Vad ska jag göra om jag inte gillar min sons nya partner?

Vad ska jag göra om jag inte gillar min sons nya partner?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 23 juni, 2019

Du känner din sons vänner och hans sociala grupp. Du vet vilka hans klasskamrater är. Men när kärleken kommer in i hans liv kan det bli så att du inte gillar hans val. Hur ska du hantera situationen om du inte gillar din sons nya partner?

Alla vi som har en son vet vad det betyder att önska någon det bästa med hela sin själ. Av den här anledningen kan du känna misstro och oro när dagen kommer då du ska möta din sons nya partner.

Hur ska jag agera om jag inte gillar min sons nya partner?

Vill din son introducera dig till sin nya partner, och dagen har äntligen kommit då du ska få träffa henne? Det kan väcka en känsla av överbeskyddande och rädsla för att förlora din son. Det är helt förståeligt, eftersom du alltid har försökt ge honom ett hälsosamt, tryggt och lyckligt liv.

Men det kommer en tid då vi måste acceptera att våra barn har vuxit upp. De kommer att fatta sina egna beslut och förbereda sig för att etablera en egen familj.

Valet av partner är ett av de mest avgörande valen som våra barn kommer att göra. Därför behöver de vårt stöd.

Men många föräldrar undrar, “Vad ska jag göra om jag inte gillar min sons nya partner?” Du kanske inte är överens med de val som din son gör, men respekt och kärlek måste alltid råda.

Ge henne chansen att visa sin egen personlighet

När dagen kommer då du ska träffa henne för första gången kommer din sons nya partner känna sig väldigt nervös och ängslig. Då hon är angelägen om att göra ett gott intryck kan hon verka onaturlig, bete sig märkligt och begå misstag.

Men vi behöver förstå hur svår den här stunden är för henne också. Om din sons nya partner verkar nervös är det för att hon förstår betydelsen av att träffa dig och att behaga dig. Det här betyder att hon värdesätter de åsikter som finns i familjen, i synnerhet hos sin partners föräldrar.

Ett ungt förälskat par.

Vi kan aldrig lära känna någon på en dag, än mindre på några få timmar. Kom därför ihåg att ge henne möjlighet att uttrycka sin personlighet i en positiv miljö där hon inte känner sig pressad att visa upp en perfekt bild.

Fördomar är de värsta fienderna till hälsosamma relationer

Att erkänna sina egna fördomar är en del i att växa upp och vara ärliga mot oss själva och vår omgivning. Om vi aldrig erkänner dem kan vi aldrig heller göra oss av med dem. Och då kan vi inte heller öppna våra sinnen för nya erfarenheter och människor.

När du träffar din sons nya partner, kom ihåg att inte låta dig ryckas med av dina egna fördomar kring hennes uttryck.

Den här personen kanske inte ser fläckfri ut för att hon har haft en lång dag på jobbet. Eller kanske beter hon sig konstigt bara för att hon är nervös inför att träffa dig.

Vi måste också respektera var och ens preferenser när det kommer till kläder, accessoarer och tillhörigheter.

Vissa har inte pengar till sofistikerade klädesplagg. Andra föredrar att klä sig enkelt på grund av sin livsstil, livsåskådning eller sätt att vara.

Inget av detta ger oss rätten att anta att vi känner till någons personlighet genom deras sätt att prata, klä sig eller bete sig. Innan du dömer efter utseende eller preferenser är det bättre att du tar dig tid att lära känna den person som ditt barn har valt.

Valet av partner är ett av de mest avgörande valen som våra barn kommer att göra. Därför behöver de vårt stöd.

Att lära sig förstå unga människor

Generationsskillnader blir ofta hinder när föräldrar interagerar med sina tonårsbarn. Idag har unga människor sitt eget språk, och teknologi utgör en integrerad del i deras sätt att vara.

Därför rekommenderar man föräldrar att undvika fördomar och i stället investera i kommunikation. Med hjälp av sociala nätverk är det lättare att lära sig förstå ungdomars språk och sätt att tänka. Det här kommer hjälpa dig att förbättra din relation till ditt barn och stärka bandet av förtroende.

En son med partner.

Det bandet kommer också att tjäna dig väl när dagen kommer för att träffa din sons nya partner.

Låt din son få egna erfarenheter

Som föräldrar vill vi att våra barn ska vara lyckliga. Kärlek är en del i ett lyckligt liv. Din son kanske inte kommer att stanna hos sin nuvarande partner för resten av livet, men han kan vara väldigt lycklig under tiden som han har den här relationen.

Om din son en dag berättar för dig att han separerar från sin partner – kom ihåg att han kommer att behöva din kärlek och tröst för att klara den här svåra perioden. Kommunikation är avgörande.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.