7 saker med att bli förälder som gör oss smått galna

7 saker med att bli förälder som gör oss smått galna

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att bli förälder är både ett mirakel och en välsignelse, men det händer ändå att det gör oss smått galna ibland.

Det är inte något vi har kunnat studerat inför, och det är fullt av erfarenheter som vi aldrig tidigare har upplevt. Det är en väg vi tar med en väska full av drömmar, förväntningar och många rädslor.

Vi ska här diskutera sju saker med att bli förälder som gör oss smått galna. Listan hade definitivt kunnat vara längre, men låt oss hålla oss till sju!

7 saker med att bli förälder som gör oss galna

Mindre tid

Livet efter att ha blivit förälder styrs av klockan. Det är en konstant tävling. Att inte ha tillräckligt med tid blir normen i vardagen.

Barn som skriker.

Efter att ha tagit hand om barnen, huset, jobbet och allt annat får vi väldigt lite tid över för oss att investera i de små saker som gör oss glada. Det känns dessutom som att allt går snabbare och snabbare.

Ena dagen har vi en 1-månadersbebis i famnen och innan vi vet ordet av springer barnet runt i hela huset. Tid kan vara ett stort dilemma när man är förälder.

Att gå upp tidigt, även på helgerna

Det är intuitivt. Den biologiska klockan ställs om när man blir förälder och får en att väckas av varenda litet ljud.

Även på helgerna öppnar man ögonen innan andra familjemedlemmar. Man håller konstant ett öga på barnens behov samtidigt som man förbereder frukost.

Man kan aldrig igen sova på samma sätt som man brukade, för ända sedan barnet föddes bär man på hjärtat utanför kroppen.

Att vara uppe sent

Under de första månaderna kan man bli smått galen av barnets interna mat- och sovklocka. Man förföljs av mörka påsar under ögonen och sena nätter ett tag. Det är vackra och minnesvärda månader, men de är minst sagt intensiva.

Barnet äter varannan timme och vaknar dessutom upp efter midnatt för att få mat igen. Det varar ett tag tills barnet börjar sova längre intervaller, men innan dess måste man komma på sätt att hålla sig uppe utan att helt ruinera humöret…

Råd som ingen bad om

Typiskt. Det gäller speciellt för nyblivna föräldrar som omges av stora, enade familjer. Alla vill ge sin åsikt kring det bästa sättet att uppfostra barnet.

De sparar inte på detaljerna och ibland är de till och med oförskämda. De vill att du ska veta hur de tycker att du ska uppfostra ditt barn.

Det finns inget sätt att komma runt det: du behöver tålamod, tolerans och du måste sätta tydliga gränser för familjen.

Mor som städar

Brist på hjälp

Du överväldigas av alla nya ansvarsområden, även om du har en armé som hjälper dig att ta hand om dig och barnet.

Ibland känner du att de inte gör sina uppgifter som de borde eller så börjar du känna dig ensam. Bristen på hjälp från din partner kan också leda till hysteri.

Det är därför det är så vanligt med bråk där i början. Här är ett tips: kommunicera.

Humörsvängningar

För kvinnor löper hormonerna amok både under och efter graviditeten. Förlossningsdepression är inte ovanligt, och om man inte upptäcker det och arbetar med det kan det bli en permanent del av vardagen.

Testa avslappningsövningar. Ta en paus och om du behöver, sök upp en terapeut. Du ska inte behöva må dåligt.

Brist på eget utrymme

Du är inte längre ensam eller ensam med din partner. Det är en stor förändring, men du kommer lära dig att anpassa dig.

Ditt barns värme och den ovillkorliga kärleken kommer få dig att vilja vara med ditt barn så mycket som möjligt. Det är en ny familjedynamik. Njut av allt med att bli förälder, även de saker som gör dig smått galen!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.