Förstå barns rädsla för att vara ensamma

Det finns en viss ålder när många barn börjar vara rädda för att vara ensamma. I den här artikeln kommer du som förälder få tips på hur du kan hjälpa dina barn att möta och övervinna denna rädsla.
Förstå barns rädsla för att vara ensamma

Senaste uppdateringen: 12 juli, 2018

Varje dag tvingas miljontals mammor och pappor ta itu med sina barns rädsla för att vara ensamma. Det är en av de vanligaste rädslorna bland barn, särskilt de minsta.

Vanligtvis utvecklas rädslan för att vara ensam mellan 2 och 5 års ålder. Om familjen inte hanterar det på rätt sätt kan det få en direkt inverkan på barnens emotionella hälsa.

I vissa fall kan barns rädsla för att vara ensamma kopplas till rädsla för mörkret och behovet av att sova med lampan tänd. Det kan också framträda tillsammans med andra vanliga barndomsrädslor, såsom masker och clowner.

Vad det än är som våra barn är rädda för bör vi som föräldrar noggrant uppmärksamma våra barns rädslor för att ge dem den hjälp de behöver.

Hur barn uppfattar tid

En av anledningarna till barns rädsla för att vara ensamma är att de upplever tidens gång annorlunda än vuxna.

Vi ser det här till exempel när vi lovar dem något roligt: barn frågar om och om igen om det är dags snart, och accepterar inte “om en stund” som svar.

Det beror på att barn uppfattar tid på ett annat sätt. För ett litet barn kan bara några minuter kännas som en evighet.

Det innebär att om ett barn är det sista som hämtas från skolan, eftersom mamma eller pappa är några minuter sen, kan väntan uppfattas som flera timmar lång.

Det kan till och med leda till panikattacker. Vissa barn kan ha svårt att återhämta sig från det. De kan bli rädda för att gå tillbaka till skolan.

Gråtande barn

Barns rädsla för att vara ensamma är helt normalt

Nästan alla barn på jorden upplever rädslan för att vara ensamma vid någon tidpunkt under sin barndom. Det är normalt och ingen anledning till oro.

Barn kan vara rädda för att bli lämnade ensamma även när de är runt andra människor.

Till exempel kan vissa barn vara rädda för att bli avsläppta i skolan, även om de är omgivna av andra barn där. I det fallet beror rädslan på en känsla av osäkerhet.

Barn kan också känna sig ensamma när de leker på sina rum, även om de vet att vi är i närheten. Hos spädbarn uppstår denna rädsla ofta när någon annan än dess mamma eller pappa tar upp dem.

Hur man hjälper barn att komma över rädslan för att vara ensamma

Som föräldrar är en av våra uppgifter att hjälpa våra barn att hantera svårigheter i sina liv. En av dessa är rädslan för att vara ensam.

1. Förminska aldrig deras problem

Hur liten eller obetydlig ett barns oro än kan verka ska vi aldrig nonchalera den. När vi avvisar våra barns bekymmer är det enda vi lär dem att de inte kan ha förtroende för oss.

2. Lär dem att inte vara rädda

Vissa föräldrar gör misstaget att göra sina barn rädda för att göra vissa saker. Till exempel skapar hot som “om du inte går och lägger dig nu kommer vargen och tar dig” en atmosfär av rädsla.

Barn som växer upp i en sådan miljö har en tendens att vara osäkra och blyga och har större svårigheter att hantera sin rädsla.

Å andra sidan är det lätt att vara överbeskyddande som förälder. Till exempel, när våra barn har ett problem i förskolan eller skolan, är det frestande att gå in och lösa det åt dem.

Men det är viktigt att låta barn lösa problem själva. På så sätt får de självförtroende och självkänsla.

Mamma kramar barn

3. Förstå deras rädsla

Istället för att tvinga barnen att konfrontera sina rädslor innan de är redo, be dem att berätta vad de är rädda för, och varför. Genom att försöka förstå barns rädsla för att vara ensamma får du verktygen du behöver för att hantera frågan.

När du diskuterar ämnet med dina barn, se till att ge dem din fulla uppmärksamhet.

På det sättet ser dina små att du är intresserad av deras problem. I framtiden kommer de att känna sig mycket bekvämare och berätta om saker som händer dem.

Kom ihåg att barns rädsla för att vara ensamma är något helt normalt. Med mycket hjälp och stöd från dig kommer dina barn att kunna övervinna den.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.