10 lekar som hjälper barn att kontrollera sin ilska
Ett litet barns känslor, precis som hos en vuxen, kan vara som en berg-och-dalbana där ilska och frustration ges fria tyglar. I dessa stunder måste föräldrarna hjälpa sina barn att lära sig att kontrollera sin ilska och sitt raseri. Men hur?
Varför är ilska så svårt att kontrollera?
Vi kan inte förneka att samhället har mer och mer börjat uppmuntra att vi inte ska undertrycka våra känslor, utan låta våra frustrationer flöda fritt. Som ett resultat har vi mindre och mindre självkontroll och självdisciplin.
Som vi vet lär sig våra barn genom att observera andra människors beteenden, särskilt deras egna familjemedlemmar. Därför är det särskilt viktigt att kontrollera vår egen ilska som ett verktyg för att kontrollera våra barns raseri. Det här är ett bra exempel.
I vår tillåtande kultur hör vuxna och barn ständigt budskapet att vi ska göra vad vi vill.
Enligt många experter kommer vi, om vi inte börjar jobba med våra barn, inte bara att bli generade när de har raseriutbrott på allmänna platser eller i våra hem. Konsekvenserna blir mycket värre än så. Vi kommer att förhindra att vissa synapser i deras neuroner formas som är förknippade med att utveckla en stark och mogen karaktär i framtiden.
Lär dig att kontrollera ilska med lekar
Genom leken kan vi nå mycket längre med våra små än vi tror. Lek kan vara ett hälsosamt och roligt sätt att börja förfina våra barns personligheter och känslor.
Vi kan förbereda och spela upp scener med våra barn som visar vad som kan hända i skolan när en klasskamrat stör dem eller när saker inte går som de vill. Hur kommer de att reagera? Kommer de att kunna kontrollera sin ilska? Genom att fråga våra barn hur de skulle reagera i dessa ögonblick kan vi som föräldrar få en uppfattning om hur de går vidare.
Ilska är en vind som blåser ut förnuftets lampa.
10 sätt att främja självkontroll
- Det första verktyget du kan ge ditt barn – och det viktigaste – är det som vi nämnde ovan: Var förebilder som dess föräldrar. Det har visats att våra kroppar innehåller vad som kallas “spegelneuroner“. Funktionen hos dessa neuroner är att imitera vad som händer runt oss. Om vi till exempel är de första som reagerar på ett lugnt sätt, kommer våra barn att vara tacksamma och reagera på samma sätt.
- Skapa din egen anti-stress-leksak. Ditt barn kan själv tillverka en anti-stress-boll för att kontrollera sin ilska. Sätt en ballong inuti en annan och fyll dem sedan med ris. Man kan göra den mer personlig genom att skriva sitt namn på den och dekorera den.
- Tillsammans med ditt barn, tillverka en cirkel av alternativ för att hjälpa det att kontrollera ilskan. Till exempel, en plansch med olika saker barnet kan välja att göra så att det kan styra sina känslor.
- Studier visar att det är avkopplande att röra vid vatten eller sand när ett barn är argt. Därför kan du förbereda en behållare med vatten så att barnet kan lägga händerna inuti den och göra cirklar eller former för att slappna av.
- Skapa en bild med nyckelord och placera den i barnets rum på en väl synlig plats. Till exempel kan du göra ett trafikljus där var och en av färgerna kopplas till ett beteende. Röd: Stanna och tänk innan du handlar. Gul: Var försiktig och tänk på konsekvenserna. Grön: Rör dig framåt och uppför dig korrekt.
- Skapa ett utrymme i ditt hem där ditt barn kan tillbringa några minuter för att lugna sig. Det här kan vara barnets sovrum eller någon plats som är speciellt inredd för det i syfte att koppla av.
- Blås såpbubblor i luften. Syftet med den här metoden eller leken är att hjälpa ditt barn att kontrollera andningen och därmed kontrollera sin ilska.
- Lyssna på avkopplande musik. Detta kommer att hjälpa ditt barn att bli på gott humör.
- Kontrollera andningen. Genom att andas in och ut djupt ner i magen kommer ditt barn att kunna kontrollera sin andning, vilket hjälper det att slappna av.
- Läs historier och barnböcker där ditt barn kan identifiera sig med huvudpersonen. Detta kommer att hjälpa barnet att upptäcka när det har haft ett bra eller dåligt beteende.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Alcázar Olán, R. J. (2012). Tipos de ira en niños. https://repositorio.iberopuebla.mx/bitstream/handle/20.500.11777/1987/Tipos+de+Ira+en+los+Niños.pdf?sequence=1
- Sukhodolsky, D. G., Kassinove, H., & Gorman, B. S. (2004). Cognitive-behavioral therapy for anger in children and adolescents: A meta-analysis. Aggression and violent behavior, 9(3), 247-269. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1359178903000727
- Kerr, M. A., & Schneider, B. H. (2008). Anger expression in children and adolescents: A review of the empirical literature. Clinical psychology review, 28(4), 559-577. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0272735807001365
- Garrison, S. R., & Stolberg, A. L. (1983). Modification of anger in children by affective imagery training. Journal of Abnormal Child Psychology, 11(1), 115-129. https://link.springer.com/article/10.1007/BF00912182