Uppför sig barn sämre i sina föräldrars närvaro?

Du har säkert lagt märke till att barn kan bete sig som små helgon utanför hemmet, men hemma kan situationen vara helt annorlunda. Uppför sig barn verkligen sämre i sina föräldrars närvaro?
Uppför sig barn sämre i sina föräldrars närvaro?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 02 april, 2019

I den här artikeln tar vi oss an detta ämne på djupet och försöker förklara denna förändring av deras beteende. Även om det kan vara nedslående för många mammor och pappor, händer det ofta att barn uppför sig sämre i sina föräldrars närvaro av olika skäl.

Det är särskilt tydligt när föräldrar lämnar sina barn med deras far- och morföräldrar, farbröder, mostrar eller till och med barnflickor.

När de kommer tillbaka är de beredda att höra om hur illa deras barn har uppfört sig, eller om de raseriutbrott de har haft när maten inte föll dem på läppen. Men de finner ofta att ingen av dessa saker faktiskt inträffade.

Faktum är att recensionerna är lysande, och att barnen uppfört sig oklanderligt. Det är då att föräldrarna börjar ifrågasätta saker, inklusive sin egen förmåga att uppfostra sina barn.

Varför är det så att vissa barn beter sig sämre sämre i sina föräldrars närvaro?

Skäl till att barn beter sig sämre i sina föräldrars närvaro

Först och främst måste vi tänka på att anknytningen mellan en mamma och hennes barn är unik. Som ett resultat kommer barnet att kunna uttrycka sina känslor mer fritt och öppet med henne än någon annan.

Det innebär att barnet kan hålla sitt beteende lite mer under kontroll runt människor som är mindre bekanta än dess föräldrar.

Dessutom finns det också ett behov av uppmärksamhet som inte kan ignoreras. Genom att gråta, tjata, och till och med busa, får barnet det de alltid längtar efter: sin mammas uppmärksamhet.

Detta kan till och med inkludera negativ uppmärksamhet, eftersom mycket dåligt beteende är åtföljt av en utskällning. Men ett barn som konsekvent är utåtagerande för att få sin mammas uppmärksamhet är inte bra. Det är något som kräver snabba åtgärder.

barn hoppar i soffan med uppgiven mamma bredvid sig

Barn beter sig bättre med sina fäder?

Ett annat gemensamt element är att barn ofta beter sig bättre med sin pappa än med sin mamma.

Det finns många teorier om detta ämne. En är att de tillbringar mindre tid med honom, vilket motiverar dem att uppskatta den mer. En annan säger att mammor “har mindre auktoritet”.

I själva verket har det mycket att göra med det vi redan har pratat om. Genom att vara den närmaste personen är modern någon som barnen litar på helt.

Detta gör det självklart att de har rätt att kräva vad de vill ha på ett sätt som de inte skulle göra med någon annan.

Mödrar är de människor barn vänder sig till när de behöver något. Dessutom, om något stör dem, verkar orättvist, eller gör dem obekväma, kommer de säkert att låta henne veta.

Dåligt beteende kan bli den metod som valts för att hantera dessa situationer och den kommer mest till uttryck i sina föräldrars närvaro.

Hur man hanterar barn som beter sig dåligt i föräldrars närvaro

Nu när vi har tittat på orsakerna kvarstår frågan. Hur kan föräldrar hantera dessa situationer? Följande förslag kan vara till hjälp för dem som befinner sig i detta läge ofta.

Ge dem tid och uppmärksamhet

Detta är det första steget mot att skapa en hälsosam relation med dina barn. Tillbringa tid med dem, hjälp dem med deras läxor, och, viktigast av allt, ha kul tillsammans med dem.

En annan metod som kan vara användbar är att låta dem vara en del av beslutsprocessen. Ofta beter sig barnen sämre i sina föräldrars närvaro eftersom de inte får det utrymme de behöver.

Med tanke på detta kan det vara en bra idé att fråga sig när de köper kläder, väljer måltider eller väljer fritidsaktiviteter. På så sätt känner de sig uppskattade och hörda.

Genom att gråta, tjata, och till och med busa, får barnet det de alltid längtar efter: deras mammas uppmärksamhet.

Kontrollera dina reaktioner

Om du ger dig in i en maktkamp med dina barn, förstärker du bara problemet.

Det är en ännu sämre idé att berätta för dem att de bara beter sig dåligt runt dig, eftersom det kan få dem att tro att de har nyckeln till att manipulera dig.

Istället, behåll lugnet och lägg fram fredliga resolutioner när konflikter uppstår. Anta en positiv och proaktiv inställning.

Genom att gråta, tjata, och till och med busa, får barnet det de alltid längtar efter: deras mammas uppmärksamhet.

barn uppför sig sämre i sina föräldrars närvaro: flicka tittar argt in i kameran, föräldrar på soffa i bakgrunden

Behåll din auktoritet

De två föregående rekommendationerna betyder inte att du helt enkelt ska acceptera dåligt beteende. Du måste sätta tydliga gränser och förklara att det inte finns något annat val än att acceptera dem, och att raseriutbrott inte leder till något positivt.

Även om det är bra att vara öppen för förhandlingar om vissa ämnen, finns det andra – till exempel läxor – där det inte är något alternativ. Även om det kan vara en utmaning att få ditt barn att förstå det så måste du helt enkelt.

Det är en vanlig sak att se barn uppträda sämre i sina föräldrars närvaro. Det viktiga i dessa fall är att tillhandahålla lämpliga och snabba åtgärder.

På så sätt undviker du ohälsosamma slitningar på ditt förhållande med dina barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.