Varför föds bebisar med blåa ögon?

Varför föds bebisar med blåa ögon?

Senaste uppdateringen: 05 juni, 2019

Varför föds bebisar med gråa eller blåa ögon? Det här är en mycket vanlig fråga som mammor har när de ser sitt nyfödda barn för första gången.

Att se en bebis blåa ögon är charmigt och drar till sig uppmärksamheten hos alla som tittar på den.

Barnets ögonfärg kommer att förändras under de första månaderna i livet. De kan bli mörkare eller ljusare och förlora den blåa nyansen. Men du kanske undrar: Varför händer detta? Varför föds de flesta barn med gråa eller blåa ögon?

Varför föds barn med blåa ögon?

Melanin ansvarar för denna intressanta ögonfärg hos spädbarn. Detta ämne ger iris dess pigmentering och färg.

I själva verket är det inte så att färgen ändras, utan mer att den börjar definieras. Den nyfödda har omogna melaninceller, men hans eller hennes produktion fortsätter non-stop. Allteftersom barnet växer, mognar cellerna, och detta orsakar färgförändringen. Du kan se detta runt 6 månaders ålder.

Efter 8 månader har barnet en mer definierad ögonfärg, även känd som irisens äkta pigmentering.

Mognad av melanocyter tillsammans med stimulering från solen ger det melanin som ger färg till irisen.

Det finns inget specifikt sätt ännu för att i förväg veta ett barns ögonfärg. Detta beror på föräldrarnas genetiska arv.

Ögonfärg bestäms av gener. Mörka färger ges av dominanta gener och ljusa färger av recessiva.

Bebis med blåa ögon


Blåa ögon för gott? När kommer barnets ögonfärg att bestämmas?

Det är inte känt när ett barns sanna ögonfärg kommer att bestämmas. Detta är en individuell process, som mycket liknar hårets utveckling. Det sker på olika sätt för varje barn.

Vid fem månader kan barnet få den ögonfärg som han eller hon kommer att ha resten av livet. Men det kan också ta upp till sju månader eller till och med ett år. Allt beror på hur hans eller hennes celler mognar.

I allmänhet kan vi säga att processen där irisens pigmentering ändras till den slutliga ögonfärgen börjar vid ungefär fem månaders ålder och slutar runt två års ålder.

När barnet växer mognar melanincellerna, och detta orsakar färgförändringen. Det kan ses upp till 6 års ålder.

Sköt om det nyfödda barnets ögon

Vid födseln är barn mycket känsliga. De är mycket känsliga för infektioner eftersom deras immunförsvar inte har utvecklats fullt ut.

I den meningen är ögonen ofta mest drabbade. Dock kan åtgärder vidtas för att förhindra dessa typer av problem:

Rengör ögonen

När barnet har detta tillstånd är det bra att ha en steril saltlösning från apoteket till hands. Om du har en dropper så är det ännu bättre. Placera barnet på ryggen och droppa ner två droppar i varje öga. Du bör flytta huvudet från sida till sida så att lösningen täcker ögonen helt.

Gasbinda eller tvättlappar är mycket praktiska för rengöring av ögonlocken. Naturligtvis måste de vara sterila och lätt fuktade.

För att undvika spridning av infektioner rekommenderas att du använder en ny tvättlapp eller gasbinda för varje öga. För att rengöra ögonen med dessa redskap, torka från insidan av ögonlocken till tårkanalen. Denna procedur kan utföras två gånger per dag: när barnet just vaknat och efter badet.

Grått öga på bebis

Ögoninflammation

Ögoninflammation är en bakteriell eller allergisk sjukdom som visar sig i form av svullna ögonlock och röda ögon.

Barnet kommer att ha svårt att öppna ögonen eftersom ögonen kommer att varas och tåras mycket. I dessa fall är det idealiskt att försöka hålla ögonen rena med en steril saltlösning.

För att förhindra denna irriterande åkomma är noggrann ögonvård och hygien nödvändig.håll era händer rena och se till att barnet dricker mycket för att undvika att torka ut dessa viktiga organ.

Du måste också vara noggrann med att inte utsätta ditt barn för mycket skarpa ljus eller starkt solljus under hans eller hennes första dagar i livet. Det är tillrådligt att hålla honom eller henne i ett svagt upplyst rum så att hans eller hennes ögon kan rengöras ordentligt när de är helt öppna.

Njut av de vackra gråa eller blåa ögonen fullt ut medan ditt barn ännu har dem. Men kom ihåg: När han eller hon får sin sanna färg blir du än mer förälskad.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.