Att välja rätt barnvagn för din bebis

Att välja rätt barnvagn för dig och din bebis kan vara svårt. Läs vidare för tips och saker att tänka på.
Att välja rätt barnvagn för din bebis
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Barnvagnar är en av de mest grundläggande sakerna du behöver när du har en bebis. Men det är inte alltid lätt att välja rätt barnvagn för dig och din nyfödda.

Det finns så många olika modeller och alternativ tillgängliga på marknaden. Många föräldrar vet inte ens var de ska börja. Nedan vill vi ge dig en rad tips som förhoppningsvis hjälper dig att göra rätt val för din familj.

Att välja rätt barnvagn: användarvänlighet och utseende

Vår personliga smak går inte alltid hand i hand med vad som är praktiskt eller hanterbart. Det är viktigt att hålla vissa aspekter i åtanke när det gäller att välja rätt barnvagn för din bebis.

Se till exempel till att den får plats i bagageutrymmet på din bil eller hissen i din byggnad.

Om du använder kollektivtrafik vill du ha något som är enkelt att ta med såväl som kompakt och lätt. Men att hitta något som är praktiskt behöver inte betyda att du måste välja något som du inte gillar.

Det finns så många alternativ tillgängliga att du säkerligen kan hitta något som möter dina behov och även passar din smak.

Barnvagnsfunktioner:

Först och främst bör du se till att ditt barn reser säkert. Barnvagnens säkerhetsbälte måste ha robusta och lättanvända säkerhetsremmar som kan knäppas upp snabbt och enkelt.

Dessutom behöver barnvagnen en säkerhetsbalk som sitter framför barnet för att ge ökad säkerhet.

Leta efter en barnvagn som inte är för tung. När den är hopfälld bör du lätt kunna lyfta den med en hand. Den ska heller inte ha otymplig design.

Den ska rulla runt och svänga på ett sätt som låter dig manövrera den enkelt både i lätt terräng och i matvarubutiken.

Faktum är att det finns specialhjul som fungerar även i skog och dylikt. Dessa är speciellt bra för resor.

Kvinnor promenerar med barnvagnar.

Du måste också se till att barnvagnens mått och dimensioner passar dina behov. Om du har ett reducerat bostadsutrymme, bör du definitivt leta efter något som inte tar upp för mycket plats.

Det är också viktigt att din barnvagn kan anpassa sig till olika höjder. Att köra runt en barnvagn i högklackat är helt annorlunda än att köra runt den i platta skor eller gympadojor.

Om barnvagnen du väljer anpassar sig till din höjd och dina skor kommer du att undvika många ryggproblem.

När det gäller tillbehör har många barnvagnar inbyggda utrymmen och prylar för alla möjliga saker.

Du kan hitta hängare för handväskor och ryggsäckar, en plats för att sätta ett paraply, en korg för matvaror, leksaker mm, och till och med ett uppdragbart skydd vid regn.

Se slutligen till att barnvagnssitsen kan ligga ned och att du kan ta bort det inre fodret. Fodret bör andas, vara mjukt och tvättbart.

Analysera olika modeller: duovagn eller resesystem

Duovagnar är ett alternativ som erbjuder allt du behöver i en barnvagn. De är mångsidiga, praktiska och växer med din bebis. Ett brett utbud av märken och modeller finns tillgängliga för dig att välja mellan.

Vi är säkra på att du kommer hitta en som passar din smak och samtidigt erbjuder komfort och säkerhet till din älskade.

Duovagnar är mer praktiska än traditionella liggvagnar. De är mycket mindre skrymmande och har möjligheten att lägga till fler tillbehör. De tenderar också att vara mer budgetvänliga.

Dessa barnvagnar är ett mycket bättre alternativ än en paraplyvagn när det gäller små barn. De ger det huvud- och ryggstöd som din bebis behöver när han eller hon utvecklas och börjar få rygg- och nackstyrka.

När din bebis är äldre och kan sitta upp på egen hand kan du justera barnvagnen i enlighet med det.

För ett ännu mer komplett alternativ kan du välja ett resesystem. Resesystem inkluderar en bilbarnstol som du enkelt och säkert kan transportera fram och tillbaka mellan din bil och barnvagn.

 

Bebis som sover i en barnvagn.

Kulturella aspekter när det gäller nyfödda i barnvagn

Det sätt som vi transporterar våra nyfödda barn på är en del av vår kultur. I USA placerar de flesta föräldrar sina nyfödda i ett horisontellt läge i sina barnvagnar. Dessutom rekommenderar de flesta experter denna position.

Detta bygger på teorin om att det horisontella läget bättre stödjer en nyfödds huvud och rygg.

Huruvida en barnvagn har en liggande (horisontell) inställning beror inte nödvändigtvis på föräldrarnas smak. I allmänhet ger barnvagnar till nyfödda barn (inklusive duovagnar) vanligtvis möjligheten att låta barnet ligga ned platt.

Det finns dock inget som en standard barnvagn. Det som fungerar bra för en bebis kanske inte passar bra för en annan. Så det är viktigt att ta hänsyn till varje barns särskilda behov.

Men samtidigt så finns det några allmänna egenskaper som varje bra barnvagn borde ha:

  • Välj en barnvagn som är liten, bekväm och lätt att transportera.
  • Se till att barnvagnen inte är för tung. Att köra runt en tung barnvagn med ett barn inuti kan vara mycket tröttsamt.
  • Om du gillar att resa, se till att din barnvagn är gjord för all terräng. Det betyder att den kommer att anpassa sig till olika sorters terräng eller golv.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.