Hur man lindrar smärta i tandköttet hos bebisar

Bebisar kan känna smärta i tandköttet när tänderna börjar komma. Vi berättar hur du kan lindra obehaget.
Hur man lindrar smärta i tandköttet hos bebisar

Senaste uppdateringen: 25 juli, 2018

I samband med att bebisar börjar få tänder under de första månaderna i livet kan de känna smärta i tandköttet. Det finns ingen specifik ålder för när den första tanden kommer, men i de flesta fall sker det runt sex månader.

När bebisen är runt 2,5 år gammal bör den redan ha alla sina mjölktänder. Under tandsprickningsprocessen kan bebisar uppvisa symptom i flera månader eller bara de dagar när tanden kommer ut.

Smärta i tandköttet hos bebisar

Tandsprickningsprocessen kan vara smärtsam och leda till mycket gråt, dreglande och andra beteenden som bebisar använder för att försöka kontrollera smärtan.

Du behöver dock inte oroa dig alltför mycket. Istället ska du vara på din vakt om bebisens tandkött börjar blöda under tandsprickningen.

Vanligtvis händer det för att tänderna tränger fram genom vävnaden, men det kan även bero på bakterier som orsakar inflammation.

Det är dock inte heller något du behöver oroa dig över, eftersom det är relativt normalt vid tandsprickning. Andra symptom på tandsprickning är känslighet, svullnad, rodnad och smärta.

Barn med finger i munnen

“Blödningar i tandköttet sker för att tänderna bryter sig igenom skör vävnad. Men det kan även bero på bakterier som orsakar inflammation.”

Hur man lindrar smärta i tandköttet hos bebisar

Det finns många saker du kan prova innan du vänder dig till smärtstillande medel eller geler. Att ge bebisen något att tugga på kan lindra trycket och smärtan.

För att göra det rekommenderar vi följande:

  • Gnugga ett rent finger eller en blöt gasbinda över bebisens tandkött för att temporärt lindra smärtan. Kom ihåg att bebisar gillar denna form av tryck eftersom det distraherar hjärnan.
  • Ge bebisen en tandsprickningsring. Silikonbaserade, solida tandsprickningsringar är bättre än vätskefyllda produkter eftersom de inte läcker och kan steriliseras.
  • Om bebisen är mer än sex månader gammal kan du även låta den tugga på kalla, mjuka livsmedel, såsom bananer, gurka eller naturell yoghurt. Ge den inte hård mat eftersom det kan utgöra en risk för kvävning.
  • Fäst aldrig föremål för att stilla smärtan runt halsen på bebisen. Även det utgör en risk för kvävning.
  • Du kan även prova lite kallt vatten direkt från flaskan.

Å andra sidan kan receptfria smärtlindrande läkemedel som ibuprofen lindra smärta i tandköttet om de ges i rätt doser. I dessa fall måste du dock tala med barnets läkare innan.

Gråtande bebis

När är det dags att åka till sjukhuset?

Om barnet endast uppvisar svullet tandkött och de typiska symptomen på tandsprickning finns det ingen anledning att vara rädd. Men om barnet uppvisar andra oregelbundenheter i sitt beteende eller sekundära problem är det nödvändigt att söka medicinsk hjälp omedelbart.

Vi rekommenderar även att du talar med en barnläkare om du märker att barnet har problem att äta, genomgår abrupta förändringar i temperamentet, har blod i naveln, får hög feber eller upplever episoder av förstoppning, diarré, kräkningar eller uttorkning.

Kom ihåg att du genom att massera barnets tandkött kan upptäcka huruvida smärtan kommer från tandsprickning. I de flesta fall behöver du inte oroa dig. Det är något naturligt som kommer att hända oavsett.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.