De första 40 dagarna är till för att bygga bo, mata och älska

De första 40 dagarna är till för att bygga bo, mata och älska
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 09 maj, 2018

De första 40 dagarna efter förlossningen är avsedda för specifika saker: det är en period att bygga bo, uppleva magisk intimitet, lära sig att känna och älska sin nya familjemedlem och att välkomna honom eller henne till världen.

Världen stannar, för få stunder är mer magiska än då vi välkomnar barnet vi burit i 9 månader till världen.

En av de mest intressanta böckerna om det som kallas för puerperiet, dvs. tiden efter förlossningen, är “Safe Postpartum” av Beatrijs Smulders.

Författaren är en professionell barnmorska som ger oss möjligheten att fördjupa oss i de gemensamma uppgifterna och situationerna som mammor och pappor upplever efter förlossningen, en period som naturligtvis sträcker sig längre än de klassiska 40 dagarna.

Som vi påpekat i en tidigare artikel kan puerperiet vara så länge som ett år. Smulders bok guidar oss på ett realistiskt sätt genom alla dessa erfarenheter; ett kalejdoskop av rädslor, känslor, fysisk utmattning, problem och glädje.

Något som är tydligt är att många mammor tvingas ta sig vidare från förlossningens fysiska och känslomässiga universum för att dyka in i den konkreta verkligheten av arbete, pengar, scheman och dagliga rutiner, samtidigt som barnets liv sakta smyger sig in.

Hur balanserar vi allt? Hur kan vi tillgodose alla behov och skyldigheter? Det är minst sagt en komplex men spännande resa.

Oavsett om man tror på det eller inte är de första 40 dagarna efter förlossningen väldigt betydelsefulla. Det är då vi välkomnar det nya livet och upptäcker våra nya roller som föräldrar.

Sovande bebis

Under de första 40 dagarna efter födseln behöver du intimitet

De första 40 dagarna efter förlossningen är dina. Det är mamman och pappans territorium, och tillsammans med barnet skapar ni en unik och magisk sfär i vilken ni alla tre upplever intensiva känslor.

Det är okej att tacka nej till besök i några dagar och lägga dina mål och arbetsförpliktelser åt sidan. Det finns nämligen något som är mycket viktigare, något som behöver uppmärksamhet, mat och kärlek … ditt barn.

Det är dags att bygga bo

Att bygga bo innebär konkret att man skapar ett hem. Det är inget fel med att använda samma ord som när man pratar om djurriket, för i slutändan är våra beteenden desamma: att uppfostra vårt barn och ge skydd, värme, kärlek och naturligtvis mat.

  • Mamma och pappa bygger bo tillsammans med bebisen för att välkomna honom eller henne till världen.
  • Vi bygger bo för att vi behöver vara nära varandra.
  • Vi bygger bo så att vi kan bli förebilder för barnet.
  • Vi bygger bo för att hålla oss lugna och upptäcka våra nya roller, behov och förpliktelser.
  • Vi bygger bo tillsammans för att ta hand om varandra och för att även mamman behöver uppmärksamhet och omsorg efter sin förlossning.
  • Vi bygger bo för att amma och hålla vårt barn hud mot hud, och hjärta mot hjärta.
Vaken på natten

Det bästa vapnet under de första dagarna: ditt sjätte sinne

Under de första 40 dagarna möter du många utmaningar: anpassning, amning, nattsömn, navelsträngen, nappen, spjälsängen, kolik och gråtande.

  • Att veta hur man ska tolka barnets gråtande är det viktigaste en förälder måste lära sig. Skriker barnet av hunger? Gör något ont? Är det dags att byta blöja? Det är normalt att känna sig smått besatt under de första dagarna. Med tiden lugnar man ner sig medan det så kallade sjätte sinnet också dyker upp.
  • Utan att vi märker det uppstår en känsla av lugn och vi lär oss förstå att det vårt barn behöver mest är närhet. Vi lär oss att lugna ner oss när vi håller barnet i famnen och att amning får barnet att slappna av samtidigt som det förser honom eller henne med näring.

Det nya sinnet, modersinstinkten, är en riktig superkraft som hjälper oss att ta hand om barnet. De första 40 dagarna efter födseln är emellanåt en svår tid, men med rätt perspektiv kan det bli några av de viktigaste dagarna i ditt liv.

Saker som stress, arbete och vänner får vänta – för den här tiden är bara vår.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.