Ursprunget och betydelsen av namnet Isak

Namnet Isak är av bibliskt och hebreiskt ursprung, dess betydelse är relaterad till glädjen och lyckan vid födseln.
Ursprunget och betydelsen av namnet Isak
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 06 december, 2022

Skulle du vilja döpa ditt barn till ett bibliskt namn? Här föreslår vi att du startar din sökning och lär dig om ursprunget och betydelsen av namnet Isak. Dess historia kommer att fängsla dig!

Först vill vi berätta att namnvarianten Isaac är väldigt populär i USA, där det har legat bland de 100 mest utvalda namnen i många år. I Sverige har namnet varit alltjämt populärt sedan 1980-talet och närmar sig nu topp-10.

Vill du veta mer? Nedan följer all information du behöver!

Vad är ursprunget och betydelsen av namnet Isak?

Isak är ett bibliskt namn av hebreiskt ursprung som i sin ursprungliga version stavas Yishaq’el. Det tros vara härlett från ordet tzachaq, som betyder “att skratta”.

Berättelsen om betydelsen av detta namn är mycket vacker och hittas i Bibeln. Isak föddes från Abraham, som då var 100 år gammal, och Sara, som var 90 när hon födde honom. Av denna anledning är namnet på den här sonen relaterat till glädjen, skratten och misstron av denna mycket speciella händelse.

Då föll Abraham ned på sitt ansikte och log, ty han sade vid sig själv: ”Skulle barn födas åt en man som är hundra år gammal? Och skulle Sara föda barn, hon som är nittio år gammal?” Och Abraham sade till Gud: ”Måtte allenast Ismael få leva inför dig!” Då sade Gud: ”Nej, din hustru Sara skall föda dig en son, och du skall giva honom namnet Isak; och med honom skall jag upprätta mitt förbund, ett evigt förbund, som skall gälla hans säd efter honom.

– Första Moseboken 17:17-19, Bibeln, 1917 år översättning –

Med tiden tolkades betydelsen av Isak bredare. Så idag är det känt som “den som skrattar” eller “den som Gud kommer att skratta med”. I vilket fall som helst är detta namn relaterat till glädjen och lyckan vid födseln eller havandeskapet.

Barn klädda som bibliska karaktärer som går nerför gatan.
Isak är ett namn av hebreiskt ursprung som förekommer i Bibeln och är relaterat till glädje, skratt och födelselyckan.

När är Isaks helgondag och namnsdag?

I Sverige  firar Isak namnsdag den 19 december.

Det finns flera personer som titulerats helige Isak. Nedan delar vi några av dem med dig:

 • Sankt Isak av Armenien – munk: 8 september
 • St. Isaac av Corbova – munk och martyr: 3 juni
 • Saint Isaac Jogues – missionär helgonförklarad 1930: 29 juni

Namnet Isak på andra språk

Isaks historia och kraft har gjort det populärt i många länder i världen. På det sättet uppstod olika versioner och varianter. Ta en titt på några av dem, som kan erbjuda flera alternativ att välja mellan när det gäller att namnge just din gosse:

 • Franska, spanska, italienska, danska, portugisiska och engelska : Isaac
 • Indonesiska och turkiska: Ishak
 • Arabiska: Ishag
 • Hebreiska: Yitzhak
 • Kroatiska: Izak

Det finns också korta versioner som används som smeknamn eller namn, som Ise, Ike, Ikey, Zack, Izzy och Issak.

Kända personligheter som heter Isak

Namnet Isak är så gammalt att vi hittar många framstående individer som har burit namnet genom tiderna. Upptäck några av dem nedan:

 • Isaac Manuel Francisco Albéniz: spansk konsertpianist och kompositör.
 • Isaac Asimov: biokemist av ryskt ursprung och naturaliserad amerikan. Hans mest välkända aspekt är som författare av science fiction och populärvetenskapliga böcker.
 • Isaac Barrow: engelsk matematiker och teolog. Han var Isaac Newtons lärare.
 • Isaac Kristofer Brock: kompositör och sångare i rockbandet Modest Mouse.
 • Isaac Bruce: amerikansk fotbollsspelare.
 • Isaac Hanson: vokalist och gitarrist i poprockbandet Hanson, som han bildade tillsammans med sina bröder Taylor och Zac.
 • Isaac Hayes: amerikansk sångare, låtskrivare och musikproducent. Han är också en Oscarsvinnare för bästa originallåt med The Shaft.
 • Isaac Kashdan: amerikansk schackspelare. Han vann 9 medaljer i schack-OS.
 • Isaak Ilich Levitan: rysk målare. Han är känd för sina Volga-landskap.
 • Isaac Newton: engelsk matematiker, uppfinnare, alkemist och fysiker. Han upptäckte gravitationskraften och förkunnade lagen om universell gravitation.
 • Isaac Okoro: amerikansk basketspelare.
 • Isaac Pitman: engelskalärare och uppfinnare av Pitman-stenografisystemet.
 • Yitzhak Rabin: Israelisk politiker och militär. Han var premiärminister i landet två gånger.
 • Isaac Merritt Singer: amerikansk skådespelare, affärsman och uppfinnare som grundade symaskinsföretaget Singer.
 • Isaac Steinberg: rysk advokat, författare och revolutionär av judiskt ursprung.
 • Isak Åkermark: svensk tecknare och illustratör
En målning av Isaac Asimov.
Isaac Asimov var en berömd ryskfödd författare och professor i biokemi. Han var författare till flera verk av science fiction, historia och populärvetenskap.

Isak, ett bibliskt namn med en positiv betydelse

På grund av sitt ursprung representerar Isak födelsens lycka och glädjen för hela familjen när en ny medlem kommer. Det är också namnet på den andra av tre patriarker av Israel inom kristendomen och judendomen. Den första är hans far, Abraham, och den tredje är Jakob, hans son. Alla tre anses vara huvudpatriarkerna för två av världens viktigaste religioner. Av denna anledning, om du är en troende, passar detta namn särskilt för ditt barn, dess historia, ursprung och betydelse finns i de heliga skrifterna och är av stort andligt värde.

Men om du fortfarande inte är övertygad har du fler alternativ att leta efter på webbplatsen. Vi har listor med mycket intressanta och originella namn! Du kan till exempel välja namn enligt initialbokstaven, eller om du är intresserad av att titta på mer klassiska namn har du många olika alternativ, såsom valet av namn på kungar eller grekiska och romerska namn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.