Hur du använder Montessori-metoden hemma
Montessori-metoden är en guldstandard i barnuppfostran och utbildning. Målet är både enkelt och utmanande: att erbjuda fördelaktiga miljöer som framkallar självständighet och balanserad utveckling hos barnen.
Tro det eller ej, men det är något du kan göra hemma. Erfarenheten är helt klart berikande. Men det finns några saker du måste tänka på innan du börjar tillämpa Montessori-metoden hemma.
Det kommer försäkra dig om att ditt barn kan nå sin fulla potential hemma, i skolan eller i vilken miljö som helst.
Montessori-pedagogiken har kritiserats av vissa och hyllas av många. Denna unika inställning verkar uppmuntra barn att känna att de är kompetenta. Det handlar absolut inte om att låta de göra som de vill. Faktum är att Montessori-baserad barnuppfostran är riktigt krävande för föräldrar.
I Montessori-metoden är föräldrarna vägledare; arkitekten i sina barns dagliga upptäckter. Om du beslutar att tillämpa den här metoden hemma kommer du att inse precis hur mycket potential den har. Du kommer att uppfostra barnen till att bli mer självständiga, mer kreativa och lyckligare.
Låt oss se hur.
Montessori-metodens karaktärsdrag
Innan vi förklarar hur du tillämpar Montessori-metoden hemma vill vi först gå igenom grunderna i det här pedagogiska tillvägagångssättet. Först av allt måste du förstå metodens mål.
Ett barns sinne har stor potential
- Barn lär sig varje dag, ofta utan att inse det. Ju mer stimulans, inlärningsmöjligheter och upplevelser de exponeras för, desto större blir deras potential.
- Varje barn lär sig i sin egen takt och vi måste respektera det.
- Det bästa sättet för ett barn att lära sig är genom glädje. Om ditt barn känner sig glad, respekterad, säker och omtyckt kommer det att absorbera allt runtomkring sig.
Känsliga perioder
- Känsliga perioder är de faser då ett barn snabbare kan plocka upp en ny förmåga. Generellt är det mellan 0-3 år, 4-6 år och 7-9 år.
- Dessa är de bästa tidpunkterna för barn att lära sig gå, prata, relatera till andra, bli självständiga och mer därtill.
En passande miljö
- Montessori-metoden kräver en välstrukturerad miljö. Materialen och utrymmena borde uppmuntra självständigt lärande, upptäckande och tillväxt.
- Utrymmena för inlärning borde erbjuda möjligheter till utveckling av sociala, emotionella och intellektuella kapaciteter.
De vuxnas roll
- De vuxna spelar en viktig roll inom Montessori-filosofin. De måste vägleda sina barn med kärlek, respekt och säkerhet, tillgivet uppmuntra dem att upptäcka världen runt omkring sig.
- Som vuxna är vi observanter, men vi måste också vara magiker. Vi måste hjälpa barnen att knyta an till deras omgivning, ge kraft till deras fysiska, emotionella och intellektuella utveckling.
Strategier för att applicera Montessori-metoden hemma
Det första du måste tänka på är att barnen ska känna att de är del av familjen och hushållet. Det innebär att de små borde ha sin roll i varje aktivitet i hushållet.
Vi vet att det kanske låter märkligt, men för att uppfostra kapabla, självständiga barn finns det inget bättre än att ge dem ansvarsområden. Så var inte rädd för att involvera dem så mycket som möjligt i varje aktivitet.
Låt oss se hur:
Möbler som passar dem
- Möbler borde vara gjorda speciellt för dem. Till exempel, en liten byrå eller hyllor för att underlätta när de ska städa undan sina kläder eller leksaker.
- En stol eller ett bord i deras storlek låter dem vara nära dig när du läser eller lagar ett mål mat.
Vikten av struktur och stimulans
Ett välstrukturerat hem med mycket stimulans kommer hjälpa barnen att ta in informationen på bästa möjliga sätt.
- Barn måste förstå att den här strukturen inte får brytas. Deras rum ska vara rent, deras leksaker ska läggas undan. Kläder i garderoben, inte på golvet.
- Ett hem med stimulans ger plats för inlärning varje dag. En god idé är att ha en trädgård där de kan plantera frön och se hur blommor växer.
- Försäkra dig om att det finns ett hörn för ritande och målande, ett hörn för spel och en plats där de kan laga mat med mamma och pappa. Undvik alla risker, men låt ditt barn till exempel baka en kaka eller förbereda salladen.
De bästa lekarna att leka hemma
- De bästa lekarna är de som relaterar till det verkliga livet. Bygga, känna, lukta, ta på, göra… dessa är dagliga uppgifter som barnen borde uppleva.
- Montessori-metoden rekommenderar att leka med marionetter. Det kan hjälpa barnen med inlärningen av sociala samt kommunikationsförmågor.
Skattkista
Det här är en idé som är rolig och praktisk. I ditt vardagsrum kan du ha en “skattkista” för ditt barn. Den kan vara gjord av trä eller papp.
- Varje dag kan du lägga i någonting nytt som ditt barn kan upptäcka eller interagera med.
- Använd alltid saker som är stimulerande, med ljusa färger.
- Undvik plastobjekt. Välj trä, tyg eller andra alternativ.
- Ett annat förslag är att lägga i mat, så att ditt barn kan uppleva nya smaker. Om det lär sig läsa kan du lägga i tillgivna lappar så att det stimulerar läsprocessen.
Vare sig du tror på montessori-metoden eller inte är vi säkra på att de här tipsen kan hjälpa dig med ditt föräldraskap.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Campos, O., & Claudia, R. (2003). Método Montessori. Psicopedagogía II Semestre.
- Febres-Cordero Intriago, I. M. (2014). La importancia de promover la autonomía en niños de cero a cinco años(Bachelor’s thesis, Quito, 2014). http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/3152
- Hainstock, E. (2013). Teaching Montessori in the home: The Pre-School years.Toronto: Random House.
- Montessori, M. (2013). Metode Montessori. Jogjakarta: Pustaka Pelajar.
- Pitamic, M. (2004). Teach me to do it myself: Montessori activities for you and your child. New York: Barron ́s Educational Series, Inc.
- Seldin, T. & Epstein, P. (2003). The Montessori way. Florida: Todd Allen Printing Co.Inc.
- Valdebenito, P. E., Profesora, V., Claudia, I. :, Bocaz, S., Campos, R., Ramo, O., & Loyola, : (2003). METODO MARIA MONTESSORI. Instituto Profesional Luis Galdames.