
- Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
- Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
- Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
- Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.