7 vanliga frågor om amning

7 vanliga frågor om amning
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Är du förstagångsmamma? I den här artikeln går vi igenom sju vanliga frågor om amning, och vi ger dig också utförliga svar på dem.

Det är ett stort åtagande att amma en bebis. Din bebis kommer inte bara söka ditt bröst för att amma, utan kommer instinktivt söka sig till bröstet för tröst, skydd, värme och kärlek.

Amning är en kärleksakt. Vad din bebis behöver mest i detta tidiga skede av livet är att du håller henne nära hela tiden.

Många kvinnor är medvetna om detta. Och experter är nu överens om att amning är bäst, inte bara när det gäller näring utan också för att lugna och trösta ditt barn.

Men det är inte alltid lätt och du har säkert många frågor om amning. Du kanske känner dig osäker inför att amma din bebis, eller orolig för att du inte gör det på rätt sätt.

Det är inte alltid lätt att få till en bra teknik. Lyckligtvis finns det amningexperter som kan hjälpa till att svara på dina frågor, till exempel barnläkare, barnmorskor och sjuksköterskor.

De kan utvärdera situationen och göra korrigeringar om ditt grepp inte är rätt, och kan svara på alla dina frågor om amning.

mamma ammar barn

7 vanliga frågor om amning… och svaren

Jag har inte tillräckligt mycket mjölk. Vad kan jag göra?

Många mammor tror att de inte producerar tillräckligt med mjölk för att deras barn ska känna sig mätta. De oroar sig för att de gör något fel, eller att deras mjölk på något sätt inte är bra nog.

Men forskare har sett att i princip alla mammor, förutom under extrema omständigheter, producerar den mängd mjölk som deras barn behöver.

Vad som är viktigt är dock att mata ditt barn varje gång han vill amma, med rätt amningsteknik.

Om din bebis ammar åtminstone 8 gånger om dagen stimulerar detta brösten så att hormonerna som aktiverar mjölkproduktionen kommer igång. Detta är särskilt viktigt under de första veckorna.

Hur vet jag om min amningsteknik är rätt?

Bebisens mun måste täcka både bröstvårtan och en stor del av vårtgården för att den ska få ett bra grepp och kunna tömma bröstet.

Sugningen är nära kopplad till mjölkproduktionen. Bröstet måste stimuleras av barnets mun, eller en mjölkpump, för att producera mjölk.

Om din bebis inte öppnar sin mun helt och gapar stort kan hon inte suga effektivt. Detsamma gäller om din bebis har för kort tungband. Detta innebär att hudremsan som förbinder tungan med munnen är kortare än vanligt.

Det kan få barnet att suga utan att få tillräckligt med mjölk för att känna sig mätt.

Slutligen kan en olämplig amningsteknik leda till att dina bröst gör ont och att dina bröstvårtor spricker, och det kan vara väldigt smärtsamt. Om du har något av dessa problem, prata med din läkare.

Är det bra att pumpa mjölk?

För många mammor, särskilt de som behöver lämna sina barn med andra, kan en bröstpump vara en bra lösning.

Att pumpa mjölk kan stimulera dina bröst till att producera mer, vilket är positivt. Att mata ditt barn från en flaska kan dock beröva barnet på några av de viktiga stimuli som hon får när hon ammar.

baby med nappflaska

Vanliga frågor om amning: Hur vet jag om min bebis äter tillräckligt?

Under de första 48 timmarna producerar brösten råmjölk. Denna vätska är fylld av antikroppar som hjälper till att skydda den nyfödda kroppen under de första dagarna i livet. Efter det börjar den vanliga mjölken produceras, och det i mycket större mängder.

Från och med den tredje dagen bör ditt barn äta mer än 8 gånger om dagen och ha 3 eller fler tarmrörelser. Om så är fallet kan du vara säker på att ditt barn äter ordentligt.

Jag vill att min bebis ska styra amningen… hur kan jag göra det?

Att låta bebisen styra amningen innebär att du matar ditt barn så fort han visar tecken på att vilja äta. Det bästa sättet att göra detta är att erbjuda ditt bröst när ditt barn suger på sina fingrar, söker efter ditt bröst eller gör ljud ifrån sig.

Vänta inte tills din bebis gråter av hunger.

Det är viktigt att din bebis helt tömmer ditt bröst eftersom den sista mjölken som kommer ut har högst fett- och kaloriinnehåll. Om din bebis fortfarande är hungrig kan du alltid erbjuda det andra bröstet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Brahm, P y Valdés, V. Beneficios de la lactancia materna y riesgos de no amamantar. Rev Chil Pediatr. 2017; 88 (1): 7-14. DOI: 10.4067/S0370-41062017000100001
  • Blázquez, M. Ventajas de la lactancia materna. Medicina Naturista. 2000; (1): 44-49. ISSN: 1576-3080.
  • Morán M, Naveiro JC, Blanco E, Cabañeros I, Rodríguez M, Peral A. Prevalencia y duración de la lactancia materna. Influencia sobre el peso y la morbilidad. Nutr Hosp 2009; 24 (2): 213-217. 23.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.