Syskonbarn och deras betydelse för farbror och morbror, faster och moster

Syskonbarn och deras betydelse för farbror och morbror, faster och moster
Elena Sanz Martín

Granskad och godkänd av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det sägs att barns far- och morbröder och fastrar och mostrar är deras andra föräldrar och bästa vänner. Men vad betyder våra syskonbarn för oss?

Våra band till våra barn är unika, men det finns andra relationer som också är väldigt starka.

Kontakten mellan mor- och farföräldrar och deras barnbarn formar så många barndomar. Men det pratas inte lika mycket om betydelsen av syskonbarn för deras far- och morbröder, fastrar och mostrar.

Att bli faster eller moster, farbror eller morbror är utan tvekan en otroligt berikande och uppfyllande upplevelse, för att ha ett syskonbarn kan vara som att uppfostra det barn vi aldrig fick.

Våra syskonbarn ger oss omätbar glädje. I gengäld erbjuder far- och morbröderna, fastrarna och mostrarna möjligheten att leva livet fullt ut vid deras sida.

Vi njuter av våra syskonbarn som om de vore våra egna. Vi delar våra äventyr och hemligheter med dem. De små får oss att känna oss speciella och stärker våra familjära band med våra syskon.

Syskonbarn: Vad ger de sina far- och morbröder, fastrar och mostrar?

De ger så mycket! Mer än någon av oss kunnat vänta sig.

Var uppmärksam på alla fina saker som barnet ditt syskon har fört till världen ger dig:

  • Äkta glädje! Att ha syskonbarn är som att ha egna barn, fast utan allt ansvar. Det handlar bara om att dela underbara ögonblick. Det hårda jobbet är reserverat åt föräldrarna. Far- och morbröder, fastrar eller mostrar behöver inte tänka på barnens mardrömmar, raserianfall, måltider, petighet, tjurighet, osv.
  • Återupplev din barndom. Att vara en faster, moster eller far- morbror, är som att gå tillbaka till tiden när du själv var barn. Det är hur syskonbarnen blir våra kompanjoner för bus och äventyr. Du kommer upptäcka att du har större känsla för humor: det gnistrar av humor och glädje när du lämnar rädslor och fördomar bakom dig.
  • Öm punkt. Syskonbarnen är definitivt en öm punkt. Vi skulle kunna göra vad som helst för dem utan att tveka, för de är speciella för oss och de kommer åt de mest sårbara punkterna inom oss. Det är omöjligt att inte ge efter för deras önskningar, hur ovanliga de än må vara, bara för att se dem le.
having nieces and nephews is pure joy
  • Ett band förseglat av ömsesidig förståelse. De är de enda vuxna som vet saker som inte ens föräldrarna vet. Far- och morbröder, fastrar och mostrar är bundsförvanter och kan hålla de löjligaste av hemligheter. Det skapar ett magiskt förhållande.
  • De är den bästa medicinen mot ledsamhet. Hur är det möjligt att sjunka ned i negativa tankar och känslor när du har dina syskonbarn omkring dig? De är så lekfulla och ger en injektion av liv och glädje. De förnyar din energi och automatiskt och naturligt får dig att glömma dina problem. Syskonbarn har den värdefulla förmågan att mota bort ett dåligt humör och göra av med tröttheten efter en hård dag.
  • De stärker dina band med dina syskon och deras respektive. Tack vare de små stärker vi våra familjeband. När det finns ett barn med i bilden leder det onekligen till fler samtal och besök. Familjen är den perfekta ursäkten för att få träffa våra syskonbarn.

Fler anledningar att älska våra syskonbarn

För detta och mycket mer kan syskonbarn få dig att känna dig som den gladaste och mest speciella människan i världen. Du är definitivt viktig i deras liv. I utbyte, som ett bevis på deras tacksamhet, ger de dig det finaste som finns: deras villkorslösa kärlek.

underbara syskonbarn

En teckning, en rolig historia, en kram eller en puss är bara några av sätten på vilket ett barn kan uttrycka sin tillgivenhet. Det är beviset på hur mycket du betyder för dem. Med stor beundran kommer de alltid att lyssna på dig, förstå dig och försvara dig till sista droppen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.