Vad kallar man en bebis som vaknar på natten? Normal

Vad kallar man en bebis som vaknar på natten? Normal

Senaste uppdateringen: 11 mars, 2018

En bebis som vaknar på natten flera gånger får vanligtvis ett speciellt namn inom sjukvården: ett normalt barn. Sömncykeln hos dessa småttingar är ibland en källa till stress, men det är en process som endast behöver två magiska ingredienser: tid och tålamod. Barns hjärnor mognar lite i taget.

Många mammor och pappor tror ofta att bebisar “måste läras att sova”. Alla vet vi att våra barn behöver vanor och rutiner för att känna sig säkra, där de kan förutse vad som ska hända i varje ögonblick och bygga associationer som hjälper dem förstå världen runt dem.

När vi talar om sömn talar vi dock om en biologisk instinkt som fortfarande håller på att mogna hos bebisar och små barn. Över tid utvecklas bebisar tillräckligt för att ni båda till slut ska få 7-9 timmar ostörd sömn.

När man har en bebis som vaknar på natten

Om det finns något som fortfarande är ett mysterium så är det deras drömmar. Det finns studier som avslöjar att ett 32 veckor gammalt foster kan “drömma” när det sover i sin mammas livmoder. Men vetenskapen kan ännu inte förklara varför det finns barn som sover hela natten och andra som inte ens kan sova i tre timmar.

Sovande familj

Vi måste ta hänsyn till en detalj: det spelar ingen roll om bebisen bara är några veckor gammal och att hans erfarenhet av världen omkring honom är försumbar. Basen för personligheten är etablerad i hjärnan hos varje barn, och definierar en unik individ med behov som skiljer sig från andra.

Vi måste därför vara intuitiva och mottagliga för dessa behov.

Ångest och rädsla

När du har en bebis som vaknar på natten kommer en atmosfär av ångest och oro sakta men säkert att byggas upp. Du undrar om något är fel med honom, om han är sjuk eller om det finns något som du gör fel.

  • Tro aldrig att du gör något fel bara för att din bebis vaknar på natten. Det är en helt normal process.
  • Du måste inse att livet inte alltid stämmer överens med vad som står i böcker. Alla formler fungerar inte för alla, och alla barn är inte likadana.
  • Det är viktigt att förstå att en bebis kommer till världen helt beroende av oss. Nattetid, då ljuset släcks och de lämnas ensamma, är ofta en ängslig och skrämmande period för barn. De är rädda för sin egen överlevnad. De vet inte om du kommer komma tillbaka, om de har lämnats ensamma eller om mörkret kommer vara för evigt.

Nästan alla beteenden hos bebisar är instinktiva. Vi kan inte övertyga dem om att “inget kommer hända” när vi lämnar dem i vaggan. Det enda ett barn förstår är säkerheten av fysisk kontakt, av sin mors röst och de armar som ger skydd.

Över tid kommer denna rädsla, precis som många andra rent instinktiva rötter, försvinna stegvis. Under tiden behöver vi dock mycket tålamod och en hel del förståelse.

Drömmande barn

Hur man hanterar en bebis som vaknar på natten

Enligt neurologer är ett barns hjärna helt mogen vid sju års ålder. Alla nervcellsnätverk omges av myelin, och deras elektriska mönster förändras för att göra barnets drömcykler mer regelbundna och mardrömmarna minskar.

Vi vet även att det kan vara något av ett traumatiskt faktum för föräldrar att det kommer dröja sju år innan deras barn vilar regelbundet. Vissa barn gör det dock redan vid tre års ålder, och det finns många skillnader från barn till barn.

Vilken är den bästa tekniken för att få ett barn att sova på natten?

Fram tills för inte så länge sedan var den klassiska “Estivill-metoden” väldigt populär. Den hävdade att det var rekommenderat att låta barnet gråta i ensamhet i sängen tills det lugnade ned sig. Nu betonar dock författaren själv motsatsen.

  • Det är inte rekommenderat att försumma ett gråtande barn, eftersom det leder till onödig stress i barnets hjärna. Det kan lindras med en enkel smekning, ett ord eller en kram för att visa att allt är bra.
  • Du måste även förstå att det inte finns någon “magisk” formel för alla barn. Varje mor måste upptäcka den effektivaste metoden för sitt barn, vilket över tid kan förändra och förenkla rutinerna.
  • Det skadar dock aldrig att komma ihåg att barn inte bör tas till sina sängar när de är för trötta, att tupplurar under dagen har en tendens att störa djup sömn och att leksaker och lysande saker över vaggan är stimuli som aktiverar barnets uppmärksamhet. Nattetid är dessa inte rekommenderade.
Barn med gosedjur

Var tålmodig, respektera ditt barns egen rytm och förstå att det inte alltid är lätt att anpassa sig till en värld där lyset plötsligt släcks och man inte förstår vad som sker eller när föräldrarna kommer återvända. Månader, år och kärlek kommer ge barnet alla svar på dessa osäkerheter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.