4 smarta tips för att hålla bebisen varm

Så du har äntligen fått hem ditt efterlängtade barn. Det här är en glädje och en blandning av många andra känslor. Men du kan också uppleva mycket oro och tvivla på hur man ordentligt tar hand om sitt barn och ser till dess välbefinnande. Detta är speciellt fallet när vår värsta fiende närmar sig: vintern. Hur kan du hålla din bebis varm när det är kallt ute?
4 smarta tips för att hålla bebisen varm

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ditt barns omvårdnad kan vara en ganska stor utmaning. Inte minst att hålla bebisen varm när den är så ömtålig och liten. Idag är det inte lika enkelt som att lägga på fler filtar på den nyfödda. Detta öppnar bara dörren för eventuella negativa effekter eftersom det är mycket kontraproduktivt.

Så dessa tips för att se till att ditt barn inte blir kallt är allt du behöver för att komma igenom denna kyliga säsong. Dessa tips hjälper dig att se till att din bebis inte blir sjuk. Och bäst av allt, om du ser till att allt är på topp så kommer den vara bekväm, varm och fri från oro.

Att bli mamma innebär att hitta en styrka som du inte visste att du hade och upptäcka rädslor du inte visste existerade.

-Anonym-

Se till att hålla bebisen varm denna vinter

Vinterklädd bebis

Du undrar nog att varför det är så viktigt att hålla bebisen varm. Först så måste man förstå att för nyfödda så fungerar inte kroppens interna termostat ännu. Detta hindrar dem från att reglera sin egen kroppstemperatur, vilket innebär att den kan variera ganska mycket mer än hos en vuxen.

Det innebär att vi måste vara uppmärksamma och se till att barnet inte är för kallt eller varmt. Allt detta händer eftersom små barn inte har särskilt mycket kroppsfett ännu. Det är därför de är mer benägna att känna sig kalla och frysa. Det finns emellertid även andra faktorer som gör dem känsligare för kyla.

Till exempel, som du vet är deras hud mycket tunn och delikat. Förhållandet mellan deras vikt och kroppsstorlek är mycket högre än hos vuxna. Detta har ett inflytande när det gäller att bibehålla en lägre kroppstemperatur.

Också, kom ihåg att din lilla fortfarande äter väldigt lite jämfört med en vuxen. Så produktion av värme som är genererad från mat är mycket mindre. Återigen tenderar din bebis kroppstemperatur att minska.

4 tips för att hålla bebisen varm

Precis som vi nämnde tidigare så kan vi inte lösa detta problem genom att bara lägga på fler filtar eller hålla våra små barn inomhus under hela vintern. Här kommer 4 tips som hjälper dig att hålla bebisen varm. Säg adjö till tidigare generationers rädsla för kyla. Barndomssjukdomar orsakas av virus och bakterier – inte kyla!

Jag matar dig, jag bryr mig om dig, jag skyddar dig. Men med ditt leende gör du mer för mig än jag någonsin gör för dig.

-Anonym-

Ha koll på kroppstemperaturen

Att veta hur man mäter temperaturen är nyckeln. Du behöver inte leva dessa första månaderna med en termometer i handen och traumatisera din lilla. Det handlar om att veta vilken del av kroppen som vi måste känna på för att kontrollera om barnen är kalla eller varma.

Deras nackar, armar, ben och bröst kommer att vara våra bästa indikatorer. Under inga omständigheter bör man kontrollera bebisars temperatur på deras händer och fötter eftersom de – på grund av bebisars blodomlopps design – alltid kommer att kännas kalla för dig.

Klä bebisen rätt

Du bör anamma löken som inspiration för mode. Den kommer att vara lösningen på alla dina problem med alla sina lager.

Ditt val av kläder är kritiskt under ditt barns första månader. Det handlar inte bara om att välja tjocka kläder, utan att ordentligt kombinera olika lager av kläder.

Tanken är att se till att det har på sig minst ett klädesplagg mer än du har. På så sätt kan du ta av ett lager om barnet är varmt. Glöm inte att sätta på en mössa för att täcka huvudet.

Vinterklädd bebis i korg

Tappa upp ett varmt bad

Det finns inget bättre än ett varmt och avkopplande bad. Det är viktigt att hålla vattnet vid ca 36 °C, vilket är detsamma som temperaturen inuti moderns livmoder och som neonatologer framhåller som den lämpligaste.

Se till att barnets kläder är förberedda och att badrummet inte är för kyligt för att inte utsätta barnet för en plötslig temperaturförändring. Badet ska vara mellan 3 och 5 minuter. Torka dess kropp och klä det snabbt efteråt för att behålla dess kroppsvärme.

Reglera inomhustemperaturen

Kontrollera temperaturen i de rum som barnet tillbringar mest tid i. Det är viktigt att temperaturen på dessa ställen är minst 23 ºC för att hålla bebisen varm.

Om du använder elektrisk uppvärmning, lämna aldrig aggregatet nära ditt barns spjälsäng eftersom detta också kan påverka dess hälsa.

Det är viktigt att se till att barnets rum är väl ventilerat och att vädra med öppna fönster dagligen för att släppa in luft som får cirkulera. Säkerställ att din bebis aldrig vistas i drag då det kan påverka dess hälsa och orsaka en förkylning.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.