Tillväxtspurter och hur man hanterar dem
När du har din bebis i din famn, så får du starka känslor som du vill hålla fast vid för alltid. Men din lilla kommer att växa, och i och med det kommer du att få uppleva vissa förändringar och utmaningar – till exempel tillväxtspurter.
Det här är helt normalt – det betyder att din bebis växer upp.
Vad är tillväxtspurter?
Tillväxtspurter, eller kriser, är de tidpunkter då din bebis växer på längden. Då kommer de att känna sig missnöjda med mängden mjölk de får, och kräva mer.
Under de här perioderna är det vanligt att bebisar känner sig obekväma och att de då gråter mycket, för att visa att de är olyckliga.
Den här naturliga processen får deras mödrar att producera mer mjölk för att tillgodose sina barns behov. Kom ihåg att bebisens behov reglerar produktionen av bröstmjölk. Det betyder att allt det här sker naturligt.
Varför kommer tillväxtspurter?
De här perioderna i bebisars liv handlar, som namnet antyder, om att de växer. Spädbarn växer, och kräver då mer mat för att få mer energi. Det beror på att de behöver den här energin för sin neurologiska, motoriska, och psykologiska utveckling.
Och moderns kropp producerar då mer mjölk för att uppfylla bebisens behov.
Hur ofta kommer tillväxtspurter?
Alla bebisar är olika och har därmed sina specifika behov. Därför kommer tidsintervallerna för tillväxtspurterna att variera. Dock tenderar de att komma oftare under de första månaderna. Generellt brukar de infalla under följande tider:
Mellan 15 och 20 dagars ålder
Vid födseln har bebisar vanligtvis mer eller mindre regelbundna behov, med förutsägbara sömnvanor. Men i den tredje veckan förändras det här mönstret – och samtidigt förändras bebisens attityd.
Under två eller tre dagar kommer bebisen att vilja äta varje halvtimme. Den kommer också att bli upprörd om mjölken tas bort.
Mellan 6 och 7 veckor
Ungefär 40 dagar efter det att barnet har fötts, ändrar mjölken karaktär och blir mer salt. Igen kommer bebisen att gå igenom en kris. Bebisar tenderar att bli mer spända och lättirriterade när de anpassar sig till den här förändringen. Den här fasen pågår vanligtvis i en vecka.
3 månader
Vid ungefär den här tiden slutar många mödrar att amma efter det att bebisen börjar avvisa amningen. Vid den här åldern vet bebisarna hur man äter snabbt. Men, externa stimuli gör att de blir distraherade och slutar äta.
I det här läget förstår bebisar att mamman kan producera mjölk när de ber om det. Det här kommer av flera olika processer i mammans kropp. Den här processen kan pågå i upp till tre-fyra veckor.
6 månader
Efter sex månaders ålder är tillväxtspurter mindre vanliga. Det här beror på att bebisar då börjar äta fast föda. Då blir de mer hanterliga, och mammorna kan förstå bättre vad de behöver.
Spädbarn växer, och kräver då mer mat för att få mer energi. De behöver den här energin för sin neurologiska, motoriska, och psykologiska utveckling.
1 år och äldre
Efter 12 månaders ålder, kommer nya tillväxtspurter som gör att barnet vill ha mer närhet. Under den här perioden händer det ofta att barnet söker tröst och stöd från sin mamma.
Vad man kan göra under en kris
Det här tillståndet kan få nyblivna mödrar att känna sig frustrerade, värdelösa och hopplösa. Därför behöver du vara uppmärksam på de psykologiska stadier som du går igenom. Det är viktigt att du hanterar det med tålamod, ömhet och lugn.
Några tips från experterna är:
- Amma din bebis när han vill och behöver det. Låt honom inte gråta av hunger. Om han är ledsen, så kommer det få honom att känna motvilja mot att äta.
- Om ditt mål är att enbart amma, så bör du undvika flaskmatning helt. Det kan annars hämma mjölkproduktionen.
- Ät mer mat. Då får du i dig den energi som behövs för att producera tillräckligt med mjölk till din bebis.
- Kom ihåg att det bara är tillfälligt. Den här situationen kommer bara att pågå under en kort period.
- Om ditt barn inte vill äta, ska du inte tvinga det.
Slutligen, kom ihåg att den naturliga tillväxtprocessen involverar stress och gråt. Det betyder att om du förstår den här processen, så kan det hjälpa dig att använda rätt metoder och agera på bästa sätt.
Sammanfattningsvis – tillväxtspurter innebär att bebisar håller på att växa upp och bli friska barn. Om du är förberedd på det här, kan det hjälpa dig att känna dig mindre frustrerad av utvecklingsprocessen.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Naveed M et al. (1992). An autopsy study of relationship between perinatal stomach capacity and birth weight. Indian J Gastroenterol. 1992;11(4):156-158. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1398786
- Núñez, K. P. (2008). Lactancia en el infante: materna, artificial y sus implicancias odontológicas. REVISTA ODONTOLOGÍA PEDIÁTRICA, 7(02).
- World Health Organisation. (2018). Child growth standards http://www.who.int/childgrowth/standards/weight_for_age/en/