Mostrar och fastrar är viktiga i sina syskonbarns liv

Mostrar och fastrar är viktiga i sina syskonbarns liv
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 26 oktober, 2018

Vem är det som sagt att det bara är mor- och farföräldrar som är viktiga i ett barns liv förutom föräldrarna? Barn har sina föräldrar till att uppfostra dem och lära dem värden. Mostrar och fastrar å andra sidan tar på sig rollen som andra mammor. De finns alltid där när deras syskonbarn behöver dem.

Förhållandet mellan barn och deras mostrar och fastrar är ett väldigt nära sådant. När mamma är trött finns moster eller faster där. Hon kan hoppa in och spendera tid med sitt älskade syskonbarn.

Varför är mostrar och fastrar så viktiga under barns uppväxt och liv?

Det finns många anledningar till varför de är så viktiga i sina syskonbarns liv. Nedtill följer bara några exempel:

Barn med moster
 1. De vet också hur man lär ut. De är också del av barnens utbildning, lär dem alfabetet, färgerna och många andra saker.
 2. De älskar att skämma bort sina syskonbarn. Vare sig det är det första, andra eller tredje syskonbarnet kommer mostrar och fastrar alltid att ge lite extra uppmärksamhet. De älskar helt enkelt att skämma bort och har alltid någon överraskning på lager.
 3. Mostrar och fastrar är underbara bundsförvanter. När barn bli äldre kanske de är rädda att prata om vissa saker med sina föräldrar. Då vänder de sig ofta till sin faster eller moster som alltid kommer att kunna ge bra råd.
 4. Mostrar och fastrar är som psykologer. De vet alltid när deras syskonbarn är ledsna, irriterade eller inte mår bra. De lyssnar och erbjuder en axel att gråta mot tills de känner sig bättre.
 5. De hjälper sina syskonbarn att lära sig moraliska värden. När föräldrarna inte har mycket tid hjälper alltid mostrar och fastrar sina små kelgrisar att lära sig skillnaden på rätt och fel.
 6. De är alltid villiga att ta hand om sina syskonbarn. När föräldrarna är på jobbet och behöver lämna barnen med någon de litar på, är inte bara deras föräldrar den enda lösningen. De kan även vända sig till sina systrar. De kommer absolut att komma på något kul att göra medan mamma och pappa är borta.
 7. När tillrättavisningar kommer från mostrar och fastrar är det lättare att smälta. Ibland måste även mostrar och fastrar tillrättavisa ett dåligt uppförande. Vanligtvis är detta mycket lättare för barnet att acceptera. De fungerar som mer subtila vägledare.
 8. Hon har alltid tid att hjälpa till med läxan. Om ett barn behöver hjälp med något nytt koncept eller med att plugga till ett prov, kan det vara säkert på att fastern eller mostern inte kommer att säga nej.

Barndomen är en tid när varje människa borde ha rätt att vara fullständigt lycklig.

-Anonym- 

Det bästa med att vara faster eller moster

Det är en välsignelse att vara mammas eller pappas syster! Du får ta del av glädjen, oskulden och skratten som de små liven fyller dagarna med.

Att ha syskonbarn är obetalbart. Vad kan vara bättre?

 1. Du får alltid göra det roliga med dem. Det är alltid kul att vara runt barn. Mostrar och fastrar har alltid chansen att göra de roliga aktiviteterna med barnen.
 2. Barnets födelse. Det är en känsla som inte har någon motsvarighet – att uppleva födseln av en bror eller systers barn är helt enkelt magiskt. Från första stund vill du inget annat än att skämma bort barnet.
 3. Du kommer alltid att ha någon att krama. Vi vill alltid krama våra syskonbarn. De är så fina och oemotståndliga.
 4. En unik sorts kärlek. Att se dina syskonbarn växa upp och veta att du gav dem all din kärlek (och smög till dem en massa godis) är ovärderligt.
 5. Våra syskonbarn hjälper oss att kliva ur vår dagliga rutin och glömma bort vår stress. När vi kommer hem från jobbet och vi har någon form av problem kan en stunds lek med ett syskonbarn omedelbart få oss att varva ned.
 6. Vi har redan nämnt godis, men det råder ingen tvekan om att mostrar och fastrar är specialister på att ge godis i smyg till sina syskonbarn.
 7. De får också chansen att uppleva deras födelsedagsfester. När våra syskonbarn firar sina födelsedagar eller andra speciella tillfällen får vi chansen att vara med. Vi delar glädjen, tårtan och andra smaskigheter och hjälper även till att hålla ett öga på de små krabaterna.
 8. Du har alltid en ursäkt att köpa presenter. Du ser en rolig leksak, ett gosedjur eller något annat du vet att ditt syskonbarn kommer att gilla. I dessa fall har du inga problem med att finna en ursäkt för att överraska det med en present.
 9. Dina syskonbarn kommer att veta att de alltid kan lita på dig. Det spelar ingen roll vilken sorts svårighet de upplever. Du kommer alltid att finnas där. Deras tilltro till dig är fundamental.
 10. Vi sover bättre efter att ha lekt med våra syskonbarn. Efter en heldags lek, bus och äventyr får du definitivt en god natts sömn.
Barn med faster

Mostrar och fastrar har en viktig roll att fylla

Mostrar och fastrar är väldigt viktiga i barns liv.

Att spendera tid med sina syskonbarn hjälper inte bara familjen att hållas enad. Det skapar även ett speciellt band mellan barnet och systern till dess förälder.

Dessa speciella förhållanden kommer att ha en positiv effekt på barnets uppväxt.

Ta vara på och njut av de ögonblick som du får chansen att spendera med dina syskonbarn!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.