5 typer av spjälsängar: Fördelar och nackdelar

Det är viktigt att välja en spjälsäng för ditt barn som passar perfekt för just honom eller henne. Med så många typer på marknaden kan det ofta verka komplicerat och förvirrande.
5 typer av spjälsängar: Fördelar och nackdelar
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

En spjälsäng är något som alla föräldrar måste ha hemma innan deras barn kommer. Det är där barnet kommer att sova som mest.

Så, hur väljer man rätt spjälsäng till sitt barn? Till att börja med måste du ha några grundläggande kunskaper om spjälsängar, så att när du går och köper en vet du vad du ska leta efter.

Det kan vara överväldigande att titta på spjälsängar utan att veta något om dem, liksom fördelar och nackdelar med de olika modellerna. Men du behöver inte längre leva i okunskap – här är allt du behöver veta!

5 typer av spjälsängar: Fördelar och nackdelar

spjälsäng

Standardsäng

Om du sluter dina ögon och föreställer dig en spjälsäng tänker du förmodligen på en vanlig barnsäng, som vanligtvis har fyra fasta sidor och spjälor.

De kommer i många olika stilar för att passa inredningen i sovrummet där barnet kommer att vara.

Fördelar: De är de billigaste spjälsängarna, och de är lätta att sätta ihop samt är hållbara.

Nackdelar: De har inga extrafunktioner som andra modeller kan ha, och rör sig inte lätt från en plats till en annan.

Spjälsängar som växer med ditt barn

De här spjälsängarna är utformade för att växa med din bebis, dvs. kan de anpassas till flera olika typer efter behov.

De vanligaste konverteringarna är:

  • En vanlig spjälsäng
  • En dagsäng
  • En barnsäng
  • En enkel- eller dubbelsäng
  • En liten soffa

Anpassningsbara spjälsängar eller växasängar beskrivs vanligen med hjälp av siffror som anger de olika kombinationerna som de kan omvandlas till.

En växasäng som du kan konvertera till alla ovanstående kombinationer, till exempel, skulle kallas en 5-i-1-säng.

Det som är bra med den här typen av spjälsäng är att du sparar pengar på lång sikt, även om det ursprungliga inköpspriset är högre.

Fördelar: Den är kostnadseffektiv. Du behöver bara köpa en. Den varar länge, är hållbar och den har ofta en neutral design som gör att den inte blir omodern.
Nackdelar: Den är dyrare än andra barnsängar. Den kanske heller inte passar med den framtida inredningen i sovrummet. Man måste montera och demontera den varje gång den ska ändra form, och spjälsängen kan se daterad ut i framtiden. Om du har flera barn kanske de yngre barnen inte kan ärva sängen då det stora syskonet fortfarande använder den.

En flyttbar spjälsäng

Om du inte har mycket utrymme hemma kan en flyttbar spjälsäng vara en bra lösning. Att kunna flytta en spjälsäng från ett rum till ett annat kan göra det enklare för dig att övervaka ditt barn medan det sover och du behöver göra andra saker.

Du måste bara se till att spjälsängen kan passa lätt genom dörrarna hemma. Spjälsängen har ofta hjul som gör att du kan flytta den från en plats till en annan (du måste se till att den har en säkerhetsbroms).

Fördelar: De är utmärkta om du bor trångt och du kan övervaka ditt barn från vilket rum som helst.
Nackdelar: Du måste regelbundet övervaka ditt barn. Det finns inte många olika modeller, och madrasserna är vanligtvis vikbara.

Resesängar

Resesängar kan vikas ihop till en väska för enkel transport. Om du behöver resa med din bebis behöver du definitivt en resesäng.

Resesängar är billiga och gjorda av lätta material så att man enkelt kan transportera, montera och demontera dem.

Dessa spjälsängar går dock inte användas permanent eftersom de inte är lämpliga för långvarig användning för ditt barns kropp och utveckling, och de slits också ut snabbt.

Fördelar: De är lätta att bära, enkla att montera och demontera och även billiga.

Nackdelar: De kan inte användas permanent och är inte hållbara i längden.

Multifunktionella spjälsängar

sidosäng med baby i bredvid stor säng med mamma och pappa i
En multifunktionell spjälsäng erbjuder en eller flera möbler i sin design. Attraktionen med den här typen av spjälsäng är att du får två eller flera olika användningsområden ur en och samma möbel, och du sparar pengar och utrymme.

En multifunktionell spjälsäng, förutom att vara en spjälsäng, kan också fungera som ett skötbord för barnet, en byrå för att förvara saker etc.

För att spjälsängen inte ska bli alltför stor är de medföljande ytterligare funktionerna vanligtvis mindre än om du skulle köpa separata möbler för dem.

Det finns många olika typer, så du kan välja den som bäst passar ditt utrymme och dina förväntningar.

Fördelar: Du behöver inga extra möbler eftersom de är mycket praktiska.
Nackdelar: De extra funktionerna kan vara ganska små, men storleken på spjälsängen är större än en vanlig.

Det finns många olika barnsängar att välja mellan, men vi är säkra på att du med våra råd kan göra det bästa beslutet för dig och din bebis!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.