Hur pratar du med dina barn om sex?
I åratal har sexutbildning varit ett tabubelagt ämne och något som föräldrar skäms över att prata om hemma. Så hur pratar du med dina barn om sex?
Ordet “sex” undviks ofta helt i närvaro av barn, vilket tvingar dem till att själva upptäcka allt lite i taget allteftersom åren går.
Nu har tiderna förändrats och det är lite mer normalt att prata fritt om sex.
Sexundervisning hemma
I motsats till vad många tror är barn tacksamma för att kunna tala öppet om sex hemma. De råd vi ger dem som föräldrar påverkar dem mer positivt än råden de får från sina kamrater.
“Barn som växer upp i familjer där de pratar om sex fattar bättre beslut. De tar ansvar för sina handlingar och kanske, viktigast av allt, undviker potentiellt farligt beteende ”
Vi omgivs ständigt av intima bilder och sexuellt innehåll i filmer, böcker, sånger, etc. Om vi är öppna hemma blir barnen mer öppna för att ställa frågor och behöver inte leva med nyfikenheten om det okända.
Hur man pratar om sex
Bara för att våra barn vet vad sex är betyder inte det att de kan allt om ämnet.
Som föräldrar vill vi att våra barn ska vara kunniga och ansvariga. Vi vill att de ska veta konsekvenserna av sina handlingar.
Därför kan vi inte avsäga oss vårt ansvar att utbilda dem om sex på samma sätt som vi utbildar dem om olika ämnen och värderingar i livet.
Du, och bara du, är den som ansvarar för att utbilda dem. Du kan inte överlåta det ansvaret till andra människor. Inte till skolan och helt klart inte till deras jämnåriga kamrater eller porrindustrin.
Ditt barns ålder
För att prata med ditt barn om sex, som med alla andra ämnen, måste du ta hänsyn till hans eller hennes ålder. Om barnet fortfarande är väldigt ungt kan du lära ditt honom eller henne namnen på sina könsorgan.
Det är också viktigt att lära ditt barn från en ung ålder att skydda sig från sexuella förövare. Du kan lära ditt barn hur man ska reagera om någon – till och med en nära släkting – vill röra vid intima kroppsdelar.
Om barn är förberedda kan de eventuellt undvika traumatiska situationer.
Prata om sex på ett naturligt sätt
Vi måste undvika att prata för mycket eller ha för långa samtal med våra barn. Dra fördel av olika stunder under dagen för att prata med dem på ett naturligt sätt utan att skrämma bort dem.
Goda värderingar om sex
Som föräldrar oroar vi oss alltid för att utbilda våra barn på rätt sätt. Vi måste göra detsamma när det gäller sexutbildning. Våra barn behöver växa upp till att bli ärliga, respektfulla och hälsosamma människor.
Den bästa utbildningen vi kan ge våra barn är att låta dem lära sig genom våra exempel. Det barn observerar hemma är mycket mer värdefullt än det vi säger till dem om och om igen.
“Ord flyttar men exempel leder”
– Anonym –
Sammanfattningsvis är det viktigt att inte vara som våra mor-och farföräldrar som aldrig kunde prata om sex i sällskap eller privat.
Det är viktigt att ge våra barn lämplig och adekvat sexutbildning. Vår tid, kärlek och engagemang är de bästa investeringarna vi kan göra i deras framtid.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Mañas, A. G., & Martín, C. (2011). La sexualidad en adolescentes y jóvenes. Evidencias en pediatría, 7(2), 1. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/5616746.pdf
- Oliva Delgado, A. (2011). Apego en la adolescencia. Acción Psicológica, 8 (2), 55-65. https://idus.us.es/xmlui/bitstream/handle/11441/16925/file_1.pdf?sequence=1
- Sánchez Jiménez, V., Ortega Rivera, F., Ortega Ruiz, R., & Viejo Almanzor, C. (2008). Las relaciones sentimentales en la adolescencia: satisfacción, conflictos y violencia. Escritos de Psicología (Internet), 2(1), 97-109. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1989-38092008000300011
- Vargas, E., & Barrera, F. (2002). Adolescencia, relaciones románticas y actividad sexual: una revisión. Revista colombiana de psicología, (11), 115-134. https://www.redalyc.org/pdf/804/80401109.pdf
- Montenegro, A. (2000). Educación sexual de niños y adolescentes. Revista médica de Chile, 128(6), 571-573. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0034-98872000000600001&script=sci_arttext
- Schonhaut, L., & Millán, T. (2011). La educación sexual debe comenzar en el hogar y continuar en la escuela. Revista chilena de pediatría, 82(5), 454-460. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0370-41062011000500012&script=sci_arttext