Din bebis sjunde månad i livet – att tänka på
På ett ögonblick har din bebis redan kommit in i sin sjunde månad i livet, och nu vill hon förmodligen bli lite mer självgående. Hon har kanske börjat sätta sig upp på egen hand och till och med börjat krypa lite.
Även om alla barn inte utvecklar dessa färdigheter i samma takt är en sak säker: en mammas uppmuntran är oersättlig när det kommer till barnets utveckling.
Förändringar under barnets sjunde månad i livet
Vikt och storlek
Vanligtvis börjar barns vikt variera i den här åldern. Det beror på att maten en bebis äter påverkar kroppen på olika sätt. Under barnets sjunde månad i livet anses det normalt med en vikt på 7-9,5 kg och en längd på 66-72 cm.
Upprepning av ord och ljud
Det är nu det gäller! Hjälp till att stimulera ditt barns språkutveckling. Främja interaktion och dela språk i form av sånger och lekar.
Var uppmärksam på vad du hör. Din bebis kanske redan kan upprepa ljud och ord, och du vill inte missa de första uttrycken, även om det bara är stavelser.
Försök och misslyckanden
Om din bebis redan har fått lite styrka i benen kommer hon säkert att vilja börja krypa. Du kommer att se henne luta sig på händer och knän, eller till och med fötter, för att komma upp.
Om du inte ser det än ska du inte oroa dig. Det kan ta ett tag, men det kommer komma!
Det är dags att säga NEJ
Även om du inte tror det är det här ett skede i utvecklingen där din bebis redan kan förstå nekande. Hon kommer att förstå när du säger “nej” bestämt i en annorlunda ton.
Hon kanske får sina första tänder och försöker bita dig i bröstvårtan eller greppa tag om farliga föremål, så öva på att säga nej!
Vad bör din bebis äta under sin sjunde månad i livet?
Vid sex månaders ålder bör du ha börjat introducera vissa livsmedel, såsom frukt, grönsaker och spannmål, i ditt barns kost. Om du inte har provat det än kommer din barnläkare förmodligen att uppmuntra dig till det vid nästa besök.
Under den sjunde månaden kan du lägga till kyckling och magert kött i väldigt små och väl tillagade bitar. Du kan experimentera med välmalda spannmål och introducera saker som majs och vete. Du kan även börja introducera bitar av sockerkaka, mjuka kakor och bitar av bröd.
Rekommendationer
Det råder inga tvivel om att din bebis utvecklas i hög hastighet. Därför är det viktigt att samarbeta i barnets önskan att bli självgående.
Med följande rekommendationer kan du främja ditt barns motoriska koordination samtidigt som ni har roligt. Använd dem för att se vilka resultat det får!
- Ge ditt barn självständighet när det är dags att äta. Ge henne skeden och vägled henne lätt med handen.
- Försök att få henne att göra ljud med sina handflator. Du kan även lära henne “slängkyssar” eller leka med en leksak som har ett roligt ljud.
- Introducera hälsosamma sömnvanor. Du kommer märka att barnet får en bra sömnrutin.
- Den sjunde månaden är bra för att lära ditt barn att sova ensam.
- För att utveckla koordination ska ni leka lekar där ditt barn känner igen färger och former, såväl som bokstäver. Prova att leka framför spegeln.
- Säkra vissa områden av huset eller skapa en plats där ditt barn kan leka utan risk.
Det innebär att du får njuta av små avkopplande stunder medan du ser på när ditt barn leker, äter och till och med underhåller sig genom att bita sig i fötterna.
Om du har några frågor om bebisens kost är råd från din barnläkare oersättliga. Ta reda på vilken mat som är bra att lägga till månad för månad.
Vissa barnläkare föredrar till exempel att bebisar når ett års ålder innan man introducerar fisk, medan andra vill vänta avsevärt längre eftersom fisk är en potentiell allergen.