Jag har en bebis som inte gråter, är det normalt?

Från och med födseln börjar barn helt naturligt att kommunicera genom gråt. Så om din bebis inte gråter kanske du undrar om allt är som det ska.
Jag har en bebis som inte gråter, är det normalt?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 12 juni, 2019

Att ha en bebis som inte gråter kan faktiskt vara utmanande eftersom det är svårt att veta när den är hungrig, fryser eller behöver något. Du kanske även undrar om han eller hon är sjuk eller har hörsel– eller kommunikationsproblem. Du kanske också frågar dig själv: “Är det normalt att min bebis inte gråter?”

Ett barns gråt är hans eller hennes främsta kommunikationsverktyg. Men det är möjligt att han eller hon inte har lärt sig att använda det ännu.

Varför grät inte min bebis när den föddes?

Du kanske tror att alla barn gråter automatiskt vid födseln eller när de stimuleras av läkaren. Detta är dock inte helt sant.

Barn som föds naturligt utsätts för mycket stress och stora påfrestningar. Denna typ av födsel orsakar trauma hos barnet som gör att han eller hon gråter automatiskt. I sin tur aktiverar detta hans eller hennes andningsorgan.

Men många barn föds utan att gråta. Detta händer för att vissa är mer trötta och lugna än andra. Om detta händer kommer läkaren eller personen som deltog vid födseln att stimulera honom eller henne att börja skrika och omedelbart rensa ut hans eller hennes luftvägar, som fortfarande är fulla av fostervatten.

Även barn som kommit till världen genom kejsarsnitt tenderar att gäspa eller hosta snarare än gråta. Att inte gråta kan vara ett tecken på ett hälsoproblem. Av denna anledning bör du få barnet undersökt för att utesluta eventuella problem.

I dessa fall kommer barnläkare att utföra Apgar-testet. Detta test kommer bland annat att utvärdera fem specifika faktorer:

  • Muskelton
  • Reflexer
  • Hudfärg
  • Hjärtfrekvens
  • Andning

Enligt resultaten kan vårdteamet bestämma om de behöver ge barnet extra syre.

Så när du hör din bebis gråta vid födseln är det ett tecken på att han eller hon är vid god hälsa. Du kan trösta bebisen när du lägger honom eller henne vid bröstet.

Kvinna håller spädbarn


Möjliga anledningar till att din bebis inte gråter

Är det normalt att din bebis aldrig gråter? Oroa dig inte, det viktiga är att alla hans eller hennes behov blir tillgodosedda. Trots allt är alla nyfödda unika individer. De kan känna sig hungriga eller kalla utan att kunna uttrycka det genom att gråta.

Om läkaren redan har sagt att allt står rätt till så beror det på att din bebis fortfarande håller på att lära sig att gråta. I den meningen måste du börja tyda vad bebisen känner eller vill ha genom hans eller hennes rörelser och gester.

Bara för att en bebis inte gråter betyder inte det att allt är bra. Därför måste du hålla reda på hans eller hennes behov. Till exempel, när han eller hon behöver äta, när det är dags att sova och när sista blöjan byttes.

Det är viktigt att mamman lär sig att ta hand om alla bebisens behov. Du måste tolka hur din bebis kommunicerar och svara på rätt sätt.

Hur man identifierar en hungrig bebis som inte gråter

Gråt är bebisens tydliga sätt att visa att han eller hon är hungrig. För att förhindra att barnet går för länge utan att äta trots att det inte gråter, var uppmärksam på dessa tecken:

  • Barnet vänder på huvudet för att hitta moderns bröst. De flesta nyfödda söker instinktivt efter sin mors bröstvårtor för att få mat. Genom att observera detta beteende förstår du att han eller hon är hungrig.
  • Om du märker att barnet skakar eller rör mycket på sig, kan det indikera att något är fel. Han eller hon kanske inte är hungrig, men kanske behöver byta blöja eller har gaser i magen.
  • Ett annat sätt att känna igen att ditt barn är hungrigt är om du hör honom eller henne göra sugande ljud med tungan. Det låter som om han eller hon suger på en flaska eller bröstet. Det är ett tecken på att det är dags att äta.
    Spädbarn som gråter

Indikationer på att barnet vill sova

Å andra sidan, om din bebis ser spänd eller stel ut med knutna nävar och gnuggar sig i ögonen, vill han eller hon sova. Bebisen kan vidare gäspa ofta eller ha svårt att hålla ögonen öppna. Det är också tecken på att det är dags för honom eller henne att sova.

Det är viktigt att modern lär sig att ta hand om alla sitt barns behov.

Hur man vet om han eller hon behöver byta blöja

Det första tecknet kommer att vara lukten av bajs. Det kan även vara att barnet ser obekvämt och rastlöst ut, särskilt om det har gått ett tag sedan han eller hon smutsade ner blöjan. Och om barnet sover, kommer han eller hon plötsligt att vakna till. Du kommer att kunna se spänningen och uttrycket av ilska i ansiktet.

Om din bebis fortfarande inte vet hur man kommunicerar genom att gråta, kan du tolka hans eller hennes tecken utan att förlita dig på gråten. Slutligen, om du fortfarande tvivlar på om det är normalt att din bebis inte gråter, fråga din barnläkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.