10 underbara saker med bebisar som du kanske inte känner till

Att få ett barn är helt enkelt magiskt. Att se hur de växer och lär sig nya saker varje dag är ett av livets stora under.
10 underbara saker med bebisar som du kanske inte känner till
Leticia María Fernández Gutiérrez

Skriven och verifierad av psykopedagogen Leticia María Fernández Gutiérrez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vi vet alla att spädbarn är fantastiska och att man skulle kunna tillbringa timmar och timmar med att bara titta på dem. Men… vi kommer att överraska dig med tio underbara saker med bebisar som du kanske inte redan känner till.

Många av oss är väl pålästa och känner att vi vet nästan allt om våra spädbarn, men det finns vissa konstiga fakta som du kanske inte är medveten om ännu. Om något så kommer de få dig att tro ännu mer på det magiska i ditt barns utveckling.

 • Visste du att det är möjligt för ett nyfött barn att producera mjölk? Det må vara sällsynt, men hormoner från modern som barnet har blivit exponerat för i livmodern kan leda till detta.
 • Visste du att spädbarn föds med nästan 70 fler ben än vuxna har? Dessa kommer att gå ihop med varandra under uppväxten.

Det finns många förunderliga och underbara saker med bebisar. Här ska vi berätta om några av de mest häpnadsväckande.

10 underbara saker med bebisar

 1. De har förmågan att hålla andan från ögonblicket de föds. Det är användbart när de ska äta, eftersom det gör att de kan suga och svälja på samma gång.
 2. De föds med begränsad synförmåga, men den utvecklas under de följande månaderna. I början är synen som skarpast på avståndet som finns mellan mammas bröst och ansikte. Vid 6 månaders ålder har de utvecklat perfekt syn.
 3. De känner igen sin mammas röst tidigare än pappans. De hinner faktiskt bli cirka 15 dagar innan de kan känna igen sin pappas röst.
 4. Bebisar är de enda levande varelserna som ler avsiktligt. Leendet använder de, till en början, som en mekanism för överlevnad, eftersom det är den första interaktionen som låter dem kommunicera med sina föräldrar, vilket leder till att de får uppmärksamhet. Det är det så kallade sociala leendet.
  underbara saker om bebisar: glad baby
 5. Det mest utvecklade sinnet hos nyfödda är luktsinnet. De känner faktiskt igen sin mamma på hennes lukt.
 6. De gråter utan tårar. Det betyder inte att de inte har några tårar, men de använder dem för att återfukta ögonen. I allmänhet tar det cirka två till fyra månader innan man kan se tårar i samband med att de gråter.
 7. Mjölkskorv. Dessa är små gulbruna fläckar som vanligtvis förekommer på barnets huvud och är en typ av seborroiskt eksem. Det är mycket vanligt, och de försvinner med tiden av sig självt. Det kommer sig av en inflammation i talgkörtlarna.
 8. Vikten av gos. De älskar att skämmas bort med kramar, närhet och gos, och det är också mycket viktigt för deras utveckling. Det stimulerar produktionen av hormoner som är direkt relaterade till deras tillväxt.
 9. De föds utan knäskålar. Knäskålen är knäledens centrala ben. Istället finns det en bit brosk som skyddar lårbenet. Detta brosk omvandlas till ben under de första 6 månaderna i livet.
 10. De kan inte urskilja salt smak. Även om de föds med en mycket bra förmåga att känna smaker utvecklas smaken för salt mat först vid cirka fyra månaders ålder.

Några fler intressanta fakta om bebisar…

Det finns många fler intressanta fakta om bebisar. Det finns statistiska uppgifter som säger att barn födda i maj väger i genomsnitt 200 gram mer vid födseln. Och varje nyfött barn delar sin födelsedag med ytterligare 9 miljoner människor.

Det finns också studier som visar att spädbarn vänder huvudet mer åt höger när de ligger ner.

underbara saker om bebisar: baby kryper

Det är viktigt att veta att varje bebis är speciell och unik.

Den här informationen är tänkt att ge dig vägledning, så bli inte överväldigad om du ser att ditt barn tar kortare eller längre tid att utveckla en förmåga eller inte följer alla kurvor som du har läst om.

Om du ser att något av ditt barns beteenden kräver särskild uppmärksamhet, tveka inte att besöka din barnläkare för att be om hans eller hennes åsikt. Råd och handledning av en specialist kan hjälpa dig att hålla dig lugn och njuta av alla dessa nya insikter mycket mer.

Det finns utan tvekan många förunderliga och underbara saker om bebisar, och kanske är det största undret av alla att det inte finns två barn som är exakt lika varandra.

Ett som är säkert är att ditt barn kommer vara litet under bara en liten kort tid, så ge ditt barn massor av uppmärksamhet – det kommer att vara värt det. Innan du vet ordet av det kommer din lilla bebis att vara vuxen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.