Mononukleos: symtom och komplikationer

Körtelfeber är en av de sjukdomarna som drabbar nästan alla unga människor. Här följer mer information om mononukleos.
Mononukleos: symtom och komplikationer

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Mononukleos, eller körtelfeber som det mer populärt kallas, är en infektion som vanligtvis orsakas av Epstein-Barr-viruset (EBV). Ofta är det vanligt att det slår ut igen hos människor som en gång utsattes för det i sin barndom.

Men inte alla som har exponerats för EBV uppvisar de symtom. Med andra ord, de är bara transportörer.

Epstein-Barr-viruset är den främsta orsaken till mononukleos

Det finns dock andra virus som kan vara ansvariga för mononukleos, såsom cytomegalovirus, som kan orsaka en mycket liknande sjukdom . Om någon vuxen utvecklar tecken på detta tillstånd kommer de inte att uppleva det igen under hela sitt liv.

Finns det något sätt genom vilket man kan säkerställa att ens barn inte får dessa virus? Även om vi kommer att ge dig en rad rekommendationer, är det första du måste göra att förstå allvaret i detta tillstånd, eftersom många föredrar att skämta om ”kyssjukan”, som den också kallas, utan att komma ihåg att den kan få mycket allvarliga konsekvenser .

Att lära sig undvika mononukleos

En mamma känner på sin dotters panna.

Då spridningen sker via saliv sprids denna sjukdom ofta genom kyssar, därav det vardagliga namnet den har fått.

Men att kyssas är inte den enda smittvägen eftersom till exempel små barn älskar att dela med sig av sitt mellanmål eller så gillar de att smutta ur samma glas som sina vänner. Med dessa enkla sällskapshandlingar ökar risken för kontaminering.

Direktkontakt med någon annans saliv kan vara skadligt för våra barn . Därför måste vi som föräldrar undvika att ge dem kyssar på munnen och lära dem att det inte är bra att dela de saker som vi har rört med munnen. Dessa två faktorer är viktiga för att minska risken för att våra små barn får mononukleos.

Ge inte ditt barn kyssar på munnen för att skydda det från sjukdomar

Hittills finns det inget vaccin för att bekämpa Epstein-Barr-viruset, men vuxna kan bidra enormt till att förhindra att barn drabbas av det genom att lära dem att ta hand om sina bestick och tallrikar, samt respektera andra barns.

Samtidigt är det viktigt att barn och ungdomar håller en bra kost och regelbundet träffar sin barnläkare för att säkerställa att de är friska . En balanserad kost ger dem de näringsämnen de behöver för att må bra och minskar deras chanser att bli sjuka.

Finns det en effektiv behandling för mononukleos?

Hög feber, trötthet, ont i halsen, aptitlöshet, muskelvärk, leverbesvär (huden blir gul), en förstorad mjälte och svullna lymfkörtlar i nacke, ljumskar och armhålor är några av symptomen på denna fruktansvärda sjukdom. Detta kan drabba både barn och ungdomar samt äldre.

Lyckligtvis är det vanligtvis ett godartat tillstånd som inte tvingar den drabbade att isoleras. Det är dock viktigt att komma ihåg att det kan överföras genom hosta och nysningar, så du måste vara försiktig med dem som vill se efter hur ditt barn mår.

Det finns inga vacciner eller effektiva behandlingar för att bekämpa denna sjukdom

Den dåliga nyheten är att det inte finns någon effektiv behandling för att attackera den . Att bibehålla fullständig vila, ligga i sängen i två eller tre veckor och inte utföra sportaktiviteter eller fysiska övningar hjälper ditt barn att återhämta sig snabbare.

Vätskeintag är också relevant för att du inte ska drabbas av uttorkning. Samtidigt får den sjuka inte sluta äta trots obehaget som följer med att svälja .

Kan mononukleos bli allvarligt?

En bebis som gråter av smärta.

Efter något av tecknen som vi nämnde ovan bör du ta ditt barn till en läkare omedelbart . På så sätt kommer de svårigheter som uppstår i dessa fall att åtgärdas.

Den allvarligaste oro som specialister vanligtvis har när de står inför en patient med körtelfeber är en förstoring av mjälten , som faktiskt riskerar att brista . Om du märker att ditt barn känner starka smärtor på vänster sida av kroppen eller har yrsel och andningssvårigheter, tveka då inte att gå till sjukhuset.

Utan tvekan måste vi vara uppmärksamma på de faktorer som påverkar spridningen av mononukleos, men det är en uppgift som vi tar på oss och tränar inför hemifrån .


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.