När kan bebisen börja lyfta på huvudet?
Även om många föräldrar oroar sig i väntan på att deras barn ska kunna lyfta på huvudet, måste du vara tålmodig och vänta. De naturliga processerna och den fysiska utvecklingen kan och bör inte påskyndas.
Först och främst måste vi komma ihåg att barn är ömtåliga och känsliga. Vid födseln har musklerna fortfarande inte tillräckligt med styrka för att utföra särskilt många rörelser eller kontrollera armar och ben. Därför är deras rörelser begränsade och okoordinerade och de är ännu inte redo att lyfta på huvudet.
Under sitt första år i livet går barnen igenom en process av ständig och basal utveckling. Denna involverar flera olika system i kroppen och innefattar naturligtvis även nervsystemet och utvecklingen av fin- och grovmotorik.
Allteftersom månaderna går, lär sig barnen att kontrollera sina kroppar bättre och med mer precision, eftersom deras muskler växer i storlek, styrka och uthållighet.
När börjar barn lyfta på huvudet?
Barns motoriska utveckling börjar exakt då musklerna tillåter dem att hålla huvudet uppe. Detta börjar i allmänhet manifestera sig från den fjärde månaden i livet.
Det bör emellertid alltid hållas i åtanke att tillväxttakten kan variera ganska mycket för spädbarn utan att vara ett problem.
Innan barnet är 3 eller 4 månader gammalt kan han eller hon försöka lyfta på huvudet och hålla det i den positionen, men kan inte göra det i mer än några sekunder i taget.
Under dessa månader börjar barnet göra denna rörelse enbart med sina reflexer och utvecklar det sedan mot mer medvetna och permanenta rörelser.
När barnet bemästrat dessa färdigheter kommer dess utveckling att fortsätta med musklerna i axlarna och ryggen. Detta kommer så småningom leda till att han eller hon kan sitta upp.
Vidare kommer alla lemmarna att stärkas. Detta är det nödvändiga kravet för att barnet ska lära sig att krypa och, så småningom, att gå.
Sammanfattningsvis så är de rörelser som barnet lär sig över tid i följande ordning:
- Första månaden: kontrollerar huvudets riktning för att titta på saker.
- Andra och tredje månaden: får kontroll över kropp och extremiteter, men utan att kontrollera dem på ett samordnat och koordinerat sätt.
- Fjärde till sjätte månaden: Det är i detta stadium barn brukar lära sig att lyfta på huvudet.
- Sjätte månaden och framåt: Härifrån börjar bebisars rörelser vara mer avsiktliga. När de får tillräcklig styrka lär de sig att ta sig runt på egen hand. Först kommer de att krypa, och sedan kommer de att gå.
Kan jag hjälpa min bebis att lyfta på huvudet?
I viss utsträckning, även om föräldrarna inte kan påskynda processen, kan man hjälpa sina barn att få tillräcklig fysisk träning för att utvecklas optimalt genom vissa åtgärder. Dessa sträcker sig från att bära dem med omsorg till att utföra några försiktiga övningar.
Med tiden kommer deras muskler att växa till sig och ha den nödvändiga styrkan för att stödja olika delar av kroppen.
Dessa övningar är bäst att göra när barnen är ungefär 6 till 8 månader gamla. Vi kan låta våra bebisar ligga på magen. På detta sätt kommer de att försöka lyfta sina huvuden på egen hand för att undersöka sin miljö, och därmed stärka sina muskler lite i taget. Allteftersom de blir starkare kommer de att klara av att hålla upp huvudena under längre perioder.
En annan liten övning är att lägga barnen ned och försiktigt hjälpa dem att sitta upp genom att dra upp dem i händerna. Men det här är väldigt viktigt: Se till att du inte tar i alltför mycket för att göra denna övning. Det kan skada en ömtålig bebis.
Barns motoriska utveckling börjar exakt då musklerna tillåter dem att hålla huvudet uppe.
Vad händer om min bebis inte håller upp huvudet?
Vissa barn kan ha viss fördröjning i sin motoriska utveckling utan att detta innebär något stort problem. Men om din bebis blir 3 till 4 månader gammal och du tror att han eller hon inte har utvecklats normalt i denna aspekt, kontakta din barnläkare eller ta upp det med barnavårdscentralen.
Saker att tänka på
Tills dess att barn kan kontrollera sina rörelser fullt ut bör vi vara medvetna om deras rörelser. Vi bör också vidta vissa försiktighetsåtgärder, såsom att undvika plötsliga rörelser och undvika att låta huvudet hänga om de inte kan stödja det.
Var också försiktig med gungor, gåstolar och alla typer av leksaker som involverar rörelser för vilka barnet kanske inte är redo ännu. För att förhindra onödiga skador eller komplikationer, var försiktig och stöd huvudet tills barnet själv kan kontrollera det.
När barnet lärt sig att lyfta upp sitt huvud och hålla det upprätt, kommer han eller hon snart att visa upp andra framsteg i snabb följd. Barnets nyfikenhet får det att vilja röra på sig och utforska världen som ligger utanför dess räckhåll.
Om bara några månader kommer barnet börja försöka krypa! Följ med och ta hand om det i detta underbara livsstadium!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Centers for Disease Control and Prevention (2022). Important Milestones: Your Baby By Four Months. Recuperado el 27 de marzo de 2023 en: https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-4mo.html
- García M. A., Martínez M. A. (2016). Desarrollo piscomotor y signos de alarma. Asociación Española de Pediatría. Recuperado el 16 de marzo de 2023 de: https://www.aepap.org/sites/default/files/2em.1_desarrollo_psicomotor_y_signos_de_alarma.pdf.
- Gómez D., Pulido I., Fiz, I. (2015). Desarrollo neurológico normal del niño. Pediatr Integral, 19(9), 640.e1-640.e7. Recuperado de: https://www.pediatriaintegral.es/publicacion-2015-11/desarrollo-neurologico-normal-del-nino/
- Kara Y. A. E., Gümüs B. M., Turkay A. H. (2013). Pediatricians’s attitude about the use of infant walkers. Arch Argent Pediatr, 111(6). Recuperado de: http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0325-00752013000600012&lng=en&nrm=iso&tlng=en
- MedlinePlus (s.f.). Bebé prematuro. Recuperado el 16 de marzo de 2023 de: https://medlineplus.gov/spanish/prematurebabies.html
- Pérez J. L., Rodríguez G. (2013). Relación entre la postura en prono y la adquisición del sostén cefálico a los 3 meses. Anales de Pediatría, 79(4), 241-247. Recuperado de: https://www.analesdepediatria.org/en-relacion-entre-postura-prono-adquisicion-articulo-S1695403313000180