För tidigt födda barn och deras rättigheter

För tidigt födda barn är vanligtvis ömtåliga, känsliga och omogna sedan födseln. Därför är det viktigt att ägna stor uppmärksamhet åt hur de växer och utvecklas.
För tidigt födda barn och deras rättigheter

Senaste uppdateringen: 07 mars, 2019

När nyfödda kommer till i världen tidigare än förväntat så behöver de vanligtvis mycket mer omsorg än andra barn. Faktum är att de har vissa rättsliga skydd som vi måste vara medvetna om. Vi diskuterar rättigheterna för för tidigt födda barn nedan.

Varje barn har vid födseln organ som är redo att fungera i världen utanför mammas mage. Även om deras struktur och former inte är identiska med vuxnas, har de sina egna förutsättningar att möta världen.

För att säkerställa en god utveckling i detta ömtåliga stadium behöver för tidigt födda barn särskild omvårdnad, som du inte får missa.

För tidigt född bebis

Kliniska data för fullgångna barn jämfört med för tidigt födda barn

Även om nyfödda har liknande egenskaper tillåter vissa parametrar läkare att identifiera när en bebis är för tidigt född. Bland dem är:

Vikt

Fullgångna barn väger normalt mellan 2,5 och 4,5 kg. För tidigt födda barn väger vanligen mindre än 2,5 kg. Detta påverkar också deras kroppsproportioner.

Graviditetens varaktighet

Normala graviditeter utan komplikationer bör vara mellan 37 och 42 veckor. För tidigt födda barn föds vid 36 veckor eller tidigare.

Storlek

Vuxen hand håller fötter på för tidigt född bebis

Generellt har detta att göra med förhållandena under graviditeten, moderns hälsa och andra faktorer som föräldrar kan kontrollera.

Bebisar födda efter 37 veckor är mellan 45 och 55 cm vare sig de är pojkar eller flickor. För tidigt födda barn kommer att vara kortare än det, med en centimeter eller mer.

Kroppstemperatur

Alla för tidigt födda barn har en lägre kroppstemperatur eftersom de inte kan reglera den själv på ett effektivt sätt. Även fullt gångna bebisar kan ha problem att reglera sin kroppstemperatur till att börja med, men de tenderar dock att börja återhämta sig efter 2 dagar.

För tidigt födda barn behöver artificiell värme för att stabilisera sin egen temperatur. Det är en av anledningarna till att de ofta får ligga i en kuvös med en kontrollerad miljö.

Vilka är för tidigt födda barns rättigheter?

Barnens egenskaper visar tydligt att de inte bara är små vuxna, och de bör inte behandlas som sådana. Endast specialister och läkare med specialistkompetens är de som får bestämma om en bebis ska klassificeras som för tidigt född eller inte.

Om en bebis är född med dessa egenskaper, ska specialisten berätta för föräldrarna om de rättigheter som deras för tidigt födda bebis har.

Föräldrarna måste ta på sig rollen att tala för sina för tidigt födda barn innan de har en egen röst att göra det med.

Specifika rättigheter för för tidigt födda barn inkluderar:

  • Omogna och svaga nyfödda barn måste vara på sjukhus för att få behandling för deras tillstånd. De måste få hjälp med alla sina problem.
  • Gravida kvinnor måste gå på regelbundna kontroller för att fullt ut garantera rättigheterna till deras ofödda barn.
  • För tidigt födda barn har rätt att få vård från högkvalificerad medicinsk personal för att möta deras specifika behov.
  • För tidigt födda barn har rätt till förebyggande av medfödda sjukdomar. Till exempel blindhet.
  • Familjen till det för tidigt födda barnet har rätt att bli fullt informerad om barnets hälsotillstånd.
  • Att amma är en av de viktigaste rättigheterna för för tidigt födda barn. Amningen kommer att främja bättre utveckling. Den hjälper också till att förhindra många sjukdomar samt stärker anknytningen till modern.

För tidigt födda barn har mycket specifika egenskaper som gör dem svagare än andra nyfödda barn.

Därför behöver dessa nyfödda kvalitativ medicinsk vård och insatser för hela familjen. De måste få hjälp att övervinna hindren de stöter på så att de kan växa upp och bli friska och fria från problem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Camacaro, D. (2002). Puericultura. 2nd ed. Caracas – Venezuela: Editorial Natura S.R.L – Sociedad de Ciencias Naturales La Salle, p.125.
  • González-Merlo, J. (2018). “Parto pretérmino”. En J. González-Merlo, J. M. Laílla-Vicens, E. Fabre-González, y E. González-Bosquet, Obstetricia. Madrid: Elsevier.
  • Winkvist, A.; Mogren, I., and Hogberg, U. (1998). “Familial patterns in birth characteristics: impact on individual and population risks”, Int J Epidemiol, 27: 248-254.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.