Tips för amning efter kejsarsnitt
Hur påverkas vi av amning efter kejsarsnitt?
“Vi måste göra ett kejsarsnitt” – det är ord som nästan ingen havande mor blir glad över att höra. Att föda ett barn är något de flesta kvinnor vill uppleva i sin helhet. Vi vill föra in den lille i världen.
Men ibland finns det inte något annat sätt, och det varje kvinna i slutändan vill är att barnet ska vara friskt.
Ett kejsarsnitt kan först låta som en enkel lösning, men för många kvinnor verkar det finnas en hake: amningen. Det verkar som att när en kvinna går igenom ett kejsarsnitt tar mjölken längre tid att komma.
Enligt experter beror inte det på själva kejsarsnittet, utan på de sjukhusprocedurer som ofta måste göras i samband med det.
Amning efter kejsarsnitt
Den första faktorn som kan påverka en mors förmåga att amma är att hon är separerad från barnet. Även i dagens läge separeras modern från sitt barn ganska länge efter kejsarsnittet. Det innebär att den där tidiga kontakten mellan modern och barnet inte förekommer, och det blir svårare med amningen. Men varför?
Runt två timmar efter att de har fötts kan barnen bli letargiska. Det bästa är att amma dem och låta dem sova. Barnen lär sig då från första stund att få näring på detta sätt.
Men om barnet går och lägger sig utan att ha blivit matat kommer det vanligtvis sova längre. När det vaknar upp kommer det känna sig obekvämt. Det kan ha missat något som barnets instinkt säger är viktigt, även om det inte ens vet vad det är.
Vissa sjukhus väljer att flaskmata barnen efter kejsarsnittet, men det kan leda till problem med amningen i ett senare skede, eftersom det kräver större möda att hålla fast vid ett bröst än att suga från en plastflaska.
Moderns rörlighet efter operationen kan också orsaka problem. Ett kejsarsnitt är en operation, och lämnar efter sig ett sår som tar tid att läka. Det kan göra det väldigt svårt att hitta rätt ställning för att amma ett barn.
Vad kan hjälpa med amning efter kejsarsnitt?
Modersmjölken borde normalt komma inom 30 till 72 timmar efter födseln, oavsett om den var naturlig eller utfördes med kejsarsnitt. Det är en fysiologisk process, som börjar med att moderkakan stöts ut från kroppen. Progesteronnivåerna sjunker, medan prolaktinnivåerna, det hormon som leder till produktion av bröstmjölk, ökar.
Det är inte så vanligt att kvinnor inte producerar någon mjölk alls efter födseln. Faktum är att en låg mjölkproduktion endast uppstår hos 1% av alla kvinnor. Så oavsett om du har fött med kejsarsnitt eller inte, även om ditt barn gråter, innebär inte det att din mjölk inte flödar som den ska.
Många kvinnor tror att om deras barn gråter under matningen är det för att det inte fått tillräckligt med mjölk och är hungrigt, men så är inte alltid fallet.
Här är några trick för amning efter ett kejsarsnitt som har fungerat för vissa mammor:
- Det är viktigt att du håller ditt barn mot ditt bröst så snart du kan. Det finns amningskuddar som kan hjälpa dig att göra det utan att behöva applicera tryck på det område där operationen har utförts. Det finns även vissa ställningar som kan göra amningen efter ett kejsarsnitt lättare. Fråga din läkare om råd. Att få ditt barn till att suga kan hjälpa mjölken att komma.
- Låt ditt barn suga närhelst det känner för det tills mjölken flödar fritt.
- Om du kan, be om att inte bli separerad från ditt barn efter operationen. Försök få sköterskorna att ge barnet till pappan, som kan använda hudkontakt för att hålla barnet varmt så att det inte slösar energi med att reglera sin temperatur. Det kommer innebära att barnet är nära dig från själva början.
- Om du har ont finns det smärtstillande medel du kan ta. Din läkare kan skriva ut något som är lämpligt vid amning. Smärta kan stoppa din mjölk från att komma ut.
- Försök att hålla dig lugn och slappna av. Utmattning och stress påverkar mjölkproduktionen.
Faktumet att du hade ett kejsarsnitt innebär inte att du inte kommer kunna amma ditt barn. Som vi har sett finns det många faktorer som kan komplicera amning efter kejsarsnitt, men det finns en lösning för allt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Olza, I. Lactancia después de la cesárea. Hospital de Puerta de Hierro Majadahonda, Madrid. [Documento en línea].
- Perez-Escamilla, R et al. The Association Between Cesarean Delivery and BreastFeeding Outcomes among Mexican Women. Am J Public Health. June 1996. 86 (6): 832-836.