Hur man lindrar förstoppning hos barn

Hur man lindrar förstoppning hos barn

Senaste uppdateringen: 06 april, 2018

Vill du veta hur man lindrar förstoppning hos barn?

Förstoppning är vanligt under de första månaderna av ett barns liv. Det är inte bara jobbigt för den lille, utan kan även bli värre om du inte gör något.

Om ditt barn har gjort sig av med den normala mängden avföring och fortfarande verkar besvärat kan det röra sig om förstoppning. Ditt barn kanske gråter konstant eller ser ut som att det försöker anstränga sig för att bajsa.

Hjälp ditt barn att lindra besväret. När avföringen håller sig kvar i kolon blir den torrare och hårdare, och det kan ge upphov till smärta.

Kolik kan också uppstå när barnet har mycket gaser. Det kan bli ett kroniskt problem.

Gråtande barn

Sätt att lindra förstoppning hos barn

Förstoppning har en direkt koppling till barnets kost. Det uppstår främst under de första månaderna eftersom kroppen då inte har mognat tillräckligt för att bajsa normalt.

Det kan även vara så att amningen inte fungerar speciellt bra för bebisen. Se till att den ammar på rätt sätt och får i sig tillräckligt med mjölk.

Om du flaskmatar ditt barn med välling, se till att den inte stör matsmältningen. När man matar barn med fast föda ska det vara mat som inte orsakar förstoppning.

Det är bra att konsultera en specialist om du märker att ditt barn inte har bajsat på ett par dagar, eller om avföringen är för torr eller hård.

Det finns även några huskurer för att lindra förstoppning hos barn:

 • Pediatriker rekommenderar att man häller i lite extra vatten om man flaskmatar.
 • För vissa mammor har förstoppningen blivit bättre genom att massera barnets mage och rygg och böja knäna.
Massage på mage
 • Man kan även försöka ge barnet lite ljummet vatten eller apelsinjuice, eftersom det lindrar förstoppning hos barn.
 • Om problemet fortsätter kan pediatrikern försöker ändra på flaskmaten. Ibland kan barnet inte smälta mjölkproteinet, och i så fall kan det vara bra med sojabaserade typer.
 • Det kan vara bra med varma bad.
 • Ett annat alternativ kan vara stolpiller med glycerin, om inget annat fungerar. Det får dock inte bli något regelbundet.
 • Om barnet redan äter fast föda kan du prova att göra det till en vana att ge mat med en hög andel fibrer. Mat som ris och morötter ökar risken för förstoppning.

När barnet når fyra månader sjunker risken att det får förstoppning, eftersom kroppen då har börjat anpassa sig och maten smälts ordentligt.

Men om det är ett kroniskt problem är det bäst att besöka pediatrikern. Det kan vara något värre än förstoppning om ditt barn har symptom som:

 • Ordentlig viktminskning
 • Blod i avföringen
 • Brist på aptit
 • Endast liten förbättring efter behandling
 • Om barnet inte har bajsat på 24 timmar (om barnet är under fyra år)

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.