Min bebis matvägrar: Vad ska jag göra?

En hälsosam kost är grunden för ditt barns utveckling. Men vad händer om ditt barn vägrar att äta maten du erbjuder? Vi ska här ge dig några råd för att hjälpa ditt barn att få den näring det behöver.
Min bebis matvägrar: Vad ska jag göra?
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 10 november, 2018

Vi vet alla att näring är väsentligt för vår hälsa. Det är därför många föräldrar oroar sig när deras bebis matvägrar.

I denna artikel kommer vi att ge några riktlinjer för att hjälpa dig i den här situationen.

Ta först reda på orsaken till att din bebis matvägrar

Barnläkare föreslår att du först bör identifiera när ditt barn började vägra att äta mat.

Om ditt barn alltid har vägrat att äta, kan en av följande förklaringar stämma in:

  • Sura uppstötningar och reflux: Sura uppstötningar uppträder när en bebis inte producerar tillräckligt med magsyra för att bearbeta maten. Vanligtvis rättar detta problem till sig efter bebisens första veckor i livet. Reflux uppstår också när ditt barn producerar för mycket magsyra. I det här fallet kommer ditt barn att gråta varje gång det äter eftersom refluxen orsakar smärta.
  • Laktosintolerans: Det här tillståndet uppstår när kroppen inte producerar tillräckligt med laktas. Laktas är ett enzym som är nödvändigt för att bearbeta laktos som finns i många mejeriprodukter (detta inkluderar inte ost och yoghurt eftersom dessa mejeriprodukter redan är jästa). Laktosintolerans ger magknip. Tänk på att om ditt barn har denna typ av matintolerans, kommer det sannolikt att även ha andra.
  • Föräldrarnas orealistiska förväntningar: Spädbarn äter när de känner ett behov av att göra det, inte för att de känner sig förpliktigade att göra det. Många gånger insisterar föräldrarna på att deras barn inte äter tillräckligt, när problemet inte egentligen ligger hos barnet. Snarare är det föräldrarnas orealistiska förväntningar.
Bebis äter

Om ditt barn nyligen har börjat vägra att äta, bör du försöka identifiera problemet så snart som möjligt. Detta hjälper dig att lösa problemet i ett tidigt skede.

De vanligaste orsakerna till att din bebis matvägrar är:

  • Matsmältningsbesvär: Problem med matsmältningen ger sig ofta tillkänna med diarré, magknip, illamående och även kräkningar.
  • Ditt barn kan lida av någon annan typ av sjukdom. I det här fallet är det normalt att ditt barn tappar aptiten. Till exempel, när ditt barn har influensa eller feber, är det normalt om hon vägrar att äta.

Tips för att få ditt barn att äta

När du har identifierat orsaken är det dags att räkna ut det bästa sättet att uppmuntra ditt barn att äta.

Det finns enkla tekniker vi kan använda för att hjälpa barnet att utveckla en annan inställning till mat. Här är fem tips:

  1. Gör måltiden till en trevlig upplevelse. Kom ihåg att under ditt barns första år i livet tar han till sig allt han ser och hör runt omkring sig och kopplar det med gott och ont. Om måltiderna intas i en lugn, harmonisk miljö, kommer det att hjälpa ditt barn att uppleva ätandet som något positivt.
  2. Var försiktig med temperaturen. Din bebis vet fortfarande inte vad som är varmt och vad som är kallt. Försök därför att servera all mat vid rätt temperatur.
  3. Undvik bearbetade livsmedel som snabbmat, te eller söta juicer. Din bebis kropp är inte redo att smälta dessa livsmedel. Välj naturliga livsmedel och försök att erbjuda en mängd olika frukter. Äppelmos och naturlig yoghurt är några av dina bästa alternativ.
  4. Var noga med hygienen – både din egen och din bebis. Era händer ska vara rena när ni hanterar mat, liksom de skålar och redskap ni använder.
  5. Tvinga inte ditt barn att äta saker som hon inte gillar. Din lilla upptäcker nya smaker och konsistenser hela tiden. Att hon inte gillar en frukt eller en grönsak när hon först smakar den, betyder inte att hon aldrig kommer att tycka om den. Ge henne tid och erbjud andra alternativ.

När är det dags att ge din bebis annan mat än bröstmjölk eller ersättning?

Vid 6 månaders ålder kan du börja erbjuda ditt barn andra typer av mat, särskilt frukt och grönsaker.

Det är viktigt att introducera olika ingredienser i ditt barns diet lite i taget.

På så sätt kommer du att upptäcka vilka smaker han gillar och inte gillar. Du börjar också få en känsla för vilken temperatur som fungerar bäst för honom (om maten är varm eller kall) och andra relevanta aspekter när det gäller ditt barns diet.

Barn matvägrar

Världshälsoorganisationen rekommenderar att du ammar uteslutande tills din bebis är 6 månader gammal. Från och med den åldern, säger WHO, är det dags att börja introducera andra livsmedel i ditt barns kost.

Välj mat som är lämplig för ditt barns ålder och säkra för henne att äta. Kom ihåg att ditt barns tänder troligen inte har kommit fram ännu, så hon kan inte tugga.

Vi rekommenderar att du börjar med potatismos eller mosade grönsaker, äppelmos eller päronpuré, morotsjuice och andra nyttiga, naturliga alternativ.

Ska jag prata med en specialist om min bebis matvägrar?

Återigen, låt oss titta på utgångspunkten. Det är väldigt viktigt att inte bli orolig i onödan och att identifiera orsaken till att din bebis matvägrar.

Det kan bero på någon ovidkommande omständighet. Eller så kan det vara ett tecken på ett problem med en viss maträtt eller dess tillagning.

Självklart, om symtomen förtjänar att konsultera en läkare om, boka en tid. Samma sak gäller om ditt barns bristande intresse för mat håller i sig under en längre tid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.