Vad ska du göra om din bebis sätter mjölken i halsen?

Att bli rädd från tid till annan är en del av att vara en mamma. Men när man står inför problem som att barnet håller på att kvävas är det viktigt att behålla lugnet.
Vad ska du göra om din bebis sätter mjölken i halsen?

Senaste uppdateringen: 13 juli, 2018

Något av det mest skrämmande som finns är att inte veta vad man ska göra om ens bebis sätter mjölken i halsen. I den här artikeln ser vi närmare på varför det händer, och vad man ska göra om det gör det.

Att bli mamma för första gången öppnar en helt ny värld av bekymmer. Varje gråt från din lilla sätter dig på hög alert. Lite feber kan vara ett tecken på en allvarlig sjukdom.

Som mammor är vårt ansvar oändligt. Vi gör vårt bästa så gott det går.

Om man är förstagångsmamma är varje känsla ännu intensivare. Men när något farligt händer måste man hålla huvudet kallt och reagera snabbt.

Panik löser ingenting. Det kan vara väldigt svårt att vara lugn när något händer med ens bebis, men det är viktigt att försöka, för sitt eget bästa och deras.

När ögonblicket kommer att agera för att förhindra att barnet kvävs kan rädsla bara komma i vägen. Var beredd på det, som mamma och beskyddare: Vet vad du ska göra om din bebis sätter mjölken i halsen?

Bebis suger på tummen

Vad ska du göra om ditt barn sätter mjölken i halsen?

Lägg snabbt din bebis med ansiktet nedåt. Slå på ryggen med handflatan för att utlösa en hostning.

Det är mycket vanligt att små bebisar sätter mjölken i halsen, särskilt om de ammar i en felaktig position.

Om din bebis kvävs av något fast måste du dock utföra Heimlichmanövern.

Om det inte löser problemet, ring 112 så fort som möjligt. Det är viktigt att hålla alla relevanta nummer i minnet, utifall att.

Känn dig inte skyldig om ditt barn sätter mjölken i halsen under amning. Det är något som kan hända vemsomhelst – vuxna också! Hur många gånger har vanligt vatten inte hamnat i fel strupe?

Varför sätter mitt barn mjölken i halsen under amning?

Att barn sätter mjölken i halsen kan bero på flera faktorer. Några av dem är saker vi kan förändra, medan andra har att göra med deras lilla nybildade kropp.

Om du märker att det händer ofta, tala med din barnläkare. Han eller hon kommer att kunna berätta vad du ska göra.

“Det finns inget sätt att vara en perfekt mamma och en miljon sätt att vara en bra.”

-Jill Churchill-

När problemet är externt

Det kan vara att flödet av bröstmjölk är för starkt. När ditt barn låser sig fast flyter mjölken direkt ner i halsen.

Du kan lösa det genom att trycka på bröstvårtan eller genom att pumpa ut lite mjölk precis innan du ammar.

Om din bebis matas från en flaska kan vätskan flyta för fort. Nyfödda barn kan inte hantera det på egen hand.

Men det här problemet kan lösas om du ger det den tid och det tålamod som behövs.

Mamma med bebis

När problemet är internt

Vissa barn har interna förhållanden som påverkar deras förmåga att svälja eller som orsakar gastroesofageal reflux (vilket innebär att maginnehållet kommer tillbaka upp till munnen).

För att kontrollera om problemet är internt och inte kopplat till amningsproblem, tala med en läkare.

För att minska risken för kvävning, försök lägga barnet på magen. Ännu bättre, låt inte ditt barn sova liggandes efter en amning, utan håll det i upprätt position.

Det innebär att om barnet drabbas av reflux kan det hosta eller kräkas och riskerar inte att kvävas.

Låt aldrig din bebis dricka från en flaska utan uppsyn. Vänta tills barnet är äldre för att vara säker på att det inte finns risk för kvävning.

Ha om möjligt spjälsängen i ditt sovrum, åtminstone under de första 6 eller 7 månaderna. På så sätt kommer du finnas där för att övervaka din bebis.

Att små bebisar sätter i halsen är inte ovanligt. Tala med vilken mamma som helst och du kommer att få det bekräftat: Det är mycket vanligare än du tror!

Bebisar är mycket sårbara varelser, och de behöver din hjälp för att lära sig att hantera livet.

Låt det inte överväldiga dig. På nolltid kommer ditt barn att kunna äta och dricka utan din hjälp, och du kommer inte längre vara rädd för något som händer med det.

Fram till dess, håll dig alert. Kom ihåg vad du ska göra om din bebis sätter i halsen för att undvika onödig skräck.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Quintero Fleites EJ, Roque Peña P, de la Mella Quintero SF, Fong Zurbano G. Posiciones correctas y un buen agarre al amamantar: clave del éxito en la lactancia materna. Medicentro (Villa Cl) [Internet]. 2014 [citado el 20 de febrero de 2022];18(4):156-62. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S1029-30432014000400003&script=sci_arttext&tlng=en


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.