Känner du till Kassing-metoden?
Idag ska vi förklara Kassing-metoden, något som är väldigt fördelaktigt för de små.
Vad är Kassing-metoden?
Kassing-metoden är en teknik för matning med flaska. Syftet är att ge bebisen samma upplevelse när den matas med flaska som när man ammar på det konventionella sättet.
Metoden skapades av Dr Dee Kassing för flera år sedan. Den fokuserar på att få flaskmatningen att kännas naturlig för bebisen. Vad som är mest intressant är att metoden stimulerar bebisen att få grepp om nappen på ett sätt så att flaskan inte utgör ett hinder om man även vill amma.
Metoden är perfekt för mammor som börjar med flaska, men som sedan vill övergå till amning om de fortfarande har mjölk. Den lämpar sig givetvis även för mammor som inte kan eller vill amma, och låter dem uppleva samma närhet till bebisen när det är dags att mata.
Kom ihåg att bebisar som är vana vid att få mat med flaska kan ha svårt att återgå till amning. Dee Kassing tog fram metoden just för att undvika detta problem. Den består av att stimulera det grepp och sug som sker med mammans bröst.
Flaskan
Flaskmatning är ett utmärkt alternativ i sig, men om du föredrar att blanda amning med flaskan kan du använda Kassing-metoden.
Det är samtidigt viktigt att tänka på vissa saker när man matar med flaska.
Flaskan kräver goda hygienvanor när den används. Om inte kan bakterieinfektioner uppstå, så rengör alltid flaskan ordentligt.
En av fördelarna med att använda flaska är att det gör det mycket lättare för bebisen att äta eftersom den inte behöver suga och anstränga sig lika mycket för att få maten.
För att börja använda Kassing-metoden måste du ta ställning till vilken typ av napp du kommer använda. Den måste vara helt rund, undvik “anatomiska” varianter. Runda nappar har ett “långsamt flöde” med smal, mjuk bas och en bredd på runt två centimeter.
Köp en rak flaska som inte är formad på något vis. Raka flaskor får mjölken att flöda långsammare, vilket gör att bebisen tvingas jobba lite hårdare med att suga.
Som sagt måste toppen på nappen vara rund så att den påminner om formen på mammans bröstvårta. Den måste även vara lång så att den kan nå platsen i munnen där den mjuka och hårda gommen möts, vilket sker vid vanlig amning.
Nappen måste ha ett “långsamt flöde”. På det sättet tvingas bebisen jobba lite mer för att få mjölken att flöda, precis som hon skulle vid mammans bröst. Det gör även att det tar längre tid att bli klar med flaskan, och det är bra för matsmältningen.
Position vid matning med flaska
Precis lika viktigt som nappen är positionen du ger barnet flaskan i. Bebisen ska sitta mer upprätt och flaskan ska vara så horisontell som möjligt.
På så sätt minskar påverkan från gravitationen. Bebisen måste därför anstränga sig på samma sätt som vid bröstet. Det är dessutom vad som kontrollerar hastigheten på och mängden mjölk.
För att uppnå det är det rekommenderat att lägga bebisen i en 90-gradig vinkel. Du måste lägga handen under bebisens huvud och nacke, och den andra på flaskan. Kom ihåg att alltid hålla den horisontell så att mjölken inte hälls in i barnets mun.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Kassing, D. (2002). Bottle-feeding as a tool to reinforce breastfeeding. Journal of Human Lactation, 18(1), 56-60. https://www.bfar.org/bottlefeeding.pdf