Milier hos spädbarn: vad du bör veta

Milier hos spädbarn är en vanlig men godartad hudsjukdom. Det brukar gå över av sig självt inom några veckor.
Milier hos spädbarn: vad du bör veta
Maria del Carmen Hernandez

Granskad och godkänd av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 24 december, 2022

Milier hos spädbarn är ett ganska vanligt dermatologiskt tillstånd. Även om de är godartade och löser sig på egen hand så är det bäst att vara medveten om deras manifestationer för att veta hur man identifierar dem. Här följer allt du behöver veta för att hantera dem korrekt.

Vad är milier hos spädbarn?

Milier är godartade, tillfälliga cystor i läderhuden, sammansatta av keratin, som visas som små, fasta, vita finnar i ansiktet, underlivet, extremiteterna och övre bålen. Keratin, å andra sidan, är ett protein som i de flesta fall finns i vävnaderna i håret, huden och naglarna. De kan därför förekomma hos människor i alla åldrar och etniciteter. Men de är vanligast hos nyfödda.

Milier: klassificering

Klassificeringen av milier kan vara primär och sekundär. I de flesta fall står primära milier för de som uppstår spontant och är närvarande vid födseln, särskilt på näsan, ögonlocken, hårbotten och kinderna.

Primära medfödda milier förekommer hos upp till 40 % till 50 % av friska nyfödda. Men när sekundära milier förvärvas drabbar de vanligtvis äldre barn med en historia av blåsbildning eller trauma.

I allmänhet utvecklas primära milier från den nedre infundibulära talgkragen av vellushårsäckarna; medan sekundära milier uppstår från de ekrina kanalerna, talggångarna eller epidermis.

En bebis med milier på kinden.
Milier förväxlas ibland med utseendet av akne på huden hos spädbarn. Till skillnad från barn och vuxna, när det gäller nyfödda, är orsakerna till dess förekomst inte kända.

Orsaker till milier hos spädbarn

Etiologin för milier hos nyfödda skiljer sig väsentligt från den hos vuxna eller äldre barn. Följaktligen är orsaken hos nyfödda inte känd, även om den ofta förväxlas med spädbarnsakne som orsakas av moderns hormoner. Till skillnad från hos spädbarn är det relaterat till vissa hudåkommor hos äldre barn och vuxna, som kan inkludera följande:

  • Brännskador
  • Blåsor (epidermolysis bullosa, cicatricial pemfigoid eller porphyria cutanea tarda)
  • Långvarig användning av kortikosteroidkrämer

Milier kan till och med utvecklas när epidermis förlorar sin naturliga förmåga att exfoliera, vilket händer på grund av åldrande.

Kliniska manifestationer

Milier hos spädbarn är vanligtvis asymptomatiska och försvinner spontant under de första månaderna av livet. Dessutom visas de i form av små gula eller vita finnar, som mäter mindre än 3 millimeter, på näsan.

De kan uppträda i form av plack som ett rodnat område täckt av flera milier. De är vanligtvis inte kliande eller smärtsamma, men grova kläder eller lakan kan göra att huden ser röd och irriterad ut. Av just denna anledning kallas det ofta felaktigt för “barnakne“.

Typer av milier: presentationer

Typerna av milier kan delas in efter ålder vid presentationen eller vad som orsakar cystorna. Nämligen:

  • Neonatala milier: Dessa anses vara primära milier som utvecklas hos nyfödda och försvinner inom några veckor. I sin tur förekommer de oftast i hårbotten, på ansiktet och överkroppen.
  • Milia juvenile: De kan orsakas av några sällsynta genetiska sjukdomar som involverar huden. Till exempel, nevoid basalcellscancersyndrom, Gardners syndrom, pachyonychia congenita och Bazex-Dupré-Christols syndrom.
  • Multipel eruptiv milier: Uppträder i form av kliande områden i ansiktet, bålen eller överarmarna.
En bebis med milier på näsan.
Milier uppträder vanligtvis på näsan, ögonlocken och kinderna hos spädbarn. Ingen specifik behandling krävs, eftersom de är godartade och försvinner av sig själva.

Hantering av milier hos spädbarn

Milier hos spädbarn diagnostiseras på grundval av de kliniska manifestationerna av utslagen. Dessutom kräver de inte snitt och dränering av keratininnehållet för att bekräfta diagnosen. Därför behövs ingen specifik behandling, eftersom utslagen tenderar att försvinna av sig själva. Det kan dock hända att sekundära milier inte läker spontant och i detta fall måste innehållet tas bort.

Några av de terapeutiska alternativen som kan vara effektiva i sekundära fall inkluderar följande:

  • Kryoterapi: Detta är en av de mest använda metoderna. I den fryser flytande kväve utslagen.
  • Aktuella retinoider: Innehåller vitamin A, som hjälper till att exfoliera hudytan.
  • Kemisk peeling: Syror skalar av det första hudlagret.
  • Manuell borttagning: Innehållet i miliacystan avlägsnas med en steril nål.

Milier hos spädbarn och deras utveckling

Milier hos spädbarn försvinner spontant, utan ärrbildning eller skada, under loppet av några veckor. Även om upplösningsprocessen tar längre tid hos äldre barn eller vuxna, anses detta tillstånd inte vara skadligt. Men när tillståndet inte förbättras eller försvinner bör en läkare konsulteras för att kontrollera att det inte är ett annat dermatologiskt tillstånd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kutlubay Z, Tanakol A, Engýn B, Onel C, Sýmsek E, Serdaroglu S, Tuzun Y, Yilmaz E, Eren B. Newborn Skin: Common Skin Problems. Maedica (Bucur). 2017 Jan;12(1):42-47. PMID: 28878836; PMCID: PMC5574071.
  • Batra P, Tsou HC, Warycha M, Votava HJ, Stein J. Multiple eruptive milia. Dermatol Online J. 2009 Aug 15;15(8):20. PMID: 19891928.
  • Kansal NK, Agarwal S. Neonatal milia. Indian Pediatr. 2015 Aug;52(8):723-4. PMID: 26388648.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.