Konsekvenserna av att sova tillsammans

Konsekvenserna av att sova tillsammans
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vi kommer här att titta på vad det innebär att dela säng med din bebis, och konsekvenserna av att sova tillsammans på relationen med din partner.

Från det första ögonblicket vi håller barnet i våra armar vill vi inte skiljas från det, inte ens en sekund.

Utan en andra tanke ägnar vi all vår uppmärksamhet, energi och tid åt vårt barn. Vi glömmer andra saker som karriären och vår roll som syster eller faster – och ofta också vår roll som partner. Men är det rätt att lämna vår partner vid sidlinjen?

Begreppet attachment parenting, som också kan kallas för “nära föräldraskap”, håller på att bli allt vanligare i västvärlden. Det har att göra med bandet mellan modern och barnet, och uppmanar till att man visar ovillkorlig kärlek genom att tänka på barnets mentala och fysiska behov.

Termen myntades av William och Martha Sears, en pediatriker och sjuksköterska, vilka publicerade en serie böcker som betonade fördelarna med ett föräldraskap som baseras på att stärka de emotionella banden med våra barn.

De som stöder idén av nära föräldraskap insisterar på att mammor måste ägna sig själva åt sina barn med kropp och själ. Men vi behöver såklart inte bli tillsagda att vi borde ge våra barn kärlek och uppmärksamhet.

Vi kan se vilken påverkan idén har haft med något som kallas för kängurumetoden, där föräldrar bär sina barn istället för att använda vagnen.

Ett nära föräldraskap innebär att både mamman och pappan involveras i barnuppfostran, men störst påverkan från idén har kanske kunnat ses i den växande populariteten i att samsova med sitt barn.

Vi vet fördelarna med ett nära föräldraskap, men mamman och pappan måste också kunna spendera tid ensamma tillsammans.

Vad är konsekvenserna av att sova tillsammans?

Mor som håller baby i säng

Given den berg-och-dalbana av känslor som en mamma upplever efter att ha fött barn går hennes libido antagligen ner kraftigt under sexveckorsperioden som följer. Hon kanske då inte tänker lika mycket på sin relation med partnern.

Att ta hand om ett barn tar upp det mesta av parets tid, både natt och dag. Det finns inte någon tid över för något annat.

Några veckor efter förlossningen kan du kanske börja känna att din libido kommer tillbaka. Och då kan du och din partner börja vara intima igen.

Men med ett barn i sängen kan det vara svårt att bygga upp relationen igen.

Att sova tillsammans med bebisen eller ha den sovandes i rummet borde därför vara ett beslut som ni båda tar tillsammans.

Om en av er inte håller med om att “attachment parenting” känns rätt i stunden är det bäst att vänta ett tag. Det är viktigt att mamma och pappa får ha lite privatliv i sängen de delar.

Det viktiga med att inte missunna relationen

Par i sängen med frukost

Om du och din partner väljer att välkomna barnet in i er säng kan ni undvika de potentiellt negativa konsekvenserna av att sova tillsammans genom att försöka förnya relationen på andra sätt:

  • Intimitet är inte begränsat till sovrummet. Det finns andra sätt att stärka bandet mellan er under dagen.
  • Se till att ni diskuterar det under middagen, eller medan ni städar. Det är viktigt att ni visar intresse för varandra för att hålla relationen levande efter födseln.
  • Stäng av tv:n och dela ett glas vin eller en cocktail. Om du ammar borde du undvika alkohol, men en alkoholfri cocktail för dig och ett glas vin för honom är utmärkt för en romantisk kväll, efter att barnet har somnat.
  • Dela aktiviteter närhelst ni kan. Det är bra att ta ett bad tillsammans efter en lång dag. En massage eller att bara läsa tidningen tillsammans är enkla gester som stärker relationen.
  • Fortsätt att dejta varandra. Det finns ingen anledning att inte gå hand i hand med varandra eller köpa blommor.
  • Ett giftermål eller barn behöver inte innebära slutet på romantiken och heller inte förändra sättet ni behandlar varandra.

Att starta en familj kan vara en utmaning. Genom att föra ett barn in i världen tar vi på oss ett stort ansvar för att ta hand om dem och uppfostra dem så bra vi kan. Men de kan inte bli universums mittpunkt.

Det är ibland bra att söka tröst i din partners armar. Där kommer du alltid finna frid och kärlek, och det är något du behöver för att känna dig som dig själv igen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Landa Rivera, L., Díaz-Gómez, M., Gómez Papi, A., Paricio Talayero, J. M., Pallás Alonso, C., Hernández Aguilar, M. T., … & Lasarte Velillas, J. J. (2012). El colecho favorece la práctica de la lactancia materna y no aumenta el riesgo de muerte súbita del lactante: Dormir con los padres. Pediatría Atención Primaria, 14(53), 53-60. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v14n53/revision1.pdf
  • Horsley T, Clifford T, Barrowman N, Bennett S, Yasdi F, Sampson M, et al. (2007). Benefits and harms associated with the practice of bed sharing. Arch Pediatr Ado- lesc Med. 2007;161:237-45.
  • Martin Martin, R., Sanchez Bayle, M., & Teruel de Francisco, M. C. (2017). El colecho en nuestro medio: estudio de casos y controles en las consultas pediátricas de Atención Primaria. Pediatría Atención Primaria, 19(73), 15-21. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322017000100003
  • Rodríguez Villar, V., Moreno, M., & Navío, C. PRACTICANDO EL COLECHO. ASESORAMIENTO DE LA MATRONA. http://www.trances.es/papers/TCS%2005_3_6.pdf
  • Ball, H. L., Hooker, E., & Kelly, P. J. (2000). Parent–infant co‐sleeping: fathers’ roles and perspectives. Infant and Child Development: An International Journal of Research and Practice, 9(2), 67-74. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1522-7219(200006)9:2%3C67::AID-ICD209%3E3.0.CO;2-7

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.