7 livsmedel du aldrig ska ge din bebis

7 livsmedel du aldrig ska ge din bebis

Senaste uppdateringen: 21 mars, 2018

Vet du vilken mat du aldrig ska ge din bebis?

Under din bebis första månader borde kosten endast bestå av mjölk och inget annat. I vissa fall behöver de matas med ersättning, men den absolut bästa födan under den första tiden i livet är bröstmjölk.

Men efter att de första fyra månaderna har passerat inleds en period då barnet börjar anpassa sig. Under den tiden kan de börja äta en del mat som komplement till mjölken. Den här maten bör vara naturlig och enkel och är vanligtvis ungefär samma för alla barn.

Föräldrar kan börja med att komplettera deras bebisars mjölkintag med slätmixade, enkla, naturliga krämer och puréer. Fruktpuréer är en typisk första sak att introducera. Sedan kan man börja ge annan mat gradvis.

Men medan du introducerar ny mat ska du vara försiktig. Nya livsmedel kan påverka små bebisars magar och ge upphov till bland annat smärta. Anpassa hur du lagar maten och mängden du ger ditt barn för att underlätta matsmältningen, och öka mängden gradvis.

7 livsmedel du aldrig ska ge din bebis

Ibland är det oundvikligt att stoppa barn från att äta viss mat som inte är så bra, men det är mycket lättare att kontrollera vad små bebisar äter. Föräldrarna är ansvariga för att förbereda bebisars mat på rätt sätt. Man vill vara säker på att de inte får i sig något annat än mjölk eller naturliga puréer eller krämer.

Ibland kan dock brist på kunskap eller intresse leda till matvanor och rutiner som inte är bra för de allra minsta i familjen. Därför är det bra att veta vilka livsmedel du aldrig ska ge din bebis.

Oberoende av vad du gillar eller inte finns det mat du aldrig ska ge en bebis under 12 månader. Det ska faktiskt ätas med försiktighet ända upp till fyra års ålder.

livsmedel som du aldrig ska ge din bebis

Det du aldrig ska ge din bebis är:

1. Socker

Även om socker är ett vanligt inslag i mat behöver bebisar inte äta det. Faktum är att bröstmjölk och ersättning redan innehåller tillräckligt med socker.

Om du vill göra maten sötare för att få en godare smak är det bättre att göra det med hjälp av frukt. Socker kan ge hål i tänderna i tidig ålder.

2. Honung

Ett naturligt substitut till socker som är vanligt att ge barn är honung, men vad många inte vet är att honung innehåller nästan exakt samma ämnen som raffinerat socker.

Ett annat problem är att honung också kan innehålla en bakterie som kan skada matsmältningen.

3. Salt

Precis som honung och socker används salt flitigt för att förbättra smaken på mat, men det är också skadligt. Det är något du aldrig ska ge din bebis eftersom det kan skada njurarna.

Det är bara rekommenderat att använda salt i måttliga mängder från och med att barnet är 12 månader.

4. Fisk och skaldjur

En del fisk och skaldjur innehåller mycket kvicksilver, något som kommer från föroreningar i havet. Det finns i alla hav och när fiskarna får i sig det stannar det i deras organ.

5. Vissa grönsaker

Sjögräs, mangold, spenat och gurkört har alla mycket nitrater. När man äter dem i större utsträckning kan de minska mängden syre i blodet och istället omvandla dem till nitrit. 

6. Konstgjorda- och lightprodukter

Det är inte bra att ge barn livsmedel som är fattiga på fett på konstgjord väg. Det är till exempel livsmedel som mjölk med låg fetthalt eller andra produkter som har blivit framställda på speciella sätt för att få en lägre fetthalt.

Fettet i dessa produkter är en viktig del av ett barns matintag eftersom de förser dem med vitaminer och energi.

7. Andra livsmedel, beroende på hur de är tillagade

Det finns mat man kan tillaga på många olika sätt och som beroende på tillagningen påverkar dem. Det är inte mat som helt behöver uteslutas från en bebis kost, men undvik dem i vissa former.

Undvik: Råa produkter från djurriket, hela torkade frukter, risbaserade drycker, friterad mat, maränger, glass och liknande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.