Vad innebär verklighetspedagogik?
Inom det breda och komplexa pedagogikfältet är verklighetspedagogik ett innovativt synsätt som bedöms vara grundläggande för att koppla samman klassrummet och eleverna med verkligheten i deras liv utanför skolan. Detta pedagogiska synsätt fokuserar på studenter, deras miljö och deras specifika utbildningsbehov.
Verklighetspedagogik, ett tillvägagångssätt som prioriterar elevens upplevelse
Begreppet verklighetspedagogik utvecklades av Christopher Emdin, professor vid Columbia University, som arbetar vid institutionen för matematik, naturvetenskap och teknik.
Emdin är betraktad som en samhällskritiker som är mycket engagerad i sociala problem som ras, ojämlikhet, kultur och utbildning. Han är ansvarig för att utveckla undervisnings- och inlärningsmetoden som kallas “Reality Pedagogy and Urban Education”. Inom metoden tar man för givet att elevernas egna erfarenheter är grundläggande för att organisera deras utbildning.
Alltså, I den meningen är några av målen inom verklighetspedagogik följande:
- Kännedom om och igenkänning av varje elevs miljö och verklighet och att förstå den kultur och gemenskap som var och en av dem tillhör.
- Tillhandahållandet av adekvata verktyg för studenter för att utveckla färdigheter (både mjuka och hårda) och kompetenser som krävs för att prestera positivt, både i sina egna och andra miljöer.
- Utvecklandet av kritiskt tänkande hos studenter genom att uttrycka och konfrontera åsikter, ståndpunkter och perspektiv.
“Utbildning är inte memorering. Det är aktiveringen av fantasin och en väg mot befrielse.”
—Christopher Emdin—
Lärare och student: en speciell relation
Alltså gäller att inom verklighetspedagogik måste lärare ha förmågan att förstå och engagera sig i sina elevers erfarenheter. Med hjälp av dessa erfarenheter måste läraren planera inlärningssituationer som tar hänsyn till barnens specifika behov, färdigheter och kompetenser för att undervisa, utveckla, förstärka och förbättra.
Så verklighetspedagogikens ansats betraktar förhållandet mellan lärare och elev som grundläggande. För att läraren ska få en tillräckligt djup kunskap om elevernas verklighet måste förhållandet och utbytet mellan dem vara nära och djupt. Med detta i åtanke menar professor Emdin att det måste finnas ett förhållande av stort ömsesidigt förtroende mellan läraren och dess elever.
Verktygspedagogikens 5 C-verktyg
För att underlätta utbytet av kunskap och förhållandet mellan lärare och student, presenterar verklighetspedagogik 5 C:n. Följaktligen är 5 C-orden uttalanden som beskriver och underlättar förståelsen för hur förhållandet mellan lärare och studenter ska vara.
- Cogenerative dialogue: detta består av ett horisontellt dialogbaserat förhållande mellan läraren och eleven. Så mellan dem kan de organisera klassen och bestämma de aspekter och metoder som är nödvändiga för att uppnå en god miljö under lektionen.
- Co-teaching: innebär att man accepterar att i det pedagogiska förhållandet lär sig båda de inblandade av varandra (lärare och student). Det betyder att inte bara läraren förser de andra med kunskap utan den lär sig också av sina elever. Och studenter lär sig också av sina kamrater.
- Cosmopolitanism: denna princip innebär en rättvis ansvarsfördelning i klassrummet för att underlätta elevernas känsla av gemenskap och identitet.
- Context: att ta med sig livet utanför klassrummet till klassrummet för att arbeta med det. Detta innebär att överföra situationer och beteenden som är specifika för varje elev från det sociala sammanhanget till klassrummet. Dessa situationer blir sedan använda som pedagogiskt innehåll.
- Content: Ämnen och kurser måste anpassas och märkas om enligt de studerandes mest omedelbara behov. Således måste teoretisk kunskap vara tillämpbar och kunna svara på de verkliga problemen i studenternas vardag.
Verklighetspedagogik: utbildningens framtid
Därmed är det många experter inom utbildning och pedagogik som tror att tillvägagångssätt som verklighetspedagogik kommer att vara utbildningens framtid. Tillvägagångssätt som prioriterar anpassningen av undervisningen till den specifika situationen och varje elevs specifika behov. Dessutom är det baserat på användning av teknik och virtuellt lärande vilket ytterligare förbättrar elevens färdigheter.
Dessutom finns det grundläggande aspekter för tillvägagångssätt inom verklighetspedagogik. Detta inkluderar aspekter som behovet av verklig utbildning som förbinder kunskap med livet utanför den akademiska miljön. Och även aspekter som användandet av teknik i tjänsten för personlig undervisning och adaptivt lärande.
Slutligen är det viktigt för läraren att förstå varje elevs specifika upplevelser. Detta gör det möjligt för läraren att anpassa undervisningen till deras specifika behov.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Emdin, C. (2015). 5 nuevos enfoques para la enseñanza y el aprendizaje. Huffingtonpost . Recuperado de https://www.huffpost.com/entry/5-new-approaches-to-teaching-strategies_b_4697731?ir=India&adsSiteOverride=in
- Emdin, C. (2016). Para los blancos que enseñan en el barrio … y el resto de ustedes también: pedagogía de la realidad y educación urbana . Beacon Press. Recuperado de https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=QKPSCQAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA1&dq=The+Rest+of+Y%27all+Too:+Reality+Pedagogy+and+Urban+Education+and+Urban+Science+Education+for+the+Hip-Hop+Generation&ots=oYDtLaOjCz&sig=Php9VKpFw9J0xTleY5YW5_GVDU0#v=onepage&q=The%20Rest%20of%20Y’all%20Too%3A%20Reality%20Pedagogy%20and%20Urban%20Education%20and%20Urban%20Science%20Education%20for%20the%20Hip-Hop%20Generation&f=false
- Endim, C. (n.d.). Charla TED sobre Pedagogía de la Realidad. Recuperado de https://youtu.be/2Y9tVf_8fqo